Obavijesti

News

Komentari 30

Damir Bajs: Hrvatski turizam je dva puta bolji od konkurencije

Damir Bajs: Hrvatski turizam je dva puta bolji od konkurencije
1

Ove je godine turistički promet u svijetu rastao za četiri posto, u Europi 6,6 posto, a u Hrvatskoj čak 12 posto, rekao je izvršni tajnik Svjetske turističke organizacije

VIDEO

Moram reći da je 2011. godina godina u kojoj ćemo izaći s milijun i 200.000 turista više nego 2009. godine, kada je počela svjetska turistička kriza. Ove godine ostvarili smo sva tri svoja cilja: obranili svoj tržišni udio u Europi i bili dvostruko bolji nego konkurencija, vratili smo domaćeg gosta, i treće, možda ono što je najvažnije, produžili smo turističku sezonu. Te brojke dolazaka i noćenja nisu same sebi svrha. Hrvatski turizam dio je hrvatskog gospodarstva i moram reći da je ove godine u drugom kvartalu s povećanjem od 14 posto u prihodima, povećanjem udjela u BDP-u  za 1,7 posto, praktički pogurao BDP do pozitivnih 0,8 posto. Također, gotovo 14 posto više zaposlenih u turizmu od već četvrtog mjeseca do devetog je bitno pridonijelo ukupnosti ovih rezultata, rekao je ministar turizma Damir Bajs na otvaranju Dana hrvatskog turizma koja  od 19. do 22. listopada traju u turističkom naselju Solaris kraj Šibenika. 

Osim analize protekle turističke sezone na skupu se planira i sezona 2012., za koju je Bajs rekao da se priprema i kroz selektivne mjere prema aviokompanijama i touroperatorima, prema dalekim tržištima Indiji, Kini, Japanu i Americi, gdje želimo biti korak ispred konkurencije. U najvećem skupu hrvatskog turističkog sektora, koji je okupio 2000 sudionika iz Hrvatske i svijeta, sudjelovao je i izvršni tajnik Svjetske turističke organizacije Marcio Favilla de Paul.  

- Ove je godine turistički promet u svijetu rastao za četiri posto, u Europi 6,6 posto, a u Hrvatskoj čak 12 posto. To znači da je Hrvatska ima dvostruko veći rast od Europe i trostruko veći rast od svijeta - rekao je Favilla de Paul. On za sljedeću godinu očekuje milijardu turističkih dolazaka na svjetskoj razini, od čega će značajan dio ostvariti i Hrvatska koja je, po njemu,  posljednjih 15 godina postala prepoznatljiva i važna svjetska i europska destinacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...