Obavijesti

News

Komentari 32

Cjepivo protiv HPV-a dostupno, a smrtnost i dalje velika: 'Nije riječ o seksu, nego o virusu'

Cjepivo protiv HPV-a dostupno, a smrtnost i dalje velika: 'Nije riječ o seksu, nego o virusu'
1

Nažalost, unatoč cjepivu, umre više od stotinu žena od bolesti od koje nisu trebale ni oboljeti. Kao i u koroni, mnogi si postavljaju strašno pogrešnu dilemu cijepiti se ili ne, kaže doktor Lepušić

VIDEO

Unatrag deset godina u Hrvatskoj od raka grlića maternice (cerviksa) umire u prosjeku 120 žena godišnje, a oboli ih oko 320. Istodobno, deset godina je u Hrvatskoj dostupno jako učinkovito cjepivo protiv humanog papilomavirusa (HPV) koji sprečava taj karcinom, ali i još pet drugih. Nažalost, u većini slučajeva roditelji za svoje adolescente ovo cjepivo ne žele ili za njega ni ne znaju. Iako je riječ o cjepivu koje mladu ženu ili mladića štiti najmanje deset godina - a prima ga se najkasnije do 25. godine - u školskoj godini 2019./2020. je s dvije doze cijepljeno tek 38 posto djevojčica i 24 posto dječaka, učenika prvih razreda srednje škole, kažu podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U Hrvatskoj je već desetak godina dostupno cijepljenje protiv HPV-a u pojedinim gradovima i općinama, a posljednje četiri godine omogućeno je besplatno i dobrovoljno cijepljenje za sve učenice i učenike određene dobi.

Humani papilloma virus (HPV)

No postotak procijepljenosti i dalje nije zadovoljavajući te u velikoj mjeri zaostaje za drugim europskim zemljama, upozoravaju iz HZJZ-a. Pojavnost i smrtnost od raka vrata maternice u zemljama niskog i srednjeg stupnja razvoja i dalje su vrlo visoki jer je ovaj karcinom drugi maligni uzrok smrti kod žena. Za razliku od većine drugih sijela raka, ovo se javlja u nešto mlađoj dobi - prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2019. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je četvrto sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina. Nastanak raka cerviksa u velikoj mjeri moguće je spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i otkriti ga u vrlo ranoj fazi, što je dovelo do znatnog smanjenja tereta ove bolesti u razvijenim zemljama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Cijepiti se mogu učenice i učenici 1. razreda osnovne škole, ali i svi drugi mlađi od 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, nego može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola. Cijepljenje za čak 80 posto smanjuje rizik infekcija HPV-om, virusom koji uzrokuje karcinom. Unatoč tome, u školskoj godini 2019./2020. cijepljeno je samo oko 25 tisuća učenika i studenata, godinu kasnije, lani, oko 33 tisuće. Rezultati su u prošloj školskoj godini nešto bolji, no još nedostatni.

Cjepivo protiv HPV-a za 87 posto smanjuje rizik od razvoja raka
Cjepivo protiv HPV-a za 87 posto smanjuje rizik od razvoja raka

Kako odgovara HZJZ, istraživanje o stavovima i informiranosti roditelja o spolnom zdravlju i rizicima za infekciju HPV-om, koje su proveli Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, Povjerenstvo za prevenciju infekcija HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti i Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, pokazalo je da je svaki drugi roditelj nedovoljno informiran o HPV infekciji i ne zna da taj virus može uzrokovati čak šest vrsta raka kod muškaraca i žena. Nešto više od trećine roditelja ne zna da može uzrokovati spolne bradavice i kod muškaraca i kod žena, a trećina roditelja nikad nije čula da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole.

'Nije riječ o seksu, nego o virusu' 

- Ne, ovaj se, kao ni bilo koji drugi karcinom ne događa nekome drugome, pri čemu je za ovaj dostupno učinkovito cjepivo - kaže dr. Dubravko Lepušić, ginekolog u KBC-u Sestara milosrdnica, koji je godinama obilazio škole i fakultete ne bi li educirao mlade i njihove roditelje o važnosti cijepljenja protiv HPV-a.

- Nažalost, unatoč cjepivu, umre više od stotinu žena od bolesti od koje nisu trebale ni oboljeti. Kao i u koroni, mnogi si postavljaju strašno pogrešnu dilemu cijepiti se ili ne, a onda to neki plaćaju životima - ističe liječnik. Često je nailazio na roditelje koji se hvataju za glavu na samu rečenicu kako “dijete cjepivom treba zaštititi prije ulaska u spolne odnose”.

- Ovdje, ne shvaćaju, nije riječ o seksu, nego o virusu, i stvari ne treba trpati pod tepih, ne smijemo to raditi. Njihova će djeca prije ili kasnije stupiti u spolni odnos i bit će zaštićena. Nakon 25. godine mladi su već bili u kontaktu s HPV-om i cjepivo nema smisla - pojašnjava dr. Lepušić. Kako dodaje, žalosno je da se laici bave “sigurnošću” sigurnih cjepiva i ne vjeruju liječnicima.

- Odnos liječnika i pacijenta je odnos povjerenja, mora ga biti, inače nije dobro. Svi propitkuju cjepiva, to je otprilike kao da bih ja na aerodromu propitkivao osoblje o tome ima li avion kojim ću se voziti sve ‘šarafe’ - ilustrativan je dr. Lepušić.

'Nije isto dobije li HPV djevojka od 17 ili žena od 27 godina' 

Kako objašnjava ginekolog dr. Zlatko Topalović, cjepivo je dostupno, sigurno i provjereno te učinkovito štiti najmanje deset godina.

- Nije isto dobije li HPV djevojka od 17 ili žena od 27 godina. Kod starije je sluznica rodnice i cerviksa formirana, otpornija, dok kod mlade djevojke od 15 ili 17 godina virus puno lakše prodire u tkivo. Kad u 8. razredu cijepimo mlade, štitimo ih na minimalno deset godina. Svakako je pametno cijepiti i mladiće - zaključuje dr. Topalović i dodaje:

- Nažalost, korona nam je u stranu stavila puno preventivnih programa, fokus je na mnogočemu drugome, ali nadamo se da će se sve brzo vratiti u normalu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu