Obavijesti

News

Komentari 6

Dačić: Susret s Milanovićem će biti važan, ali ne i povijesni

Dačić: Susret s Milanovićem će biti važan, ali ne i povijesni
1

Premijer Zoran Milanović će potegnuti pitanje naših građana nestalih u ratu. U Europskoj komisiji zadovoljni susretom premijera kojemu, tvrde, oni nisu kumovali

VIDEO

U Beogradu, u Palači Srbija, u srijedu točno u podne sastat će se predsjednici hrvatske i srbijanske vlade Zoran Milanović i Ivica Dačić. Iako u Vladi inzistiraju na tomu da se ne radi o službenom, državničkom posjetu, nego o radnom sastanku dvojice premijera, sasvim je sigurno da će Milanović i Dačić dotaknuti i mnoge teške teme koje već dugo opterećuju odnose između službenog Zagreba i Beograda.

Nitko ne očekuje čudo

- Nemamo velikih očekivanja, ne mislimo da ćemo odmah sutra riješiti neko teško pitanje, ali je sigurno da ćemo otvoriti mnoge teme pa i problem nestalih hrvatskih državljana. To je, ponavljam, prvi susret hrvatskog i srpskog predsjednika vlade otkako je Milanović postao premijer i važno je da otvorimo komunikacijske kanale - rekla nam je jučer osoba koja će danas putovati s Milanovićem u Beograd.

Inače, uz Milanovića u Beograd putuju još samo njegov šef kabineta Tomislav Saucha, premijerov savjetnik za vanjsku politiku Mato Škrabalo, zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović i glasnogovornica Vlade Ivana Grljak. Kako doznajemo, osim Milanovićeva i Dačićeva razgovora u četiri oka, koji će trajati oko sat vremena, nitko iz naše delegacije pa ni Klisović neće se sastati sa svojim srpskim kolegom.

- Detaljni dogovor o nekom skorašnjem službenom hrvatsko-srpskom sastanku na vrhu nije nam sutra u planu, ali može se očekivati da će do takvog sastanka u razumnom vremenu ipak doći. Sutra ćemo najviše razgovarati o regionalnoj i gospodarskoj suradnji te perspektivama koje se otvaraju ulaskom Hrvatske u EU - kaže naš izvor. Slične poruke i slična očekivanja od sastanka ima i srbijanski premijer Ivica Dačić koji je beogradskim novinarima rekao da će sastanak s Milanovićem biti važan, ali ne i povijesni.

- Ne očekujem da to po zaključcima bude povijesni sastanak, već da ćemo se dogovoriti o daljnjoj suradnji i o svim pitanjima koja su nastala tijekom ratova. Nakon zahlađenja naših odnosa trebamo učiniti korake prema normalizaciji - rekao je Dačić jučer u Beogradu.

Diplomati EU u Bruxellesu pozdravljaju to što se hrvatski i srpski premijer sastaju. Dok su mnogi analitičari u Srbiji uvjereni da do susreta Milanovića i Dačića ne bi došlo bez intervencije Unije, naši izvori u Europskoj komisiji kažu: “Nikomu ne diktiramo s kime se treba susresti i gdje, ali uvijek potičemo svaki oblik suradnje među susjedima na zapadnom Balkanu”.

Stano: Dobro je razgovarati

- Uvijek je dobro razgovarati. Prirodno je i logično da dvije zemlje čiji su interesi toliko isprepleteni održavaju sastanke na svim razinama, uključujući i najvišu premijersku razinu. Europska komisija potiče zemlje u regiji na svaki korak koji može pridonijeti poboljšanju susjedskih odnosa i regionalnoj suradnji - kaže Peter Stano, glasnogovornik Europske komisije za pitanje proširenja i odnosa sa susjedima EU.

U jučerašnjem razgovoru s novinarima srbijanski premijer Ivica Dačić rekao je kako očekuje da će s Milanovićem razgovarati i o putu Srbije prema EU, ali ne i o Kosovu. Naime, premijer Zoran Milanović lani se u studenome susreo s kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem i kazao da je Hrvatska spremna posredovati između Beograda i Prištine ako Srbija i Kosovo to budu željeli. Srpski mediji prenose samo pozitivne komentare vezane uz Milanovićev posjet, a u analizama se navodi da je bilo krajnje vrijeme da se “odmrznu” odnosi između Hrvatske i Srbije. Beogradske “Večernje novosti” pišu kako se može očekivati da će Zoran Milanović i u Beogradu potvrditi da Hrvatska nikada neće primjenjivati slovensku taktiku ucjenjivanja susjeda na putu u EU, što Zagreb sada doživljava od Ljubljane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati