Obavijesti

News

Komentari 322

Biračima nudili 200 i 400 kuna, a neke su i vozili na glasovanje

Biračima nudili 200 i 400 kuna, a neke su i vozili na glasovanje
15

Do 16 sati na birališta je izašlo 1.184.813 građana, odnosno 32,99 posto birača. Odaziv birača približan je onome od prije četiri godine. Tada je do 16 sati glasovalo 32,66 posto birača

VIDEO

Državno izborno povjerenstvo (DIP) je objavilo kako je do 16 sati na birališta izašlo 1.184.813 građana, odnosno 32,99 posto birača. Odaziv birača približan je onome od prije četiri godine kada je do 16 sati glasovalo 32,66 posto birača.

Pokušaj kupovine glasova za 200 i 400 kuna

GONG je u nedjelju u 16 sati priopćio kako se tijekom dana povećava broj dojava promatrača GONG-a i građana  na neprimjereno ponašanje kandidata i kršenje izborne šutnje. GONG je zaprimio i prijave građana o dva različita pokušaja kupovine glasova za 200 do 400 kuna, i to u Slavonskom Brodu i na Viru, ako kandidatima predoče dokaz u obliku fotografije na mobitelu. 

Brojne dojave o nepravilnostima odnose se na profesionalnost biračkih odbora. Neki članovi biračkog odbora upućuju birače za koga glasati (Đakovo, Voćin, Split), kandidati neometano stoje ispred biračkog mjesta (Voćin, Funtana, Unešić, Sućuraj), nedostatna tajnost glasanja (Trpinja, Mikleuš, Sveti Petar u Šumi, Slavonski Brod, Trogir, Velika Gorica, Dubrava, Čulice, Cernik , Banićevac), neprimjerena uređenost biračkog mjesta (Slavonski Kobaš). 

Kandidati skupljaju birače i voze ih na biračka mjesta

Kako navodi GONG, građani dojavljuju i neprimjereno ponašanje raznih političkih stranaka, nezavisnih lista i pojedinačnih kandidata koji pozivaju na glasanje za određenog kandidata. Primjerice, kandidati skupljaju i voze birače na biračka mjesta (Požega, Gračac, Gornji Bogićevići, Udbina, Vrhovine – Rudopolje, Sesvete), zastrašivanje birača -korisnika centra za pomoć u kući (Veliki Grđevac). 

Istovremeno, građani dojavljuju i skupljanje potpisa za referendumsku inicijativu u neprimjerenoj blizini biračkih mjesta (općina Kaštelir-Labinci, Banjole, Vinkuran, Špansko, Sopot, Vrbani, Velika Gorica).  

Kandidati dijelili letke, slali SMS poruke, e-mailove... 

Najbrojnije prijave odnose se na kršenje izborne šutnje od strane stranačkih i nezavisnih kandidata i to dijeljenjem letaka (Batina, Kukljica, Velika Gorica, Vodice, Vukovar, Zagreb), slanjem SMS poruka (Đakovo, Split, Zagreb, Župa Dubrovačka, Novska, Petrinja, Istra, Zagreb, Osijek, Ladimirevci, Našice, Split) i e-mailova (Split, Zagreb), telefonskim pozivima (Osijek, Slavonski Brod, Split, Zadar, Zagreb), te promocijom kroz lokalne medije (Vukovar) i putem Facebooka te na misi (Rudine).

Odaziv po županijama do 16 sati pogledajte ovdje 

Do 11 sati glasovalo oko pola milijuna birača

Inače, do 11 sati na birališta je izašlo nešto manje od pola milijuna glasača, odnosno 13,55 posto birača. Odaziv birača približan je onome od prije četiri godine kada je do 11 sati glasovalo 13,73 posto birača

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin izjavio je kako je obrađeno 94% biračkih mjesta. Na prvom je mjestu Varaždinska županija s 15,5%, a slijede Dubrovačko-neretvanska županija s 15,1% te Osječko-baranjska s 15,06%. 

Od velikih gradova najviše birača je izašlo u Osijeku - 14,99%, slijede Zagreb s 13,57%, Split - 13,46% i Rijeka s 8,73%. Najviše je birača do 11 sati izašlo u Sisku - 15,76%, a i u Dubrovniku i Vukovaru izašlo ih je preko 15%. 

ODAZIV POGLEDAJTE OVDJE

 Za mjesta u lokalnoj vlasti natječe se 56.560 kandidata

Birališta, njih 6568, su otvorena u nedjelju u sedam sati. Danas u Hrvatskoj nešto više od 3,7 milijuna birača bira župane, gradonačelnike, općinske načelnike i njihove zamjenike.

Biraju se i članovi županijskih skupština, gradskih i općinskih vijeća te članovi zagrebačke Gradske skupštine.

 Za sva mjesta u lokalnoj vlasti natječe se 56.560 kandidata. 

Po drugi put izravno se biraju župani, gradonačelnici, općinski načelnici.

Birališta se zatvaraju u 19 sati i dotad traje izborna šutnja. Nakon 19 sati kreće prebrojavanje glasova te se mogu objavljivati izlazne ankete. 

GONG: Izborno jutro uglavnom prolazi mirno

Prema dojavama promatrača GONG-a i građana izborno jutro do 10.30 sati uglavnom prolazi s manjim brojem kršenja izbornog procesa. Očita je nedovoljna educiranost biračkih odbora (Split) i nekih izbornih povjerenstava (Orebić, Šibenik) što je vidljivo iz nesnalaženja u novim pravilima provedbe lokalnih izbora, neosiguravanja tajnosti glasanja, isticanja vjerskih obilježja na biračkim mjestima te nepriznavanja službenih promatračkih iskaznica. 

- Najčešće dojave građana odnose se na kršenje izborne šutnje i nagovaranje birača da izađu na izbore te glasaju za određenog kandidata od strane gotovo svih političkih stranaka, nezavisnih lista i pojedinačnih kandidata, i to:  dijeljenjem letaka (Batina, Kukljica, Velika Gorica, Vodice, Vukovar, Zagreb), slanjem SMS poruka (Đakovo, Split, Zagreb, Župa Dubrovačka) i e-mailova (Split, Zagreb), telefonskim pozivima (Osijek, Slavonski Brod, Split, Zadar, Zagreb) te promocijom kroz lokalne medije (Vukovar) - izvijestio je GONG. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 322
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...