Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
79 komentara

Dokle više? Bacamo plazmu, a ministar Milan Kujundžić šuti

Ministar dr. Kujundžić ponovno je odobrio izvoz plazme jer više ništa nije stalo u Imunološki. Ali opet u tajnosti, pa ne znamo po kojoj cijeni i kakav je ugovor...

Milan Kujundzic
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
79 komentara

Bit ćemo na Vladi ovaj tjedan, najkasnije idući, obećao je u prolazu dr. Željko Plazonić, tajnik Ministarstva zdravstva, svom poznaniku koji se zanimao za budućnost Imunološkog zavoda. Otad je prošlo mjesec dana, prošlo je nekoliko sjednica Vlade, a o Imunološkom zavodu ni slovo.

Štoviše, Vladino Povjerenstvo za Imunološki zavod probilo je rok od dva i pol mjeseca otkad je trebalo podnijeti Vladi konačan prijedlog kako će spasiti Imunološki zavod. Ali u međuvremenu je došlo do još jednog interventnog izvoza krvne plazme iz Imunološkog zavoda, ponovno u tajnosti. Doznajemo da su opet švicarskoj Octapharmi izvezli oko 10.000 litara plazme dobrovoljnih davatelja krvi, uz izravan potpis ministra zdravstva dr. Milana Kujundžića. Bez javnog natječaja, bez uvida javnosti po kojoj su je cijeni prodali. Ništa od toga javnost ne zna, a ministar ne odgovara na pitanja koja smo mu postavili. Uza sve to, zbog odgađanja konačnog rješavanja sudbine Imunološkog, izravno je pogođen sustav transfuzijske medicine te doznajemo da neke od bolnica odavno ne šalju Imunološkom zavodu krvnu plazmu koju dobivaju od dobrovoljnih davatelja krvi. Štoviše, potvrđeno nam je kako KBC Split plazmu ne šalje još od 2015. a KBC Osijek od prosinca 2016.

Marko Lukunić/Pixsell OTPAD Skandalozna nebriga: Bacaju krvnu plazmu jer nema mjesta

Slali smo upite, kako bolnicama tako i ministarstvu, koje prima izvješća o radu svih transfuzijskih centara, i pitali što s njom rade, ali niti jedan odgovor nismo dobili. Dobro upućeni kažu, ako ne šalju plazmu u Imunološki, a ne šalju je, onda je sigurno ne prodaju nego uništavaju.

U 24sata prvi smo i jedini pisali o tome kako su iz KBC-a Split još u mandatu Rajka Ostojića (SDP) na čelu ministarstva pismeno obavještavali da nemaju kamo s plazmom te da je uništavaju, moleći da se hitno nešto učini. A Split je prije slao oko 1000 litara plazme na godinu, za što je potrebno primiti krv oko 4000 davatelja, dok je Osijek ranije slao oko 2500 litara plazme, za što je krv moralo dati oko 10.000 davatelja. Napomenimo i to da, kada netko da krv, iz nje izvuku eritrocite i trombocite, koje iskoriste bolnice u svom liječenju, a kao neiskorišteni dio (pola od uzete doze krvi) ostaje plazma, iz koje je Imunološki proizvodio lijekove.

Ministarstvo zdravstva kaže da odgovore zna Povjerenstvo za Imunološki 'JEDNOM KAD ODE VAN...' Opet će prodati krvnu plazmu? Tajna je 
kome i po kojoj cijeni...

Ni Opća bolnica u Varaždinu neko vrijeme nije slala svoju plazmu, sve do prije pet mjeseci, kad je pretposljednji čelnik Imunološkog zavoda, dr. Bojan Benko, na svoj zadnji radni dan potpisao ugovor o ponovnoj suradnji, te sad Varaždin opet šalje svoju plazmu. No Imunološki gotovo petu godinu zaredom nema dozvolu iz plazme proizvoditi lijekove albumin i imunoglobulin. I dok ministarstvo i navedeni KBC-i šute o tome što rade s plazmom, pa preostaje jedino pretpostaviti da je uništavaju, jedini javni podatak je onaj iz Transfuziološkog vjesnika, u kojem nedvosmisleno stoji: “Od ukupno proizvedenih 406.707 krvnih pripravaka u 2016. nesukladnim (za otpis, op.a.) je proglašeno 14,7% zbog nesukladnih rezultata testiranja, kvalitete proizvoda, isteka roka uporabe, oštećenja i slično, što je značajno više nego u 2015., kada je to bilo 7,14%. Raspon po centrima za transfuzijsku medicinu bio je od 3,7% do visokih 46,8%. Najveći uzrok tako velike neutrošenosti je vezan uz plazmu, budući da se ona uništavala zbog nemogućnosti preuzimanja na frakcioniranje (proizvodnju lijekova u Imunološkom, op.a.)”.

Jurica Galoić DAROVANA KRV Propada nam 40 tona plazme, uvezena bi koštala 110 mil. kn

Prevedeno, otkad Imunološki ne uzima plazmu, jer nema dozvolu prerađivati je, pojedini transfuzijski centri moraju plazmu uništavati. No Povjerenstvo za Imunološki i dalje kasni s prijedlogom konačnog rješenja za zavod, iako je Grad Zagreb kao partner dao odobrenje i obvezao se da će osigurati 500 milijuna kuna novi Imunološki. Navodno sve zapinje u ministarstvima, koja nikako da “ispeglaju” konačno rješenje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message