Obavijesti

News

Komentari 1

COP26: Osudili prazna obećanja u svijetu fosilnog goriva

COP26: Osudili prazna obećanja u svijetu fosilnog goriva

"Obećanja neće spasiti čovječanstvo", istaknula je mlada aktivistkinja iz Ugande Vanessa Nakate, izrazivši sumnju u iskrenost tih obećanja. "Ne vjerujemo vam", rekla je

VIDEO

U završnici važne konferencije o klimi koja se održava u Glasgowu, UN-ov glavni tajnik osudio je u četvrtak "prazna" obećanja u svijetu koji još ovisi o fosilnom gorivu, unatoč nekim optimističnim znacima.

"Obećanja zvuče prazno kada industrija fosilnog goriva i dalje prima tisuće milijarda subvencija (...) i kada zemlje još grade elektrane na ugljen", rekao je Antonio Guterres priznajući da se od početka COP26 31. listopada ipak primjećuju "znaci koji pružaju nadu" .

Dvadesetak zemalja se obvezalo da će do kraja 2022. prekinuti financiranje projekata fosilnih energija u inozemstvu, četrdesetak zemalja je objavilo izjavu o pretvaranju ugljena u čistu energiju, a u četvrtak su neke zemlje formirale koaliciju radi napuštanja upotrebe nafte i plina. Te su pomake pohvalile brojne nevladine organizacije, upozorivši ipak na odsutnost velikih zemalja proizvođača.

Pitanje energija iz fosilnog goriva jedno je od spornih pitanja u prvoj inačici završne odluke koju je pripremilo britansko predsjedateljstvo COP26 koje poziva da se "ubrza napuštanje ugljena i financiranje fosilnih energija".

Iznenadni dogovor Kine i SAD-a dao nadu u uspješnost COP26-a
Iznenadni dogovor Kine i SAD-a dao nadu u uspješnost COP26-a

Oko preostalog dijela prijedloga teksta nije bilo suglasnosti, daleko od toga, pa pregovarači dvjestotinjak zemalja imaju još puno posla do petka u 18 h i nakon toga.

"Pred nama je i dalje golem izazov", priznao je predsjedatelj COP26 Alok Sharma. "Zabrinut sam zbog broja neriješenih problema u vezi s financiranjem dan prije planiranog završetka", dodao je, pozivajući istodobno na "ambicioznost" i na "popuštanje".

"Kao što sam jučer rekao, svijet nas gleda i htio bi da surađujemo i dogovorimo se. Ne možemo ga iznevjeriti".

Pariškim klimatskim ugovorom je zadano da porast prosječne temperature u odnosu na predindustrijsko razdoblje mora biti "znatno manji" od +2 Celzijeva stupnja, ako je moguće +1,5 stupnjeva. No unatoč novim obvezama za razdoblje do 2030. najavljenim uoči početka COP26, svijet ide prema "katastrofalnom" zagrijavanju od +2,7 Celzijevih stupnjeva, ocjenjuje UN.

Uz uvjet da se sve te obveze ispune. "Obećanja neće spasiti čovječanstvo", istaknula je mlada aktivistkinja iz Ugande Vanessa Nakate, izrazivši sumnju u iskrenost tih obećanja. "Ne vjerujemo vam", rekla je pred izaslanstvima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.