Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
123 komentara

Član HDZ-a im mjesečno uplati 3 kune, a svi mi 2,833 milijuna

S obzirom na stranačka pravila o plaćanju članarina i navodni broj od 211.000 članova, stranka bi trebala plivati u novcu, a da se oslanjaju na članove, nosili bi gaće na štapu. 80 posto novca im stiže iz proračuna

123 komentara

Ima li stvarno HDZ skoro 211.000 članova? Upravo je to utvrđeni broj koji će imati pravo glasa što je izazvalo i kontroverze jer se Ivan Penava požalio da nemaju toliki broj članova pa je teško skupiti 10.500 potpisa za predsjedničku kandidaturu, a oko 6340 potpisa za potpredsjednika stranke.

Glavni tajnik stranke Gordan Jandroković je pak na to odgovorio da je taj broj definiran stranačkim statutom i pravilima za izbore, te da su pravila takva.

No, da nešto s brojem članova u HDZ-u ne štima, jasno je kada se pogledaju i izvješća o uplaćenim članarinama. Da HDZ ovisi od njih, unatoč takvoj masovnosti članova, nosio bi "gaće na štapu" i ne bi imao ni za osnovno funkcioniranje stranke.
U zadnjem financijskom izvješću, za 2018. godinu, navedeno je da je HDZ od članarina prikupio rekordnih 7,6 milijuna kuna. I to je veliki pomak u odnosu na prethodne godine. Primjerice, 2014. godine su od članarina skupili tek 3,2 milijuna kuna. Otad prihod od članarine iz godine u godinu polako raste. No i posljednjih 7,6 milijuna od članarina znači da je prosječno svaki od 211.000 članova mjesečno uplati tek tri kune članarine.

A to je izuzetno mali prosjek s obzirom na pravila. Svih HDZ-ovi dužnosnici moraju uplaćivati pet posto od plaće. Tako primjerice, Andrej Plenković koji vodi stranku treba mjesečno uplatiti 1100 kuna, a saborski zastupnik stranke s prosječnom plaćom od 15.000 kuna oko 750 kuna. To bi značilo da samo 55 saborskih zastupnica i zastupnika treba osigurati skoro pola milijuna kuna godišnje. A gdje su još svi ministri, ravnatelji, direktori u državnim i lokalnim poduzećima, gradonačelnici, načelnici, njihovi zamjenici. Ako svi redovno uplaćuju pet posto svoje plaće, HDZ bi trebao plivati u novcu.

Nadalje, svaki zaposleni član ili umirovljenik s prihodom višim od 3000 kuna treba uplatiti 10 kuna članarine. Oni umirovljenici koji imaju mirovinu manju od 3000 kuna, trebaju platiti pet kuna članarine. Jedino su nezaposleni, studenti i đaci oslobođeni plaćanja članarine, ali je logična pretpostavka da su te tri skupine ipak manjina u stranačkoj mašineriji.
Ponovimo, svi ti članovi uplate tek prosječno tri kune mjesečno. Da svi oni uplate samo deset kuna mjesečno, HDZ bi godišnje imao 25,3 milijuna kuna, a ne 7,6 milijuna kuna od članarine.

S druge strane, zakoni su takvi da stranke dobivaju novac i iz državnog i lokalnih proračuna srazmjerno broju zastupnika. I od tog javnog novca koji pune porezni obveznici dolazi glavnina prihoda i HDZ-a, ali i ostalih stranaka. HDZ kao najveća stranka, s najviše zastupnika u Saboru i najvećim ukupnim brojem vijećnika u regionalnoj i lokalnoj upravi dobiva 34 milijuna kuna iz državnog i lokalnih proračuna. To im čini 80 posto prihoda. Iz državnog proračuna dobiju godišnje 20,3 milijuna kuna, a lokalnih 13,7 milijuna kuna.

Naspram tri kune koliko u prosjeku uplati mjesečno član HDZ-a u stranačku blagajnu, svi ostali građani HDZ-u uplate u prosjeku 2,883 milijuna kuna mjesečno iz svojih poreza i prireza. Na stranačkim izborima nije zabranjeno pravo glasa ni onima koji ne plaćaju članarinu..

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message