Obavijesti

News

Komentari 111

Curice su prebile vozačicu ZET-a. Majka je 5 djece i vrlo skromna. 'Cipelare me, nabiju kao vreću'

Curice su prebile vozačicu ZET-a. Majka je 5 djece i vrlo skromna. 'Cipelare me, nabiju kao vreću'

Vozačicu autobusa zagrebačkog javnog prijevoznika ZET-a tijekom prošlog vikenda na području zagrebačkog Podsuseda napale su djevojke od 15 godina

VIDEO

Svi su ostali u šoku kad su čuli tko je sad napadnut. Naša kolegica je jedna skromna majka petero djece, mirna, tiha i povučena žena. Rekao sam joj da se odmori, da je ovo stres, ali ona je odlučila raditi. To samo govori koliko je radišna i skromna, rekao je Darko Begić, predstavnik Sindikata autobusnog i tramvajskog prometa Hrvatska-Zagreb.

ZET se sad oglasio o cipelarenju vozačice: 'Fizički napadi su u porastu, pozivamo na sankcije!'
ZET se sad oglasio o cipelarenju vozačice: 'Fizički napadi su u porastu, pozivamo na sankcije!'

Vozačicu autobusa zagrebačkog javnog prijevoznika ZET-a tijekom prošlog vikenda na području zagrebačkog Podsuseda napale su djevojke od 15 godina. Navodno su je srušile na pod i cipelarile. Ona im tad nije htjela pružiti otpor i uzvratiti jer je riječ o maloljetnicama. Tek kad su je pošteno iscipelarile, došli su policija i Hitna pomoć.

- Mi smo prvi na udaru jer smo u kontaktu s građanima. Ne napada se samo vozače, nego i kontrolore karata. A to je dosta često. Možemo reći da su vrijeđanje i pljuvanje sad već zaista na dnevnoj bazi. Fizički napadi se, nažalost, događaju barem jednom mjesečno. Moram naglasiti da puno napada prođe ispod radara - rekao je Begić.

Dodao je da je vozačica odbila bolovanje i odštetu od osiguranja te je samo htjela da se njezin glas čuje.

U Zagrebu su pretukli vozačicu autobusa: 'Maloljetnice su je iscipelarile. Postali smo šljam'
U Zagrebu su pretukli vozačicu autobusa: 'Maloljetnice su je iscipelarile. Postali smo šljam'

- Djelatnici se nikako ne mogu obraniti. Samoobrana dolazi u obzir samo ako ste napadnuti u tom jednom kvadratu u vozilu. Ako se napad dogodi izvan tog mjesta, ne priznaje se kao radno mjesto - rekao je Begić.

Dodao je da su se reprezentativni sindikati izborili za članak 315. Kaznenog zakona, ali i da se on ne provodi u praksi. Taj članak kaže da će policija po službenoj dužnosti kazneno prijaviti onoga tko napadne djelatnike službe javnog interesa ako su napadnuti tijekom obavljaju svog posla od javnog interesa.

- Mi se ne možemo braniti jer policija na kraju prijavi i nas i napadača. Jednostavno je to sad strah i za naš posao - rekao je Begić. Ovo je, kako je rekao, samo jedan u nizu napada koje su djelatnici ZET-a pretrpjeli. Bilo je i slučajeva gdje su vozača pratili do kuće te ga na putu istukli. Ovaj napad je drugo premlaćivanje u manje od mjesec dana.

- Sve ovo je jedna velika sramota i tuga. Ne znam je li to utjecaj društvenih mreža, ali definitivno je sad više napada nego što je prije bilo. Zamislite da vama netko dođe i da vas počne vrijeđati na poslu. Pa to se ne smije događati - zaključio je Begić.

Oglasila se vozačica

Vozačica busa Nada opisala je događaj za HRT.

- Nahrupe na mene jer sam otvorila vozački prostor da kažem putnicima da bus ne ide dalje. Nahrupe na mene, ruše me, cipelare. Ja sam mislila da idu u moj vozački prostor sjesti, strah me bilo što je njihova namjera. Tu je bilo naguravanja, cipelarenja, rukama, nogama, ja sam ostala paf jer su to maloljetnice od kojih ne očekujete da će vas netko naguravati i nabijati kao vreću - ispričala je.

Zagrebačku policiju pitali smo što su utvrdili vezano uz ovaj događaj, jesu li protiv nekoga podnijeli prijave i za što, a njihov odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

'Suza' prekinula tramvajski promet u centru Zagreba
'Suza' prekinula tramvajski promet u centru Zagreba

Iz ZET-a su potvrdili napad maloljetnih osoba na vozačicu autobusa linije 176 Zagreb (Črnomerec) - Gornja Bistra u nedjelju 14. siječnja oko 19 sati na autobusnom stajalištu "Sljemenska" u Gornjoj Bistri. Dodaju da su djelatnici policije obavili očevid na mjestu događaja.

- Uprava ZET-a najoštrije osuđuje napad na djelatnicu ZET-a, i poziva nadležne institucije da poduzmu sve da se ovakvi napadi najstrože sankcioniraju te da djeluju na način da se spriječe eventualni budući napadi - rekao je Marko Bogdanović, predsjednik Uprave ZET-a.

- Nažalost, naši su radnici vrlo često žrtve verbalnog ili fizičkog nasilja, te ZET ima nultu stopu toleranciju prema bilo kakvom obliku nasilja - kazao je.

Nakon napada na prometne radnike početkom prošlog mjeseca, dodaju, predstavnici sindikata, Uprave ZET-a i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević pružili su podršku radnicima ZET-a, te dogovorili korake ka postizanju sigurnijih uvjeta za rad prometnog i kontrolorskog osoblja, poput postavljanja video nadzora na sve terminale te pružanja pravne i psihološke pomoći radnicima. Zatražili su i da se napadi na radnike ZET-a i druge zaposlenike gradskih komunalnih poduzeća koji pružaju javnu uslugu, dok obavljaju svoju službenu dužnost, tretiraju kao kazneno djelo napada na službenu osobu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije