Obavijesti

News

Komentari 41

'Dajemo' im plazmu, a onda od njih skupo kupujemo lijekove...

'Dajemo' im plazmu, a onda od njih skupo kupujemo lijekove...
1

Prerada plazme unosan je posao: Naše bolnice skupo plaćaju lijekove koje je proizvela švicarska Octapharma od plazme krvi dobrovoljnih davatelja iz Hrvatske

VIDEO

Dok je političarima trebalo pet godina da odluče o sudbini Imunološkog zavoda, krvna plazma naših darivatelja krvi otputovala je do četiri zapadnoeuropske zemlje.

Od lani se u našim bolnicama koriste skupi lijekovi koje je proizvela švicarska Octapharma.

Od Agencije za lijekove i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dobili smo potvrdu da švicarska Octapharma od lani u Hrvatsku izvozi lijekove dobivene od plazme naših dobrovoljnih davatelja krvi. Prerađuju je u nekoliko tvornica u Francuskoj, Švedskoj, Austriji i Njemačkoj. Halmed je uz to izdao dopunu svojih pravila po kojima proizvođači koji proizvode lijekove iz naše krvne plazme moraju navesti podrijetlo na pakiranju proizvoda.

Dokle više? Bacamo plazmu, a ministar Milan Kujundžić šuti
Dokle više? Bacamo plazmu, a ministar Milan Kujundžić šuti

Ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić, a i njegov prethodnik dr. Darijo Nakić, odobrili su interventni izvoz plazme iz Imunološkog kako ne bi propala. Nekoliko desetaka tisuća litara plazme preradili su u švicarskoj tvrtki Octapharma u vrlo skupe lijekove albumin i imunoglobulin.

Prerada plazme je unosan posao

Doze albumina koje je radio Imunološki bile su od 270 do oko 430 kuna, a doze imunoglobulina od oko 650 do oko 1250 kuna. Prerada plazme u lijekove unosan je posao, a sad ga vodi švicarska tvrtka. No prije toga u Imunološkom je za 20 tona plazme rok trajanja od tri godine, u kojem se mogu raditi ovi lijekovi, bio istekao. Ta se plazma prodala za male novce za vrlo skromniju i jeftiniju preradu u dijagnostičke svrhe. Bilo je bolje prodati za bilo koju svotu nego da moraju plaćati uništavanja plazme.

Opet će prodati krvnu plazmu? Tajna je 
kome i po kojoj cijeni...
Opet će prodati krvnu plazmu? Tajna je 
kome i po kojoj cijeni...

Prema prijedlogu za spas Imunološkog, koji nakon Skupštine Grada Zagreba treba prihvatiti i Vlada, u roku od 90 dana moraju izraditi procjenu koliko će trebati novca i vremena da se izgrade novi pogoni. No jasno je da će od kamena temeljca do početka proizvodnje proteći godine. Za to vrijeme našu krvnu plazmu prerađivat će u inozemstvu.

Do sada smo je davali izravnom pogodbom, potvrdili su nam neslužbeno u Ministarstvu zdravstva. Kako će biti ubuduće, zasad se ne zna. Prema prijedlogu koji je prošao u zagrebačkoj skupštini, planira se oživljavanje kompletne proizvodnje, pa i virusnih cjepiva. Dok je Imunološki bio dioničko društvo, zaboravili su u temeljni kapital navesti sojeve za virusna cjepiva, pa su ona de facto ostala u vlasništvu države.

Serumi protiv ospica i HPV-a

Dobro upućeni potvrđuju nam da su tako slučajno osigurali da ti sojevi ostanu državni i da se nikako ne mogu privatizirati.

Dosad je bila poslovna tajna koliko imamo virusnih sojeva od kojih se proizvode cjepiva. Iz Imunološkog su dolazili i serumi protiv zmijskih otrova, koje više ne proizvodi ni Francuska, te serumi protiv otrova crne udovice.

Ostao bez noge nakon ugriza, a ta vrsta pauka živi i kod nas...
Ostao bez noge nakon ugriza, a ta vrsta pauka živi i kod nas...

Zavod je proizvodio alergene kojih nedostaje u bolnicama, kao i prirodni interferon, koji se koristio za liječenje HPV-a, pa i raka grlića maternice. Ugledni ginekolog i onkolog dr. Damir Eljuga isticao ga je kao izniman lijek.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a