Obavijesti

News

Komentari 512

'Crkva nam šalje dopise jer sve manje djece ide na vjeronauk...'

'Crkva nam šalje dopise jer sve manje djece ide na vjeronauk...'
1

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nije nam odgovorila ni što misli o postupku svećenika koji školama na području svoje nadbiskupije šalju dopis...

VIDEO

Kad je vjeronauk jednom izabran, ne smije ga se više stavljati učenicima i roditeljima na izbor. Takva praksa, kao i stavljanje katoličkog vjeronauka izvan redovitog rasporeda sati, diskriminacija je pravnog statusa katoličkog vjeronauka i kršenje međunarodnog ugovora. Stoga vas, poštovani ravnatelji i ravnateljice, dobronamjerno molim da ubuduće u anketama koje dijelite učenicima o izboru novih nastavnih predmeta ne stavljate katolički vjeronauk, jer je on već izabran (ili nije) u prvom razredu osnovne škole. Piše to u dopisu koji je don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, poslao školama na području nadbiskupije.

- U Katehetski ured često stižu prigovori kako u nekim osnovnim školama ravnatelji dijele ankete učenicima o upisu izbornih predmeta, među kojima se nalazi i katolički vjeronauk - stoji nadalje u dopisu.

Katehetski ured u dopisu ravnateljima također ističe da Ugovor između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, potpisan 19. prosinca 1996., te provedbeni Ugovor o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama potpisan između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije 29. siječnja 1999. godine, jasno govore o načinu upisa katoličkog vjeronauka i mogućeg ispisa.

Nadbiskupija: Ne smijete djeci nuditi da se ispišu s vjeronauka
Nadbiskupija: Ne smijete djeci nuditi da se ispišu s vjeronauka

- U spomenutim Ugovorima jasno stoji da RH jamči nastavu katoličkog vjeronauka u svim osnovnim i srednjim školama kao obveznog predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta. Ako bi neki roditelj želio promijeniti svoju odluku, dužan je pismenim putem obavijestiti školu prije početka nove školske godine. Praksa da neki ravnatelji dijele učenicima ankete o upisu izbornih predmeta, među kojima se nalazi i katolički vjeronauk, u potpunoj je suprotnosti s navedenim Ugovorom, budući da se na taj način neizravno sugerira učenicima, odnosno roditeljima, ispis iz katoličkog vjeronauka - piše u dopisu koji je potpisao don Josip Periš.

U Ministarstvu obrazovanja nismo uspjeli dobiti jasan odgovor na pitanje zašto su Crkvi dopustili da djeci brani da se ispišu s vjeronauka. Umjesto odgovora dobili smo birokratsko tumačenje da vjeronauk ima jednak status kao i svi ostali izborni predmeti.

Vade se na Zakon o obrazovanju

- Sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju, roditelj ima pravo i obvezu odlučiti o uključivanju svog djeteta u programe koji nisu obvezni za sve učenike. Postupak odabira, kao i postupak ispisa kod izbornih predmeta, isti je za sve predmete koji nisu obvezni. Do stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, prema Ugovoru između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije, o uključivanju učenika u vjeronauk bila je potrebna izjava, odnosno pisana suglasnost roditelja/skrbnika - kažu iz ministarstva. Dodaju kako je izmjenama i dopunama spomenutog zakona obveza suglasnosti formalizirana. Drugim riječima, pisana suglasnost je danas obavezna za sve izborne predmete, što dakako, uključuje i vjeronauk. Predmeti koji se izvode izborno, ističu u ministarstvu, obvezni su tijekom cijele školske godine za sve one učenike koji se za njih opredijele.

ministri

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nije nam odgovorila ni što misli o postupku svećenika koji školama na području svoje nadbiskupije šalju dopis. Ravnatelji splitskih osnovnih škola s kojima smo razgovarali bili su pomalo začuđeni dopisom iz Splitsko-makarske nadbiskupije. Naime, u splitskim osnovnim školama roditelji odlučuju o pohađanju vjeronauka kad djecu upisuju u prvi razred, a u školama se kasnije ni ne dijele anketni upitnici koje spominje nadbiskupija u dopisu.

Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš u Splitu, rekla nam je kako stvari funkcioniraju u njihovoj školi.

Reakcije splitskih ravnatelja

- Kod nas se djeca, odnosno njihovi roditelji, odlučuju za izborne predmete, a jedan od njih je vjeronauk, prije upisa u prvi razred. Kasnije nastavljaju imati taj izborni predmet sve dok ih njihovi roditelji ne požele ispisati s tog predmeta. Mi im ne dijelimo nikakve anketne upitnike svake godine - rekla nam je ravnateljica, koja smatra da je dopis poslan zbog sve manjeg broja djece koja se odlučuju pohađati vjeronauk. - Nedavno smo nadbiskupiji morali slati podatke o broju djece koja pohađaju, odnosno ne pohađaju vjeronauk, a kako je taj broj u opadanju, smatram da je ovaj dopis jedna ‘u fino’ uobličena preporuka školama. Iako, ponavljam, djeca se upisuju na vjeronauk prije prvog razreda i kasnije se ni njih ni roditelje ne pita ponovno žele li ga pohađati ili ne, tako da je ovaj dopis preporuka da ne radimo nešto što ionako ne radimo - zaključila je ravnateljica Guć.

Slično nam je ponovila i Sanja Sinovčić iz OŠ Kman Kocunar u Splitu, ali i u svim splitskim osnovnim škola koje smo uspjeli kontaktirati. Dakle, ankete se dijele prije prvog razreda i nikad više do kraja osnovne škole. Znanstvenik i političar Ivica Puljak iz stranke Pametno objavio je dopis don Periše na društvenim mrežama.

Drugačije iskoristiti satnicu

- U novom zakonu piše: ‘Za uključivanje učenika u izbornu nastavu potrebna je pisana suglasnost roditelja’, što prije nije trebalo. Stoga su neke škole tražile suglasnost roditelja za sve izborne predmete. Dakle, ništa neobično. Ali to se nije svidjelo Katehetskom uredu Splitsko-makarske nadbiskupije, koji je pismom upozorio škole da za vjeronauk ne smiju tražiti ovu suglasnost, tj. da vjeronauk nije isti kao drugi izborni predmeti. Usput ih upozoravaju da je nedopustivo stavljanje vjeronauka izvan redovitog rasporeda, tj. u drugu smjenu, što je izvor mnogih problema u školama i dovođenje mnogih drugih izbornih predmeta u neravnopravan položaj. Sve u svemu, još jedno oživotvorenje izreke iz Orwelove Životinjske farme: ‘Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih’ - objavio je Puljak na društvenim mrežama.

Za 24sata je izjavio kako je ovim dopisom Crkva jasno poručila da vjeronauk nije poput ostalih izbornih predmeta.

- Crkva se pobunila jer je u tome vidjela neku vrstu opasnosti. To samo pokazuje kako oni misle da moraju imati povlašteni tretman - rekao nam je Puljak.

On smatra da je vjeronauku mjesto u crkvama, a ne u školi. Naglašava da djeca na vjeronauku slušaju stvari koje nisu u skladu sa znanstvenim sadržajima, što ih samo dodatno zbunjuje pa im je teško snaći se u svemu. Uz to, kaže Puljak, vjeronauk zauzima satnicu koja se može drugačije iskoristiti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 512
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a