News

Komentari 99

'Čuli smo krik i otrčali do auta. Tamo je ležao dječak. Nije mu bilo spasa. Imao je pet godina'

'Čuli smo krik i otrčali do auta. Tamo je ležao dječak. Nije mu bilo spasa. Imao je pet godina'

Crni niz na hrvatskim cestama: Kraj Zadra 18-godišnjak se nije zaustavio na znak ‘stop’. Poginula su dva mladića (20 i 21). Kraj Sv. Ivana Zeline poginuo je dječak (5) u nesreći

Split, okolica Rijeke, Istra, centar Zagreba, predgrađe Zadra... Nesreća za nesrećom posvuda, u cijeloj Hrvatskoj u zadnja tri-četiri dana. I što je najgore - kraj Sv. Ivana Zeline poginulo je u utorak ujutro dijete, četverogodišnji dječak.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI

- Supruga je ujutro čula samo nekakav krik. Mislili smo možda da je pas ili neka životinja. Izašao sam pogledati što se događa i vidio automobil nasred livade - priča nam šokirani Božidar Horvat, koji živi stotinjak metara od mjesta nesreće i rođak je obitelji koja je sletjela s ceste u naselju Tomaševac.

- Brzo sam otrčao tamo, a na stražnjem sjedištu ležalo je dijete. Čovjek koji je vozio iza njih pokupio je njegovo tijelo s ceste, kažu mi da je navodno ispalo kroz ‘bunker’ auta. Stigla je i Hitna koja ga je oživljavala sat vremena, ali pomoći nije bilo. Mali je imao 5 godina. Majka i sestra bile su potpuno u šoku i dosta natučene, njih je Hitna odvezla u bolnicu. Spuštali su se s brijega, cesta je bila skliska i eto... Znam ih jer smo rod. Žive tu u mjestu nekoliko kilometara dalje. Ne bih znao gdje su se zaputili... Strašno je bilo...

Užasan je to epilog crnih dana na hrvatskim prometnicama. Sve je počelo još u petak, kad je vozač pod utjecajem alkohola u Splitu bježao s mjesta nesreće pa se zabio u auto na križanju, pri čemu su teško ozlijeđeni pješaci - djed i dvogodišnja unuka.

Užasna je bila i nesreća na “cesti smrti” u Kožinu kraj Zadra, poznatoj po teškim i čestim prometnim nesrećama. Nesreću je skrivio neiskusni 18-godišnji vozač. Nije stao na znak “stop”. Poginula su dva mladića.

Žena je dozivala: Dite moje!

- Bilo je strašno. Muškarac je prošao ispod policijske trake želeći vidjeti tijela, mislim da je bio rođak poginulog. Policija ga je vratila natrag. Tresao se od jada. Djevojka je vrištala od užasa, istovremeno plačući. Bilo je mučno. Stizali su prijatelji umrlih, plakali. Žena je zapomagala i dozivala: ‘Dite moje’. Užas - kaže očevidac.

Cestom kroz Kožino inače rijetko tko uspori na 50 kilometara na sat. Cesta je ravna, a na njoj su dvije autobusne stanice na kojima školska djeca iz okolnih mjesta čekaju autobus.

- Tamo su dvije autobusne stanice, restoran, ljekarna, uljara, stolarija, sve na cesti. Vozi se prebrzo, nema kamere, a centar je mjesta i glavno skretanje prema moru. Cesta je jako opasna jer se fizički ništa ne može vidjeti pa treba i fizička prepreka. Semafor je tu jedino rješenje i ne znam što se treba dogoditi da ga postave. Žena je tu poginula prije 25 godina, upravo izlazeći iz autobusa, a čovjeku koji tamo živi pet puta dosad automobil je uletio u dvorište - rekao nam je Kožinjanac (46).

U kolovozu 2016. godine na toj cesti oko 23 sata poginuo je motociklist (40) na Yamahi vozeći iz Zadra prema Ninu. Sudario se s dva automobila koji su vozili iz suprotnog smjera. Očevid je trajao do šest ujutro jer policajci noću nisu mogli pronaći dijelove motocikla i tijelo vozača, kojeg je odbacila silina udarca.

U svibnju 2014. na toj cesti, nekoliko stotina metara niže, poginuo je još jedan motociklist. U blagom zavoju, vozeći u smjeru Zadra, poginuo je u sudaru s kamionom miješalicom.

- Prestrašno je kad odu tako, u trenutku. Bili su fini i pristojni učenici. Mirni i tihi, blage naravi. Neizmjerno mi je žao kad mladi ljudi odlaze, čitav je život bio pred njima. Učili su za strojara i nautičara - rekao nam je Jere Bilan, profesor strojarstva u Pomorskoj školi u Zadru, koji su pohađali Nino Peroš i Josip Pavlović, mladići od 20 i 21 godinu koji su poginuli u strašnoj nesreći u Kožinu, u sudaru s autom koji je vozio 18-godišnjak i oduzeo im prednost.

Škola koju su završili oprostila se preko društvene mreže.

- Vijest o tragičnom gubitku dva mlada života jutros nas je sve u školi dirnula duboko u srce. Teško je prihvatiti ovu tužnu vijest. Tek što smo vas ispratili iz škole i s radošću iščekivali vijesti o vašim životnim uspjesima, sad se moramo od vas zauvijek oprostiti. Dragi Josipe i Nino, bol koju sad osjećamo liječit ćemo lijepim uspomenama na vas iz školskih klupa. Svaka šala, svaki đački nestašluk, svi školski ‘biseri’ bit će naš štit od boli koju danas osjećamo - napisali su u ime Pomorske škole Zadar te izrazili sućut “obitelji, rodbini, njihovim razredima, svim prijateljima i cijelom Zatonu”.

Split, petak

Mladić (24) pod utjecajem alkohola skrivio je prometnu. Bježeći s mjesta nesreće zabio se u auto, koji je teško ozlijedio djeda i unučicu (2).

Nova Gradiška, nedjelja

Vozač Mercedesa (31) u Zapolju je vozio 186 na sat, triput brže od dozvoljenog. Izgubio je nadzor nad vozilom, sletio s ceste i poginuo.

Žminj, nedjelja

U teškoj prometnoj nesreći vozač je zadobio teške ozljede kraj sela Matiki. Vozio je neprilagođenom brzinom i sudario se s kamionom.

Zagreb, ponedjeljak

U terasu restorana Petica kraj zagrebačkog autobusnog kolodvora zabio se Mercedesom 18-godišnji vozač. Dvoje je ozlijeđenih.

Rijeka, ponedjeljak

Na cesti između Svilnog i Čavala vozač Mustanga (43) izgubio je kontrolu i udario u stražnji dio Fiata. Jedna osoba je poginula.

Kožino, ponedjeljak

Iako je pred njim bio znak ‘stop’, 18-godišnji vozač Mercedesa projurio je kroz raskrižje i udario u Fiat. Poginuli su mladići (20 i 21).

Kapela, utorak

U sudaru dva osobna automobila u utorak oko 11.50 sati na autocesti A-1 u tunelu Mala Kapela u smjeru juga poginuo je muškarac.

Najčitaniji članci