News

Komentari 11

Plenković posjetio Ukrajinu: Podržao sastanak Putin-Biden

Plenković posjetio Ukrajinu: Podržao sastanak Putin-Biden

Premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potpisali su u srijedu u Kijevu Zajedničku deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine

To je još jedan od elementa podrške službenog Zagreba zemlji koja je pod stalnim ruskim pritiskom.

"Ova Deklaracija je samo konkretizacija onoga što u praksi već godinama radimo", rekao je hrvatski premijer.

"Jedna smo od onih zemalja koja zagovara europsku perspektivu Ukrajine i podupiremo njezine europske reformske procese", kazao je Plenković.

To je najbolji put i za dizanje kvalitete života Ukrajinaca i za usklađivanje pravnog sustava i temeljnih načela socijalno-tržišnog gospodarstva, dodao je hrvatski premijer.

Hrvatska je šesta zemlja, nakon Estonije, Litve, Latvije, Poljske i Slovačke koja je potpisala ovu deklaraciju.

Zelenskij je zahvalio na tome i rekao da cijeni hrvatsku potporu u euroatlantskim integracijama i sudjelovanju u Krimskoj platformi, međunarodnom formatu osnovanom s ciljem poboljšanja učinkovitosti međunarodnog odgovora na aneksiju Krima.

Plenković je kazao da su današnji sastanci s ukrajinskim državnim vrhom pokazali prijateljske i bliske odnose dvaju naroda i dviju zemalja. Datum ovog posjeta pažljivo je biran da bude blizu 11. prosinca, dana kad je Ukrajina priznala Hrvatsku.

"Tu činjenici mi u Hrvatskoj posebno cijenimo", rekao je premijer.

Plenković i Zelenskij razgovarali su o hrvatskom iskustvu mirne reintegracije koje može koristiti Ukrajini. Radna skupina uspostavljena 2016. prilikom Plenkovićeva prvog službenog posjeta Kijevu kao primjera, radi na razmjeni tih iskustava.

S hrvatskim premijerom u Kijev je doputovalo i veliko gospodarsko izaslanstvo pošto se u zadnjih pet godina udvostručila ekonomska i trgovinska razmjena dviju zemalja, a prostora za dodatno jačanje ima mnogo.

Planira se i donošenje odluke o otvaranju ureda turističke zajednice u Kijevu, što je dodatni korak u suradnji, rekao je Plenković.

Na pitanje novinara o jučerašnjem razgovoru ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog Joea Bidena, Plenković i Zelenskij složili su se da je to pozitivan korak.

Zelenskij se nada naći rješenje za izlazak iz krize na istoku Ukrajine i rekao da su ondje važna tri pitanja: prekid vatre, razmjena zarobljenika i otvaranje prijelaznih punktova kako bi se ljudi mogli kretati prije blagdana.

Plenković se također sastao i s predsjednikom ukrajinskog parlamenta i položio je vijenac na spomenik Neznanom vojniku i cvijeće na spomenik Gladomora.

Popodne će sudjelovati na ukrajinsko-hrvatskom gospodarskom forumu na kojem se očekuje više od 300 sudionika.

Kijev: Brojne hrvatske i ukrajinske tvrtke okupile se na gospodarskom forumu

Predstavnici šezdesetak hrvatskih i oko 150 ukrajinskih tvrtki okupili su se u srijedu poslijepodne na Ukrajinsko-hrvatskom gospodarskom forumu u Kijevu jer su prepoznali potencijal suradnje i pozitivne trendove, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na forumu.

Forumu u kijevskom Međunarodnom kongresnom centru Parkovi, održanom u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Privredne komore Ukrajine, nazočili su predstavnici brojnih hrvatskih tvrtki iz različitih sektora: farmaceutskog, IT-a, brodogradnje, elektrotehnike, građevinskog sektora, energetike, ekologije, prehrambene industrije i trgovine, metalurške i drvne industrije, turizma, tekstilne industrije, avioprijevoznici. 

"Oni su svi došli ovdje jer su prepoznali potencijal, jer su vidjeli taj trend i intenzitet naših odnosa i otvorena vrata međusobne suradnje", istaknuo je Plenković obraćajući se sudionicima foruma.

Osim toga, Ukrajinci pokazuju ogroman interes za Hrvatsku kao turističko tržište. Ukrajinski turisti ostvarili su veći broj noćenja u 2021., unatoč pandemiji covida-19, nego u rekordnoj turističkoj sezoni 2019., kazao je. 

Plenković je najavio da tijekom iduće godine Hrvatska planira otvoriti ured turističke zajednice u Kijevu i time poslati još jednu snažnu institucionalnu poruku kako unaprijediti suradnju u ovom važnom sektoru.

Također je poručio da je Hrvatska otvorena za strane ulagače istaknuvši da su do sredine 2021. godine ostvarena izravna strana ulaganja u Hrvatskoj vrijedna gotovo 37 milijardi eura.

Što se velikih investicija tiče, najkonkretnije zanimanje za ulaganje u Hrvatsku pokazuje korporacija System Capital Management (SCM), u vlasništvu jednog od najbogatijih ukrajinskih poduzetnika, Rinata Ahmetova. Konkretno, spominje se investicija SCM-a u farmu peradi na Banovini koja bi zapošljavala između 2000 i 3000 ljudi, a ista kompanija zainteresirana je i za investicije u našu poljoprivredu, energetiku i luke. 

Robna razmjena Hrvatske i Ukrajine porasla je za čak 25 posto u 2020. godini, a nastavak pozitivnih trendova zabilježen je i u prvih sedam mjeseci 2021., uz rast od 5,2 posto. Tako snažan uzlet, unatoč pandemiji, jasno pokazuje koliko je velik potencijal gospodarske suradnje između dviju zemalja.

Kako bi se on što bolje realizirao potrebno je poticati direktne kontakte hrvatskih i ukrajinskih tvrtki, kao i jačanje institucionalnih odnosa između Ukrajine i Hrvatske, odnosno Europske unije, poručeno je s Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma. 

„Danas je s nama preko 200 hrvatskih i ukrajinskih tvrtki iz svih ključnih sektora gospodarstva. Ta činjenica, kao i kontinuirani rast robne razmjene, potvrđuju koliko je ukrajinsko tržište važno hrvatskim tvrtkama", poručio je na otvaranju Foruma predsjednik HGK Luka Burilović.

'Ovo okupljanje danas daje nadu da će naša trgovina rasti'

On je rekao da trenutno 30 posto hrvatskog izvoza u Ukrajinu otpada na farmaceutske tvrtke, a propulzivni sektori su i IT, turizam te poljoprivredno-prehrambena, kemijska i metalna industrija.

Istaknuo je da za daljnji razvoj odnosa hrvatske tvrtke moraju u što većoj mjeri iskoristiti Dubinski i sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine, kojim se otvaraju tržišta roba i usluga uz velike carinske olakšice. 

Predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine Genadij Čižikov poručio je kako se, zahvaljujući strateškoj suradnji s HGK, poduzetnicima iz obje države otvaraju nove mogućnosti suradnje. „Ovo okupljanje danas daje nadu da će naša trgovina rasti, posebno u poljoprivredi, turizmu i industriji. Energetika i digitalizacija još su dvije nama važne teme, za koje znamo da Hrvatska ima veliko iskustvo te ćemo nastaviti raditi na razmjeni znanja u tim područjima“, izjavio je Čižikov.

Ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum održan je u sklopu službenog posjeta premijera Plenkovića stoga je na svečanom otvaranju Foruma, uz Plenkovića bio i ukrajinski premijer Denis Šmihal.  

Šmihal je rekao da je Ukrajina otvorena za strana ulaganja te da želi unaprijediti gospodarsku suradnju i razmjenu s Hrvatskom.

Plenković otvorio Centar za hrvatski jezik i kulturu na Kijevskom sveučilištu

Premijer Andrej Plenković otvorio je u srijedu navečer Centar za hrvatski jezik i kulturu na Kijevskom nacionalnom sveučilištu Tarasa Ševčenka koji će "i u budućnosti svjedočiti o bliskosti hrvatskog i ukrajinskog naroda".

"Veliko mi je zadovoljstvo da sudjelujem na otvaranju Centra za hrvatski jezik i kulturu koji će i u budućnosti svjedočiti o bliskosti hrvatskog i ukrajinskog naroda, a ovdje posebno i o bliskosti i sličnosti hrvatskoga i ukrajinskog jezika", rekao je Plenković obraćajući se rektoru i studentima.

Podsjetio je da na Filozofskom fakultetu u Zagrebu postoji katedra ukrajinistike.

"Na taj način gradimo prijateljstvo, gradimo odnose, jačamo u konačnici i položaj ukrajinske manjine u Hrvatskoj i položaj onih Hrvata koji žive u Ukrajini", istaknuo je premijer.

Najavio je da će se sutra, tijekom posjeta Lavovu na zapadu Ukrajine, sastati s Hrvatima koji žive u tom dijelu zemlje i "još jednom osvijestiti poveznice i snažnu, stoljetnu vezu između dva naroda".

Prilikom otvaranja Centra za hrvatski jezik i kulturu premijer je darovao stotinjak knjiga kako bi malo oplemenio njihovu biblioteku.

"Veselim se nastavku suradnje i ovim mladim generacijama koje će gajiti hrvatsko-ukrajinske odnose", rekao je na kraju Plenković.

Drugog dana službenog posjeta Ukrajini, u četvrtak, hrvatski premijer će boraviti u Lavovu gdje će posjetiti Ukrajinsko grkokatoličko sveučilište i održati predavanje na temu budućnosti Europe. Također je predviđeno, među ostalim, polaganje cvijeća na spomenik Hrvatima poginulima na Istočnom bojištu u Prvom svjetskom ratu, susret s profesorima i studentima kroatistike i sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga.

Najčitaniji članci