Obavijesti

News

Komentari 29

Čuvaju ravnotežu: Medvjede od žilet-žice čuva čak 600 biologa

Čuvaju  ravnotežu: Medvjede od žilet-žice čuva čak 600 biologa

Čak 600 stručnjaka za smeđe medvjede iz 47 zemalja zabrinuto je za očuvanje populacije smeđeg medvjeda u Hrvatskoj, Sloveniji, ali i drugim manjim zemljama

VIDEO

Svjetski stručnjaci apeliraju na vlade Slovenije i Hrvatske da razmisle o posljedicama postavljanja ograda koje prijete europskoj bioraznolikosti.

Čak 600 stručnjaka za smeđe medvjede iz 47 zemalja zabrinuto je za očuvanje populacije smeđeg medvjeda u Hrvatskoj, Sloveniji, ali i drugim manjim zemljama.

Međunarodno udruženje za istraživanje i upravljanje medvjedom (IBA) i Specijalistička grupa stručnjaka za medvjede (BSG), članice Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN) svjesni su da je trenutna situacija zamršena i zahtjevna svim zemljama.
Pogotovo u onima koje su pogođene velikim valom migrantske krize. No neprobojne žičane ograde imaju neplanirane i nenamjerne, ali jako ozbiljne posljedice za dugoročni opstanak populacija velikih divljih zvijeri.

- U Hrvatskoj je stručna procjena da ima 1000 smeđih medvjeda. U Sloveniji ih je 450. Praćenjem 33 medvjeda na kojima su ogrlice s odašiljačima, dobili smo rezultate da ih je 16 prešlo iz Slovenije u Hrvatsku. Ako bi ta barijera ostala, slovenska populacija medvjeda ostala bi izolirana, a to bi im jako štetilo - pojasnio nam je Slaven Reljić sa Zavoda za biologiju zagrebačkog PMF-a. Primjerice, da nestanu medvjedi u Hrvatskoj, promijenili bi se i tokovi potoka, pa i rijeka.

- Medvjed je u Hrvatskoj, uz vuka i risa, vodeći grabežljivac i svi oni održavaju ravnotežu u cijelom eko sustavu. Bez medvjeda narasla bi populacija jelena, a oni bi se hranili granjem, pa bi se spuštali i do korita potoka, pa i rijeka. Kako bi nestajalo stabala, mijenjala bi se i struktura tla, a zbog toga bi se mijenjali tokovi tih potoka i rijeka - pojasnio je Reljić.

Baš zbog toga stručnjaci upozoravaju da su “ograde od žilet-žice u sukobu s glavnim ciljem Strategije bioraznolikosti Europske unije (EBS) koja se zalaže za ‘zaustavljanje gubitka biološke raznolikosti’.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)