News

Komentari 10

Ćorić: 'Ukrajina iz RH crpi motiv za rješavanje svojih problema'

Ćorić: 'Ukrajina iz RH crpi motiv za rješavanje svojih problema'

Ukrajinski premijer kazao je kako očekuje hrvatsku pomoć pri privatizaciji, no Ćorić smatra da se ta izjava treba gledati u širem kontekstu

Premijer Andrej Plenković u službenom je posjetu Kijevu. Nakon svečanog dočeka u zračnoj luci našao se s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, a kasnije je s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem potpisao Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine čime su potvrdili prijateljske i partnerske odnose te dali potporu teritorijalnom integritetu i cjelovitosti te zemlje. 

Održali su i ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum na kojem je ukrajinski predsjednik rekao da jako cijeni Bidena koji regulira konflikte i situacije na istoku Ukrajine.

- Sjedinjene Američke Države su uvijek podržavale Ukrajinu. Imamo podršku i u senatu Sjedinjenih Država. Jako cijenimo osobnu ulogu predsjednika Bidena u reguliranju konflikta i situacije na istoku naše zemlje - kazao je ukrajinski predsjednik. 

- Vrlo snažna i jasna poruka je američkog predsjednika, takve poruke dijele, siguran sam i članice EU. Naravno da Hrvatska želi mir, želi djelo, želi razgovor... ne želi stradanja i ne želi destabilizaciju Ukrajine - naglasio je premijer Plenković. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da je ovom posjetom održano zajedničko povjerenstvo dviju zemalja, otvorena su brojna pitanja i potpisan je memorandum o suradnji. 

- Ja bih rekao vrlo dobar sastanak dvaju povjerenstava i dviju delegacija, nakon toga gospodarski forum. Ističem da je s nama čitav niz predstavnika domaćih firmi, negdje oko 60 poduzeća iz Hrvatske - naglasio je ministar za RTL Danas

Ukrajinski premijer kazao je kako očekuje hrvatsku pomoć pri privatizaciji, no Ćorić smatra da se ta izjava treba gledati u širem kontekstu. 

- Hrvatska i Ukrajina tradicionalno imaju sjajne odnose. Ukrajina je prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku, još od ranih devedesetih imamo dobre odnose, oni su sve bolji. Ove godine je predsjednik Vlade već dva puta posjetio Ukrajinu. Ukrajina iz Hrvatske crpi motiv i energiju za rješavanje svojih problema, te potencijalnu mirnu integraciju okupiranih područja - kazao je Ćorić.

S obzirom da smo članica EU, Ukrajini smo na raspolaganju za čitav niz pitanja, pojasnio je Ćorić. 

- Proces privatizacije koji Ukrajinu čeka je sigurno područje u kojem mogu razgovarati s nama. Pa i učiti na našim pogreškama - rekao je Ćorić.

Ne vjeruje da će hrvatsko-ukrajinski odnosi utjecati na naš dovod plina, jer su i odnosi Hrvatske i Ruske Federacije dobre. Uvjerava kako je naš dovod plina u ovom trenu siguran. 

Najčitaniji članci