Obavijesti

News

Komentari 17

Crnogorac (45) je u Hrvatskoj 'dobio' novo srce iz Njemačke

Crnogorac  (45) je u Hrvatskoj  'dobio' novo srce iz Njemačke
1

Eksplantacijski tim KBC-a Zagreb je u srijedu navečer, odmah po dojavi, Vladinim zrakoplovom odletio u Njemačku po organ, a transplantacija je obavljena u četvrtak

VIDEO

U Klinici za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb u četvrtak je obavljena transplantacija srca muškarcu (45) iz Crne Gore, koji je bolovao od teške srčane bolesti, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja.

Muškarac je ujedno i prvi pacijent iz Crne Gore kojem je u Hrvatskoj presađen organ nakon potpisivanja Protokola o suradnji u području pribavljanja i presađivanja ljudskih organa u svrhu liječenja koji je potpisan u listopadu ove godine.

Pacijent iz Crne Gore primljen je u KBC Zagreb prije tri i pol mjeseca u vrlo teškom stanju zbog čestih zatajenja srca. Do transplantacije je liječen, a danima je bio priključen na ECMO uređaj.

Eksplantacijski tim KBC-a Zagreb je u srijedu navečer, odmah po dojavi, Vladinim zrakoplovom odletio u Njemačku po organ, a transplantacija je uspješno obavljena u četvrtak prijepodne.  

Kardiokirurški tim vodio je doc. dr. Hrvoje Gašparović iz Klinike za kardijalnu kirurgiju. Iz bolnice su izvijestili kako je muškarac nakon operacije stabilno

Državljani Crne Gore mogu se upisati na listu čekanja u RH

Prema Protokolu, državljani Crne Gore koji čekaju na transplantaciju jetre ili srca u toj zemlji, mogu se upisati u listu čekanja Republike Hrvatske na presađivanje tih organa, preko izabranih transplantacijskih centara u Hrvatskoj, a uz prethodnu suglasnost oba nadležna ministarstva. 

Hrvatska je danas vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini – prva u transplantaciji bubrega i jetre te po broju darivatelja na milijun stanovnika. 

Svjetska zdravstvena organizacija Hrvatsku je stoga proglasila Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije organa (RHDC) u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe (SEEHN). Time je Hrvatska preuzela obvezu stalne suradnje i podrške na putu razvoja i unapređenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'
LASAGNOMANIJA

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'

ZET uz natpis 'Rim Tim Tagi Dim' na svim pokazivačima vremena dolaska tramvaja u Zagrebu podržao Baby Lasagnu: 'Komentar ZET-a na to je: 'Mjau'

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...
KRONIKE POVJESNIČARA

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...

Tijekom 1984. raspisan je novi, ujedno i posljednji natječaj za jugoslavensku himnu
Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura
IMOVINSKI POKRET

Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura

Plus+ NOVI EXPRESS Analiza imovinskih kartica i javno dostupnih podatka o poslovnim aktivnostima važnijih pripadnika Domovinskog pokreta, novih partnera u vladi HDZ-a