Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Ćorušić: HDZ podupire dobre reforme, ali ovo je neodrživo

Zdravstveni sustav je silni gutač hrvatskog novca, ali ono što nitko ne želi reći, pa ni ministar, je da ovakav sustav financiranja nije održiv, rekao je Ćorušić za 24sata TV

screenshot/24sata TV
Foto: screenshot/24sata TV
12 komentara

U emisiji '60 minuta' na 24sata TV-u gosti Tihomira Ladišića bili su ministar zdravlja Rajko Ostojić i predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić.

Govorili su o nacionalnom planu zdravstva, odnosno masterplanu prema kojemu se integriraju bolnice i Hrvatska dijeli u četiri regije. 

'HDZ je za integraciju, ali ne za ukidanje bolnica'

Ministar Ostojić je kazao kako zdravstvena usluga mora biti bolja jer je medicina jako napredovala u zadnjih 30 godina. 

Ante Ćorušić je na to kazao kako HDZ nije protiv reformi koje će donijeti dobro.

- Zdravstveni sustav troši oko 19 posto državnog proračuna, silni je gutač hrvatskog novca, ali ono što nitko ne želi reći, kao ni ministar Ostojić, je da ovakav sustav financiranja nije održiv. Dobro je što je napravljena snimka kapaciteta bolnica, ali mi nije jasno zašto su zato uzeti strani konzultanti. Također, nije dobro da se ukidaju županijske bolnice. Jesam za integraciju, ali ne i za ukidanje - rekao je Ćorušić.

Ministar Ostojić je na to kazao kako su županije vlasnici bolnica i one neće izgubiti pravni subjekt. 

- Kada bolnice nakon dvije godine vratimo županijama nakon sanacije, onda će oni dalje vidjeti što će s njima. Mi smo vodili računa o svim našim žiteljima, masterplan je okrenut građanima i učinkovitijoj i kvalitetnijoj usluzi. Štednja nam nije prioritet, ali ćemo uštedjeti. Bolnice su tvornice zdravlja koje građane čine zdravijima, a onda i produktivnijima - rekao je Ostojić.

Ćorušić: Operirao sam s neispravnom opremom jer druge nije bilo

Ante Ćorušić kazao je kako na svom primjeru može pokazati da u bolnici nedostaje opreme. 

- Neki dan sam bio prisiljen operirati pacijenticu s neispravnom opremom jer druge nije bilo. Pacijentica je bila naručena - rekao je Ćorušić i dodao kako će se morati uvesti i solidarnost po odgovornosti jer dio građana ne brine dovoljno za svoje zdravlje. 

- Morat ćemo se naučiti malo više ulagati u svoje zdravlje - rekao je. 

Ostojić: Starenje je luksuz 21. stoljeća

Ministar Ostojić je kazao kako se ponosi što je Hrvatski liječnički zbor proslavio 140 godina, ali je tragedija, smatra, što su i bolnice toliko stare. 

- Iznijet ću jednu hladnu ekonomsku definiciju. 'Starenje je luksuz koji nam je donijelo 21. stoljeće. Luksuz košta.' Ja sam protiv eutanazije i dok sam ja ministar ona neće doći u Hrvatsku. Ljudima treba dozvoliti dostojanstvenu smrt - rekao je ministar.

Kazao je i kako je Hrvatska premala da se ne bi objedinjavale bolnice. 

Na pitanje je li moguće postići konsenzus između dvije najveće stranke u vezi pitanju zdravstva, HDZ-ov Ante Ćorušić rekao je kako je on na konferenciji za novinare u utorak 'bacio rukavicu'. 

- Zatim me nazvao Ostojić i rekao da idemo razgovarati. Ja sam onda nazvao predsjednika stranke Tomislava Karamarka i on mi je rekao 'Ante, odi i razgovaraj, to je nacionalni interes'. Tako smo se ovdje i našli i ovo je naš prvi sastanak. Drago mi je da smo se našli - rekao je Ćorušić. 


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message