Obavijesti

News

Komentari 96

Trgovci ruše cijene proizvoda i do 80 posto

Crni petak: Trgovci ruše cijene proizvoda od 20 do 80 posto...
5

DM na Crni petak nema najavljene popuste, ali za svaku kupnju donirat će jednu kunu za akciju ‘Svako dijete treba svoju obitelj’ Stvari kupljene po nižim cijenama na Crni petak možete zamijeniti ako postoji greška

VIDEO

City Centri One radit će u petak sat dulje nego inače - do 22 sata, pojedine trgovine spustit će cijene i do 80 posto, gotovo nema trgovca da na neki način neće nagraditi kupca koji nešto kupi u petak. Black Friday, kako zovu Crni petak u Americi, tradicionalno je dan za najpovoljniju kupnju u godini, barem u SAD-u.

Kod nas se pojavio tek prije nekoliko godina kao dan u kojem trgovci mame kupce popustima. Dok u SAD-u ljudi na taj dan hrle po sniženu robu, kod nas je još na smirenijoj razini, pa su i popusti nešto niži.

U mini inspekciji provjerili smo i uvjerili se kako većina trgovina nudi popuste do 30 posto, rijetki stvarno velike. Iz HG Spota najavljuju sniženja i do 80 posto na neke Appleove proizvode, kao i na mobitele, računala, televizore...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Posteljine, mobiteli, nakit...

Dormeo daje neke proizvode snižene i za 70 posto, kao i Top Shop, koji će za toliko sniziti Walkmay Comfort visoke tenisice. Family posteljina u Arena centru u Zagrebu daje 60 posto na kolekciju posteljine Rose, a do 50 posto cijene spustit će Timberland i Bata.

Po upola manjoj cijeni Lenovo će nuditi mobitele Moto, a Zaks i Mark Pjetri Jewllery srebrni nakit. Sniženja do 40 posto nude Riplay, Converse, Desiqual, trgovina Magic Baby za proizvode Maxi-Cosi, Nania, Britax/Romer... Elipso će do 40 posto pojeftiniti i Grunding bijelu tehniku.

Popuste do 30 posto davat će i Benetton, optika Ghetaldus, Tom Taylor, XYZ, Sportina, Terranova, Skechers, St. Oliver, Ecco, C&A... Kemijska čistionica Lemia daje 20 posto popusta.

- Crni petak trgovci koriste kako bi namamili kupce, no praksa je pokazala da zapravo minimalno pojeftinjuju proizvode. Obično nam nakon Crnog petka slijede pritužbe potrošača da su se razočarali u sniženja. Iskustvo nam govori da naši trgovci proizvode više spuštaju cijene na redovitim sezonskim sniženjima - rekla je Dunja Mak iz osječkog Potrošačkog foruma.

Oprez na internetu

Kaže da se roba kupljena na Crni petak može reklamirati na uobičajeni način.

- Ako se kupac predomisli, nema pravo tražiti od trgovca da vrati novac ili da zamijeni robu, osim ako to trgovac svojom voljom ne želi napraviti - kaže. Na taj dan nude se sniženja i internetom.

- Tu vrijedi pravilo da se roba može vratiti u prvih 14 dana bez obrazloženja, a kupac će dobiti novac nazad. Ali ako kupuje iz zemlje koja nije u EU, tad ovo ne vrijedi - kaže Dunja Mak.

Iz MUP-a upozoravaju na internetske prijevare pa savjetuju da su sigurnije stranice koje potječu iz EU, kao i plaćanje karticama. Treba koristiti sigurnu, a ne javnu internetsku mrežu i treba paziti na oglase na društvenim mrežama koji nude sulude popuste. Inače, jedna od teorija kaže da je Crni petak bio dan nakon američkog Dana nezavisnosti, kad mnogi nisu dolazili na posao, pa je taj dan bio crni za poslodavce.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1