Obavijesti

News

Komentari 54

Čovjek protiv sustava: ‘Mrtvi’ branitelj čeka ispriku države

Čovjek protiv sustava: ‘Mrtvi’ branitelj čeka ispriku države
2

Vlado Čiček (51) tužio je državu prije punih šest godina, no Općinski sud u Bujama je prva ročišta sazvao tek sad. Za državu je Čiček, iako živ, bio mrtav još od 1995.

VIDEO

Hrvatski branitelj, 70-postotni invalid Vlado Čiček (51) iz Novigrada kojeg su administrativno oživjeli tek nakon serije napisa u 24sata još vodi bitku s državom, sad i onu sudsku.

Podsjetimo, za državu je Vlado Čiček, iako živ, bio mrtav još od 1995. Čiček se još u travnju 2008. gotovo onesvijestio kad su mu u FINI rekli da mu ne mogu isplatiti braniteljsku dividendu jer je on za njih mrtav. Ivica Buconjić, u to vrijeme državni tajnik MUP-a, priznao je krivnju MUP-a u slučaju “mrtvog” branitelja poručujući još te 2008. kako će izaslanstvo otići Čičeku te mu se ispričati za neugodnosti. 

Ispriku i pojašnjenje onih koji su ga živog “pokopali” Čiček čeka još i danas. On je, pak, zbog grubih propusta tijela državne uprave te povrede osobnosti, ugleda, časti i dostojanstva kao hrvatskog branitelja 2009. tužio državu tražeći simboličnih 11.000 kuna. No na prvo ročište, koje je bilo prije nekoliko mjeseci, Čiček je čekao punih šest godina, unatoč brojnim požurnicama, a DORH je odbio i nagodbu uz tumačenje da je njegova tužba neosnovana. Pritom je proces dosad već “pojeo” i više od 11.000 kuna, a koliko, inače, Čičeka stoje lijekovi za mjesec dana.

Ni drugo ročište u utorak nije donijelo veće pomake. Pred Općinskim sudom u Bujama kao svjedok trebala je biti saslušana i bivša ministrica branitelja Jadranka Kosor, koja se nije pojavila s isprikom da ima neodgodive obveze u Hrvatskom saboru.

Na klupi za svjedoke pojavio se bivši MUP-ov državni tajnik Ivica Buconjić, koji je rekao da nije bilo sporno da je MUP bio dužan ispričati se Čičeku, ali i da nije bila riječ o gruboj pogrešci.

- Ja sam u evidencijama MUP-a utvrdio da je 27. listopada 1995. tužitelj kao pripadnik pričuvnog sastava zatečen s teškim ozljedama. To je zabilježeno isključivo u tom dnevniku očevida, dok u svim drugim evidencijama MUP-a nije zabilježen kao smrtno stradali, a to se vidi i iz činjenice da je 1997. utvrdio status hrvatskog branitelja - rekao je Buconjić.

Sljedeće ročište zakazano je tek nakon sezone godišnjih odmora - za kraj rujna.

24sata pisala su o slučaju Vlade Čičeka još 2008. godine     

Općinski sud u Bujama sve je tekstove objavljene o ovom slučaju u 24sata uzeo kao materijal za sudski proces, a autor je svjedočio o tome kako se Vladi Čičeku pogoršalo zdravstveno stanje zbog ovog slučaja.     

24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca