Obavijesti

News

Komentari 1

Članice Unije suglasne da Srbija otvori Klaster 4 u pregovorima

Članice Unije suglasne da Srbija otvori Klaster 4 u pregovorima

Srbija u 2020. godini - prvi put u šest godina od početka pristupnih pregovora s Unijom, nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje, a zatvorila je samo dva od ukupno 35

VIDEO

Države članice Europske unije (EU) postigle su suglasnost o otvaranju klastera 4 - Zelena agenda i održiva povezanost, u pregovorima o članstvu sa Srbijom, javila je u utorak Radio-televizija Srbije (RTS) pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu.

Tu odluku bi na sastanku u srijedu 8. prosinca službeno trebali usvojiti veleposlanici zemalja članica Unije, što bi Srbiji, poslije dvogodišnjeg zastoja u eurointegracijama, omogućilo korak naprijed u pregovorima o članstvu u EU.

Srbija u 2020. godini - prvi put u šest godina od početka pristupnih pregovora s Unijom, nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje, a zatvorila je samo dva od ukupno 35.

Europski parlament ocijenio je u svibnju da Srbija nazaduje u pogledu reformi potrebnih za pristupanje eurobloku te je izrazio zabrinutost zbog rastućeg utjecaja Kine i Rusije u zemlji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Srbija počela pregovore s EU: Ovo je povijesni dan za nas
Srbija počela pregovore s EU: Ovo je povijesni dan za nas

Europska Komisija preporučila je u listopadu da Srbija otvori dva klastera u pristupnim pregovorima i u godišnjem izvješću ocijenila da je obavljen važan posao u usklađivanju sa zakonodavstvom EU-a, poglavito u području oporezivanja koje obuhvaća Klaster 3, te energetike i zelene agende za Klaster 4.

Otvaranje Klastera 4 očekuje se na Međuvladinoj konferenciji 14. prosinca, nakon sastanka Vijeća ministara općih i europskih poslova EU-a.

U okviru tog klastera bit će otvorena istodobno četiri nova poglavlja - 14 o transportnoj politici, 15 o energetici, poglavlje 21+ transeuropske mreže te poglavlje 27 o okolišu i klimatskim promjenama.

Srbijanska ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocijenila je da odluka zemalja članica EU-a o suglasnosti za otvaranje Klastera 4 predstavlja "priznanje za ostvarene rezultate na polju transporta i energetike" i "poticaj daljim reformama" važnima za "razvoj Srbije, njezinu budućnost i bolju kvalitetu života građana".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a