Obavijesti

News

Komentari 88

Dakića je uočio građanin pa ga je slijedio do dolaska policajaca

Dakića je uočio građanin pa ga je slijedio do dolaska policajaca
5

Dražen Dakić je u trenutku uhićenja kod sebe imao najlonsku vrećicu u kojoj se nalazio modificirani pištolj K 98K, za koji se sumnja da je upravo njime uhićeni pobio dvije odrasle osobe i dijete

VIDEO

Predstavnici tužiteljstva njemačkog Rottweila i policije iznijeli su detalje oko nedavnog uhićenja 40-godišnjeg hrvatskog državljanina Dražena Dakića, osumnjičenog za trostruko ubojstvo. 

- Iza sebe imamo nekoliko neopisivo intenzivnih dana istrage. Olakšanje je ogromno i građani su vrlo zadovoljni uhićenjem osumnjičenog - kazao je u srijedu glavni istražitelj Rolf Straub na konferenciji za medije u Villingendorfu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:43

Dodao je da je u istrazi sudjelovalo čak 70 policajaca, te da je presudno za uhićenje bila hrabrost jednog svjedoka koji je nekoliko puta automobilom prošao pored osumnjičenog kako bi ga slijedio. Na kraju ga je uhitilo dvoje policajaca.

Osumnjičeni se predao bez opiranja i rekao je: 'Ja sam onaj kojeg tražite', dodao je Straub.

Ne ulazeći u detalje, on je rekao i to da su dvije osobe prijavile da su vidjele Dakića u Rottweilu.

Drei Tote nach Schüssen in Wohnhaus

Dakić je u trenutku uhićenja, kazao je Straub i to, kod sebe imao najlonsku vrećicu u kojoj se nalazio modificirani pištolj K 98K, za koji se sumnja da je upravo njime uhićeni pobio dvije odrasle osobe i dijete.

Zanimljiv detalj koji je Straub iznio je kako je Dakić izgledao kad su ga uhvatili.

"Djelovao je umorno i iscrpljeno. Izgledao je kao netko tko je danima proveo na otvorenom."

Voditelj Specijalnih jedinica Markus Walter kazao je da su policajci odmah nakon ubojstva ispitali sve poznanike i rodbinu Dražena Dakića, kao i to da su imali tri scenarija što se dogodilo nakon ubojstva. Prvo, da je odmah nakon zločina počinio samoubojstvo u obližnjoj šumi. Drugo, da je pobjegao u inozemstvu, a tu se kao jedan od gradova mogućeg bijega spominjao i Split. I treće, da je još uvijek negdje u Njemačkoj jer su informacije o tome da su ga vidjeli stizale i iz Berlina te iz pokrajine Rheinland-Pfalz. Na kraju su ga uhvatili nedaleko od mjesta trostrukog ubojstva.

Dozapovjednik policije u Rottweilu Gerold Sigg rekao je da je Dakiću sudskom odlukom od 31. ožujka ove godine bilo zabranjeno približavati se bivšoj supruzi.

- Bio je nasilan prema njoj. Policija joj je u njenom domu u Villingerdorfu objasnila naše mogućnosti da je zaštitimo. Smatramo da je policija to obavila temeljito, kazao je Sigg.

Osumnjičenog Dakića su danas odveli do suca istrage koji mu je odredio pritvor do daljnjega, rekli su na tiskovnoj konferenciji, i dodali da Dakić kod suca nije govorio baš ništa o zločinu, da je šutio.

Drei Tote nach Schüssen in Wohnhaus

Istragu će nastaviti još nekoliko tjedana kako bi do detalja rekonstruirali sve okolnosti zločina.

- Polazimo od toga da je ovdje riječ o unaprijed planiranom zločinu, kazao je šef lokalnog tužiteljstva Joachim Dittrich.

Na pitanje okupljenih novinara kako objašnjavaju pucnjeve za koje su neki od svjedoka rekli da su ih čuli iz šume, voditelj specijalaca Walter je rekao da pretpostavljaju da ih je ispucao počinitelj.

- Međutim to još uvijek ne znamo sa sigurnošću.To je zapravo bio i razlog zašto istražitelji prvo mislili da je Dakić nakon ubojstva presudio sam sebi.

O tome je li Dakić imao posao, te ako jest, gdje je radio, Walter je rekao da i to također još uvijek utvrđuju. Pritom je, zanimljivo, dodao i to da je tamošnjim policijskim specijalcima "još uvijek nepoznato" je li se Dakić borio u ratu.

Podsjetimo, Dražen Dakić (40) ubio je sina Darija (6), ženina dečka (34) i ženinu prijateljicu (39) u njemačkom Villingendorfu prošli četvrtak. Njegova supruga, porijeklom Latvijka, uspjela je pobjeći iz kuće. Uhićen je u utorak nešto prije 17 sati. Uhićen je nakon dojave građana koji ga je vidio kako hoda mjestom s vrećicom u ruci. Muškarac je Dakića prepoznao s fotografije. Policija je objavila da se nije opirao uhićenju.

Njemačka policija i državno odvjetništvo najavili su da će u srijedu održati konferenciju za novinare.

Dakić, rođen u Bosanskoj Gradiški (BiH), u večernjim je satima upao u kuću gdje su slavili dječakov polazak u školu. Kako pišu njemački mediji, Dakić je došao kroz vrt i, najvjerojatnije iz puške, počeo pucati po okupljenim ljudima.

Potraga za njim trajala je šest dana. Do jučerašnjeg uhićenja njemački javni tužitelj bio je raspisao i nagradu od 5000 eura za informaciju koja bi dovela do njega. Potraga je bila koncentrirana u šumi nedaleko od mjesta zločina, ali bila je usmjerena i prema Hrvatskoj. I tjeralica je, osim na njemačkom, bila izdana na hrvatskom jeziku.

Majka, koja živi u selu Prvča kod Nove Gradiške, za vrijeme potrage pozvala je sina da se preda. Poručila mu je: "Ako si to učinio, odgovaraj za svoje". Njegov otac Krešimir u subotu je saznao za zločin.

-Ne mogu vjerovati da je to učinio moj Dražen. Prije mjesec dana iznenada je došao kući, vidio sam na njemu da nije dobro. Požalio mi se da ima problema, jer mu prva supruga ne dozvoljava da vidi djecu, a i ova druga s kojom se također rastao mu nije dala da viđa sina. Bilo kako bilo, ne opravdavam ga i to nije trebao uraditi, rekao je Krešimir na kojemu se vidjelo da proživljava teške trenutke.

Motivi ubojstva nisu poznati, a nagađa se da je svemu kumovala ljubomora. Neslužbeno smo doznali kako je Dakić bio prijavljivan zbog nanošenja tjelesnih ozljeda supruzi Ekaterini, kao i zbog prijetnji ubojstvom, no nikada nije bio osuđivan.

- Mogu samo reći da je meni i mojoj obitelji jako žao, rekao je u subotu Zlatan Dakić, brat Dražena Dakića osumnjičenog za trostruko ubojstvo. Njihova majka Reza u velikoj je tuzi. Proklinje sudbinu koja je im je to namijenila i kaže:

- Mislila sam da je izbjeglištvo najveće zlo koje smo doživjeli, ali eto i od većeg zla ima i veće - utučeno nam je rekla dva dana nakon ubojstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa