Obavijesti

News

Komentari 71

Damira Krstičevića primili u Kuću slavnih američke vojske

Damira Krstičevića primili u Kuću slavnih američke vojske
1

Procedura primanja u Kuću slavnih sastoji se od nominacije, postupka odobravanja te svečanog prijema odnosno davanja počasti bivšem polazniku u prostorijama Ratne škole...

VIDEO

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević primljen je u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a, a svečanost tim povodom održat će se 27. ožujka u kompleksu Ratne škole kopnene vojske u vojnoj bazi Carlisle Barracks u Pensilvaniji, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrane (MORH).

Krstičević je prvi hrvatski časnik koji je završio Ratnu školu kopnene vojske SAD-a - najvišu obrazovnu institucije Kopnene vojske, najveće grane Oružanih snaga SAD-a, osnovanu 1904. godine - koji će biti primljen u njezinu Kuću slavnih međunarodnih polaznika (International Fellows Hall of Fame U.S. Army War College).

Obavijest o tome dobilo je Hrvatsko vojno diplomatsko predstavništvo u SAD-u od američke Kopnene vojske, navodi MORH.

US Army War College ministar Krstičević završio je 1998. godine i prvi je časnik Oružanih snaga RH koji je završio takvu vrstu školovanja na ovoj prestižnoj američkoj obrazovnoj instituciji koja priprema časnike i civilne dužnosnike za stratešku razinu dužnosti i vođenja, navodi MORH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Školu završilo 11 hrvatskih časnika

Do sada je tu ratnu školu uspješno završilo 11 hrvatskih časnika, a trenutno se na školovanju u Carlisle Barracks nalazi jedan časnik Oružanih snaga RH.

Procedura primanja u Kuću slavnih sastoji se od nominacije, postupka odobravanja te svečanog prijema odnosno davanja počasti bivšem polazniku u prostorijama Ratne škole.

Nominacija je u nadležnosti američkih časnika koji se nalaze na službi u stranim zemljama ili zapovjednika teritorijalnog američkog borbenog zapovjedništva, a pismo nominacije odobrava veleposlanik ili šef diplomatske misije SAD-a. Time se osigurava potvrda o časnoj i profesionalnoj službi predložene osobe i njegovoj dostojnosti za navedeno priznanje, što u svim aspektima treba biti u skladu s profesionalnim, etičkim i moralnim vrijednostima Kopnene vojske SAD-a, navodi MORH. 

Suglasnost i odobrenje daju Ministarstva obrane te Državno tajništvo SAD-a, a nakon odobrenja, osoba koja je dobila priznanje poziva se na svečanost formalnog prijema u Hall of Fame. 

Pohađali ju američki zapovjednici

Ratnu školu pohađali su američki zapovjednici i dužnosnici poput Dwighta D. Eisenhowera, Georgea S. Pattona i Omara Bradleyja, kao i svi najviši časnici u sadašnjoj strukturi Kopnene vojske, a uz američke polaznike svake godine školu pohađa oko 80 međunarodnih studenata, vojnih časnika ili civilnih polaznika, iz savezničkih zemalja i bliskih partnera SAD-a, sa svih kontinenata. 

Do sada je takvo priznanje primilo oko šezdeset pet međunarodnih polaznika Ratne škole, a među njima i sadašnji predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi, ambasador i bivši ministar obrane Australije Duncan E. Lewis, bivši predsjedavajući vojnog odbora NATO-a danski general Knud Bartels, te sadašnji ili bivši načelnici glavnog stožera Kanade, Italije, Mađarske, Austrije, Rumunjske, Češke, Nizozemske, Norveške, Indije, Kolumbije i brojnih dugih zemalja, navodi MORH.

"Kopnena vojska osnovala je Hall of Fame u Ratnoj školi kako bi pružila prestižno i vidljivo poštovanje i priznanje međunarodnim polaznicima koji su kroz profesionalnu karijeru postigli najvišu vojnu ili civilnu poziciju u svojim zemljama ili koji su imali ekvivalentnu poziciju po položaju ili odgovornosti u multinacionalnoj organizaciji", navodi MORH.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a