News

Komentari 237

Culej: 'Želimo da se Pupovac očituje o Domovinskom ratu'

Culej: 'Želimo da se Pupovac očituje o Domovinskom ratu'

Braniteljske udruge su najavile da će se odazvati prosvjedu u Vukovaru u utorak koji je najavio gradonačelnik Ivan Penava zbog "sramotne šutnje institucija" o problemu nerješavanja ratnih zločina

Braniteljske udruge sazvale su konferenciju za novinare jer traže da se saborski zastupnik Milorad Pupovac očituje o Domovinskom ratu i Oluji. Najavili su da će se odazvati prosvjedu u Vukovaru u utorak koji je najavio gradonačelnik Ivan Penava zbog "sramotne šutnje institucija" o problemu nerješavanja ratnih zločina na području Vukovara i drugdje.

- Netko bi trebao odgovarati za ratne zločine da možemo ići dalje u budućnosti i da to ne ostavljamo za našu djecu. Mi smo samo za istinu, i neka pravosuđe to odradi - rekli su na početku, a riječ je zatim preuzeo Stevo Culej, inače saborski zastupnik HDZ-a, kao predstavnik pripadnika specijalne policije Vinkovci-Vukovar.

- Razumijem i podržavam nastojanja gradonačelnika Penave da dođe do istine, neprocesuiranjem zločina ostavljamo sjeme zla za neke buduće ratove i sukobe - rekao je Culej i dodao kako 'osluškuju i najnovija zavijanja četničkog pripadnika Vučića, a ne reagiraju samo zato što ratni zločini nisu procesuirani, nestali nisu pronađeni, a ratna šteta nije naplaćena'. Govorio je i kako je sam vodi istragu o smrti ubijenih suboraca, a među braniteljima kruže dokumenti o Domovinskom ratu koje su sami prikupili i u kojima su važni podaci, no poanta ove konferencije je njihova želja da se Milorad Pupovac očituje 'na napade na temeljne odredbe Ustava Republike Hrvatske, da je rat temelj moderne Republike Hrvatske i da se očituje o sporazumu o normalizaciji odnosa sa Hrvatskom iz 1996. godine'. 

- On je otišao u Bačku Palanku ne poštivajući Dan domovinske zahvalnosti, akciju Oluja. Svojim odlaskom tamo je rekao koju politiku vodi, a nakon izjava predsjednika Republike Srbije, uspoređuje bivšeg predsjednika s Hitlerom, a nas s nacistima. Uputit ćemo predsjedniku Hrvatskog sabora, klubovima zastupnika dopis da se jasno očituje o Domovinskom ratu, da se jasno očituje o Oluji i da se jasno očituje o politici Republike Srbije u novije vrijeme - rekao je i dodao kako ne bi htjeli da se 'taj problem preseli na ulicu, da se, ne daj bože, ne bi desilo nešto što mi ne bi htjeli'. 

Branitelji zahtijevaju i tematsku sjednicu Sabora na ovu temu.

- Pa da se vidi tko puše u koju zastavu - zaključio je Culej.

Najčitaniji članci