Obavijesti

News

Komentari 617

Markač: Ne treba gledati samo plinske boce, žele svoja prava

Markač: Ne treba gledati samo plinske boce, žele svoja prava
18

Umirovljeni general-pukovnik Mladen Markač proglašen je počasnim građaninom Zagreba. Kad je primio nagradu, među ostalim je komentirao braniteljski prosvjed

VIDEO

Danas slavimo Dan grada Zagreba s ponosom. Naš Zagreb je takav da ga možemo nazvati metropolom, a opet dovoljno malen da je ugodan za život, rekao je gradonačelnik Milan Bandić na svečanoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine koja je započela u 11 sati. 

Gradonačelnik Bandić je danas najavio da će u sljedeće dvije godine raditi posebno na dva projekta - uređenje Parka doktora Franje Tuđmana i Sljemenske žičare. 

- Mnogi zaboravljaju povijesnu ulogu doktora Franje Tuđmana pa ćemo na njegovom trgu postaviti najveći spomenik. Umjetnički natječaj raspisat ćemo i završiti  u ovom mandatu - najavio je Bandić.

Na svečanu skupštinu došla je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U Zagreb dolaze mnogi koji prvi put dolaze u Hrvatsku i tu o nama stječu prve dojmove i stoga je razvoj grada od izuzetne važnosti - između ostalog je kazala predsjednica.

Pohvalila je nastojanje Zagreba da sudjeluje kao partner u spasu Imunološkog zavoda te kazala da su takvi projekti dobro došli i ulaganjem u druge krajeve Hrvatske. 

- Moramo učiti djecu da ljubav prema gradu znači živjeti za grad, a ne od grada - zaključila je Grabar Kitarović.

Najsvečaniji dio sjednice je bila dodjela posebnih nagrada zaslužnim građanima, a posebno nagrada Zagrepčanka godine koju je ove godine dobila Lovorka Galetić, te svečano proglašenje počasnog građanina - nagradu je dobio general-pukovnik u mirovini Mladen Markač.

'Ne treba gledati plinske boce već da branitelji žele ostvariti prava'

- Primio sam ovu povelju u ime svih branitelja Grada Zagreba i smatram da su oni to zaslužili jer je to zahvala svih stanovnika Grada Zagreba. Branitelji koji su svojim domoljubljem, hrabrošću stvorili Hrvatsku koja je danas međunarodno priznata i neovisna. To je sigurno i obveza da nadalje kao i do sada živim jednim poštenim životom, skromnim i da svoju energiju trošim na rad za opće dobro - kazao je Markač. 

Komentirao je i prosvjede branitelja.

- Kada je netko najslabiji, a branitelji invalidi jesu najslabiji onda je dužnost nas da ih zaštitimo, poglavito nas generala jer su mnogi branitelji pod našim vodstvom ostali invalidi. Kad nas oni zamole za pomoć mi se moramo odazvati i ja sam to učinio. Dajem potporu našim braniteljima u njihovim opravdanim zahtjevima. Ne treba gledati plinske boce već da branitelji žele ostvariti svoja prava koja im zakon garantira. Hrvatska država to je sposobna ispuniti. Međutim, ta prava se stalno krše, pogledajte samo da li se djeca branitelja zapošljavaju po prioritetu. Ne! Mi donosimo zakonske akte koje onda u praksi ne poštujemo. Branitelji žele da se njihova prava svedu na jedan zakon koji im garantira da će se poštivati bez obzira tko će obnašati vlast - komentirao je pak general Mladen Markač, piše Večernji list.

Tomislav Miletić/PIXSELL

Prije sjednice je izaslanstvo položilo vijence za preminule branitelje i građane Zagreba na Mirogoju.

Navečer slijedi tradicionalna procesija s likom Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada. 

Koncert za dar građanima

Jurica Galoić/PIXSELL

Zagrebačka filharmonija i više zborova jučer su građanima Zagreba za rođendan poklonili koncert. Zauzeli su veliku zelenu površinu na Črnomercu kako bi izveli Carmine Burane Carla Orffa.

- Ovdje ćemo napraviti najljepši trg u Zagrebu s najvećim spomenikom dr. Franji Tuđmanu - najavio je prije koncerta zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Njegova izjava izazvala je ovacije i negodovanje građana. 

Bandić je rekao kako je "sretan i ponosan što ih pozdravlja uz najbolji orkestar i majstore, poput Zagrebačke filharmonije."

- Kada ovo sve vidimo, možemo reći da je Zagreb uistinu Europska prijestolnica kulture, zaključio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 617
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1