Obavijesti

News

Komentari 111

Crna Gora prepisala Jokićevu reformu: Oni negiraju optužbe

Crna Gora prepisala Jokićevu reformu: Oni negiraju optužbe
1

RAZOČARAN Boris Jokić smatra da sve što se događa s cjelovitom kurikularnom reformom kod nas predstavlja svojevrsnu hrvatsku nacionalnu sramotu

VIDEO

U svim predmetima preuzeli su metodologiju izrade dokumenata koju smo izradili mi, a u značajnom broju su prepisali neka rješenja i rečenice, komentirao je bivši voditelj ekspertne radne skupine Boris Jokić potez Crne Gore koja je prepisala našu kurikularnu reformu.

Istaknuo je da su Crnogorci kurikulum iz tjelesne i zdravstvene kulture prepisali u potpunosti. Nagađa da je to tako jer vjerojatno nisu imali nikakav svoj. Jokića nije zasmetao sam čin prepisivanja reforme, nego način na koji je sve izvedeno. Ipak, smatra da Crna Gora ne zaslužuje nikakve sankcije za taj potez, nego umjesto toga tvrdi da bi Hrvatska kao suverena država trebala postaviti pitanje zašto je “krađa kurikuluma” izvedena na taj način. Naveo je i da bi Hrvatska trebala pronaći efikasne načine kako bi zaštitila intelektualni rad svojih građana. Jokić misli da ova situacija Hrvatskoj može poslužiti kao lekcija jer, kako je prethodno naveo, kod nas se ne cijeni pamet.

- Činjenica je da će vrijedan rad nastavnika iz Osijeka, Pazina ili Splita zaživjeti u nekoj drugoj državi, a ne u Hrvatskoj. I to je zapravo jako tužno jer mi smo to radili za našu djecu i mlade osobe te smo svi trebali imati koristi od toga - zaključio je Jokić.

Iz crnogorskog Zavoda za školstvo negiraju optužbe o plagiranju Jokićeve reforme.

Tvrde da je okvir za izradu predmetnih programa baziran prvenstveno na njihovu prethodnom metodološkom okviru iz 2009. godine. Pripremajući izradu Predmetnog programa iz tjelesnog, za koji mi tvrdimo da je identičan našem, uzore su tražili od zemalja u okruženju te pritom koristili nacrte iz Hrvatske, Slovenije, ali i vlastite zemlje.

- Našim potrebama i mogućnostima najviše je odgovarao model koji je izrađen u Hrvatskoj, pa smo ga u značajnoj mjeri koristili i prilagodili našim uvjetima - priopćili su.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kratko je poručila kako je dala ispitati cijelu situaciju te kako će sa svojom pravnom službom razmotriti sve moguće opcije i korake. Dodala je da su kurikularni dokumenti na kojima je radilo više od 500 stručnjaka primjer dobre prakse te da će se definitivno koristiti kao podloga za nastavak reforme obrazovanja.

Izvori bliski ministrici dodaju i da za nastavak reforme prvo treba raspetljati situaciju oko Posebnog stručnog povjerenstva i Eskpertne radne skupine, a najavom da će od sljedeće godine informatika postati obavezan premet u osnovnim školama poručili su da žele poslati jasnu poruku kako neće mirovati dok se rješava proceduralna zavrzlama.     

Zajedničko priopćenje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i Ministarstva prosvjete Crne Gore

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Ministarstvo prosvjete Crne Gore stupilo je u kontakt vezano uz izradu dijela predmetnih programa Crne Gore na temelju kurikularnih dokumenata Republike Hrvatske od strane Zavoda za školstvo Crne Gore.

Ministarstvo prosvjete Crne Gore izrazilo je žaljenje zbog nastale situacije, uz uvjerenje obiju strana kako to neće utjecati na dosadašnju izuzetno kvalitetnu suradnju dviju država u području obrazovanja.

Istaknuto je kako je riječ o dokumentima koji su i dalje podloga za hrvatsku obrazovnu reformu, ali i kako je Republika Hrvatska spremna dijeliti svoja iskustva u reformskim procesima, u skladu s uvriježenim modusima suradnje. Zaključeno je i da je rezultat rada više od pet stotina stručnjaka Republike Hrvatske pokazao kvalitetu koji je prepoznata i izvan granica Republike Hrvatske.

Obaveza svakog državnog tijela jest kreiranje vlastitih rješenja, uz mogućnost oslanjanja na praksu drugih, vodeći računa o zaštiti njihovog intelektualnog vlasništva. Stoga oba ministarstva očekuju dodatne informacije nadležnih službi vezano uz ovo pitanje, s ciljem brzog rješenja situacije u korist prije svega djece, kao najvažnije strane, čija je dobrobit u svakom trenutku prioritet.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući