Obavijesti

News

Komentari 12

Ćorušić: HDZ podupire dobre reforme, ali ovo je neodrživo

Ćorušić: HDZ podupire dobre reforme, ali ovo je neodrživo
4

Zdravstveni sustav je silni gutač hrvatskog novca, ali ono što nitko ne želi reći, pa ni ministar, je da ovakav sustav financiranja nije održiv, rekao je Ćorušić za 24sata TV

VIDEO

U emisiji '60 minuta' na 24sata TV-u gosti Tihomira Ladišića bili su ministar zdravlja Rajko Ostojić i predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić.

Govorili su o nacionalnom planu zdravstva, odnosno masterplanu prema kojemu se integriraju bolnice i Hrvatska dijeli u četiri regije. 

'HDZ je za integraciju, ali ne za ukidanje bolnica'

Ministar Ostojić je kazao kako zdravstvena usluga mora biti bolja jer je medicina jako napredovala u zadnjih 30 godina. 

Ante Ćorušić je na to kazao kako HDZ nije protiv reformi koje će donijeti dobro.

- Zdravstveni sustav troši oko 19 posto državnog proračuna, silni je gutač hrvatskog novca, ali ono što nitko ne želi reći, kao ni ministar Ostojić, je da ovakav sustav financiranja nije održiv. Dobro je što je napravljena snimka kapaciteta bolnica, ali mi nije jasno zašto su zato uzeti strani konzultanti. Također, nije dobro da se ukidaju županijske bolnice. Jesam za integraciju, ali ne i za ukidanje - rekao je Ćorušić.

Ministar Ostojić je na to kazao kako su županije vlasnici bolnica i one neće izgubiti pravni subjekt. 

- Kada bolnice nakon dvije godine vratimo županijama nakon sanacije, onda će oni dalje vidjeti što će s njima. Mi smo vodili računa o svim našim žiteljima, masterplan je okrenut građanima i učinkovitijoj i kvalitetnijoj usluzi. Štednja nam nije prioritet, ali ćemo uštedjeti. Bolnice su tvornice zdravlja koje građane čine zdravijima, a onda i produktivnijima - rekao je Ostojić.

Ćorušić: Operirao sam s neispravnom opremom jer druge nije bilo

Ante Ćorušić kazao je kako na svom primjeru može pokazati da u bolnici nedostaje opreme. 

- Neki dan sam bio prisiljen operirati pacijenticu s neispravnom opremom jer druge nije bilo. Pacijentica je bila naručena - rekao je Ćorušić i dodao kako će se morati uvesti i solidarnost po odgovornosti jer dio građana ne brine dovoljno za svoje zdravlje. 

- Morat ćemo se naučiti malo više ulagati u svoje zdravlje - rekao je. 

Ostojić: Starenje je luksuz 21. stoljeća

Ministar Ostojić je kazao kako se ponosi što je Hrvatski liječnički zbor proslavio 140 godina, ali je tragedija, smatra, što su i bolnice toliko stare. 

- Iznijet ću jednu hladnu ekonomsku definiciju. 'Starenje je luksuz koji nam je donijelo 21. stoljeće. Luksuz košta.' Ja sam protiv eutanazije i dok sam ja ministar ona neće doći u Hrvatsku. Ljudima treba dozvoliti dostojanstvenu smrt - rekao je ministar.

Kazao je i kako je Hrvatska premala da se ne bi objedinjavale bolnice. 

Na pitanje je li moguće postići konsenzus između dvije najveće stranke u vezi pitanju zdravstva, HDZ-ov Ante Ćorušić rekao je kako je on na konferenciji za novinare u utorak 'bacio rukavicu'. 

- Zatim me nazvao Ostojić i rekao da idemo razgovarati. Ja sam onda nazvao predsjednika stranke Tomislava Karamarka i on mi je rekao 'Ante, odi i razgovaraj, to je nacionalni interes'. Tako smo se ovdje i našli i ovo je naš prvi sastanak. Drago mi je da smo se našli - rekao je Ćorušić. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"