Obavijesti

News

Komentari 47

CRO kartice kreću od 1. srpnja: Moći će se plaćati i smještaj kod privatnih iznajmljivača

CRO kartice kreću od 1. srpnja: Moći će se plaćati i smještaj kod privatnih iznajmljivača
1

Iako je prioritet bio potaknuti potrošnju domaćih turista na kontinentu, CRO kartica će se moći koristiti u cijeloj Hrvatskoj, a Vlada je u srijedu proširila krug usluga koje će se njome moći plaćati

Nakon što je Vlada još krajem prošle godine donijela odluku o uvođenju tzv. CRO kartice kako bi se potaknulo domaće turiste za putovanja unutar zemlje, u srijedu su proširili krug usluga koje će se tom karticom moći plaćati. Pa će tako oni građani, čiji poslodavci im uplate 2500 kuna godine, koji su neoporezivi, tom karticom moći platiti i smještaj kod privatnog iznajmljivača, usluge putničkih agencija te čarter tvrtki. 

- Do sada je ta kartica bila za usluge smještaja te hrane i pića u ugostiteljskim objektima, a sada se proširuje krug usluga i na putničke agencije te touroperatore, što omogućava i plaćanje paket aranžmana kod ugostitelja, ali i privatnih iznajmljivača, kojih imamo registriranih 108.000 Također se širi krug usluga i na iznajmljivače plovila tj. čarter tvrtke, što isto prije nije bilo - rekao je ministar turizma Gari Cappelli. 

Najavio je da će se prve kartice početi izdavati 1. srpnja. 

Plenković: Ukupna šteta nakon potresa je 86 milijardi kuna
Plenković: Ukupna šteta nakon potresa je 86 milijardi kuna

- Ovu mjeru provodi Ministarstvo turizma s poslovnim bankama . Na javni poziv se javilo sedam banaka, a prva će biti spremna za izdavanje kartice 1. srpnja. Do sada su banke naručile nekoliko tisuća kartica - rekao je Cappelli podsjetivši kako je cilj ove kartice potaknuti domaća turistička kretanja, odnosno povećati domaću turističku potrošnju.

- Poticanje te kratice bilo je prioritetno da bi se poticala potrošnja na kontinentu, ali, naravno, ona se može koristiti u svim područjima Hrvatske tijekom cijele godine - istaknuo je.

Pravo na isplatu neoporezivog dijela naknade, dodao je, imaju fizičke osobe zaposlene u Hrvatskoj, dakle radnici koji obavljaju nesamostalnu djelatnost za koju primaju plaću temeljem zaključenog ugovora o radu, obrtnici, djelatnici slobodnog zanimanja te poljoprivrednici. 

Kartica predstavlja oblik elektronskog vaučera s funkcionalnosti platežne debitne kartice koja glasi na ime radnika s rokom valjanosti od četiri godine. 

- Prije ove epidemije napravili smo anketu koliko bi poslodavaca bilo zainteresirano svojim djelatnicima osigurati ta sredstva, 2500 kuna godišnje neoporezivi i 63 posto ih je bilo za to. Ova nova situacija i kriza sigurno će taj broj umanjiti, ali ona je dugoročni program Vlade. Među rijetkim smo zemaljama koje bi onda imale ovu mogućnost, možda još dvije europske zemlje to imaju - istaknuo je Cappelli.

Da je stalno kampanja, HDZ bi Hrvatsku pretvorio u Švicarsku. Problemi kreću kad osvoji vlast
Da je stalno kampanja, HDZ bi Hrvatsku pretvorio u Švicarsku. Problemi kreću kad osvoji vlast

Naglasio je i da je trenutno u Hrvatskoj 60.000 turista istaknuvši da bi se u hrvatskom turizmu, ako se zadrži sadašnja dobra epidemiološka situacija, moglo dosegnuti 30 do 35 posto lanjskog prometa. 

- Trenutno imamo i već najavljenih oko 200.000 dolazaka u Hrvatsku i bližem roku od osoba koje su ispunile aplikaciju, za srpanj i kolovoz se još ne zna, ali jasno je da jača promet ulaska u Hrvatsku svakim danom - istaknuo je naglasivši važnost otvaranja granica. 

Najavio je i da se sada može računati i na mađarske turiste, i to već od ovog petka, a kasnije i iz drugih zemalja, pa i iz Njemačke, iza 15. lipnja. Cappelli smatra da je sada važno dobro isplanirati i kako otvoriti granice sa BiH, pogotovo zbog, kako je rekao, "turista koji bi htjeli na Makarsku rivijeru."