Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dalmatinka Nova: Više od stotinu radnica čeka otkaz

Vlasnici tvornice kao razloge otkazima navode visoku stopu bolovanja, nelegalnost jednog štrajka i traženja radnika da tvrtka ode u stečaj

Ivo Čagalj
Foto: Ivo Čagalj
0 komentara

Neraspoređene djelatnice sinjske Dalmatinke Nove u utorak su se od prijepodneva okupljale ispred tvornice u iščekivanju 170 otkaza koje su im prepremili vlasnici tvornice, braća Dan Carlo i Dan Franco Landini, kroz Prijedlog plana o zbrinjavanju tehnološkog viška. Kao razloge otpuštanjima navode visoku stopu bolovanja, nelegalnost jednog od dva održana štrajka i traženja radnika da tvrtka ode u stečaj kako bi iz stečajne mase naplatili svoje zaostale plaće.
- Ovo nisu zakoniti razlozi za otpuštanje tehnološkog viška i ne možemo prihvatiti ikakakav prijedlog dok se radnicima ne isplati šest zaostalih dohodaka. Ukoliko već moraju ići, to treba biti prema zakonu i da zaposlenici dobiju pristojne otpremnine - kazao je Zoran Vujanović, odvjetnik radnika Dalmatinke Nove. Sastanak Uprave, predstavnika triju sindikata koji djeluju u Dalmatinki Novoj, Vlade i Zavoda za zapošljavanje odgođen je za kasno poslijepodne kad se trebalo saznati koji će zaposlenici biti otpušteni. Vujanović smatra kako je na redu tek prva faza otpuštanja, kako bi se u konačnici poslodavci oslobodili 260 od ukupno 319 zaposlenika koji su protiv njih podigli tužbe radi neisplaćenih plaća i traženja stečaja.

Možda vas zanima i ovo:
Message