Obavijesti

News

Komentari 43

Dan je Svih svetih: Pogledajte fotografije s hrvatskih groblja

Dan je Svih svetih: Pogledajte fotografije s hrvatskih groblja
21

Blagdan je Svih svetih, dan kojim Katolička crkva slavi sve kanonizirane, ali i svece koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a još nisu kanonizirani

VIDEO

Svi sveti slave se 1. studenoga, a taj dan je i državni blagdan u Republici Hrvatskoj. Građani čitav dan posjećuju groblja diljem zemlje. U večernjim satima na zagrebačkom Mirogoju upaljene su tisuće svijeća.

POGLEDAJTE VIDEO:

Danas se mnogi prisjećaju nestalih u Domovinskom ratu koji nemaju vječno počivalište.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dok se svi danas prisjećamo voljenih koji nisu sa nama, sjetimo se i onih koji nemaju vječno počivalište: Nestalih u Domovinskom ratu za kojima obitelji još uvijek tragaju Reporter: Roberto Turk

Posted by 24sata on Wednesday, November 1, 2017

Polazeći od liturgije Crkve u središtu svetkovine Svih Svetih nije smrt nego život. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi. Krist je otkupitelj svih ljudi, i  svi su pozvani od Boga biti sveti.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE S MIROGOJA:

7
| Foto: Jurica Galoic/PIXSELL, ilustracija

U židovstvu je bilo poznato štovanje grobova svetih, a tada su bila važna dva groba: proroka Izaije kraj ribnjaka Siloe i Zaharijin u dolini Cedrona. 

KOLONE LJUDI U ZAGREBU:

9
| Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, ilustracija

S kršćanstvom se dan smrti počinje nazivati i danom rođenja za nebo, što su osobito primjenjivali na datume smrti svojih mučenika. Njihovo se štovanje razvilo već u II. stoljeću. 

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE IZ RIJEKE:

6
| Foto: Goran Kovacic/PIXSELL (ilustracija)

Kršćani su najprije posebno slavili mučenike, a s vremenom su kao posebna svjedočanstva vjere isticani asketi, Bogu posvećene djevice i biskupi. O pojmu svetaca i kanonizaciji, kako je danas razumijemo, može se govoriti tek od X. stoljeća. Prva službena kanonizacija dogodila se 993. godine, za vrijeme pape Ivana XV., a prvi kanonizirani svetac bio je sv. Ulrik. 

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE IZ SPLITA:

5
| Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prema Drugom vatikanskom saboru, štovanje svetih proizlazi iz trajne povezanosti zemaljske i nebeske Crkve - pripadnici  jedne i druge, iako na različit stupanj i način, sudjeluju u istoj ljubavi prema Bogu i bližnjemu, te pjevaju istu pjesmu slave svome Bogu. 

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE IZ OSIJEKA:

6
| Foto: Dubravka Petric/PIXSELL (ILUSTRACIJA)

Dušni dan slavi se svake godine 2. studenoga, kada se sjećamo svih svojih pokojnika. Taj dan su pohodi grobovima i grobljima znak pažnje i vjere. Tog dana mole se za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, nazoče svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo "gdje s oka svaka suza nestaje".

Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih izraz je nade i vjere u zagrobni život.

POGLEDAJTE LIVE IZ SPLITA

Direktor splitskog groblja o stanju na Lovrincu, broju posjetitelja i što se događa kad se ne plaća grobna naknada Reporter: Mario Matana

Posted by 24sata on Wednesday, November 1, 2017

Vukovarci se prisjećaju svojih najmilijih

Vukovarska groblja na blagdan Svih svetih od ranog jutra posjećuje velik broj Vukovaraca koji paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća odaju počast umrlim članovima obitelji, rodbine i prijateljima, a posebice je posjećeno Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata na kojem se pokapaju poginuli ili umrli hrvatski branitelji, ratni vojni invalidi i članovi njihovih obitelji te civili stradali u agresiji na Vukovar 1991. godine.

- Iako su prošle tolike godine, kao da je sve bilo jučer. Naših najmilijih nema i teško nam je i dalje iako kažu da vrijeme liječi rane. Još teže je onima koji, iako je od rata prošlo 26 godina, još uvijek ne znaju za grob svojih najmilijih - kazala je Ružica Jurić koja je na Memorijalno groblje došla kako bi zapalila svijeću na grobu 1991. godine ubijenog brata Joze.

Brojni građani svijeće na tome groblju pale i kod 938 bijelih križeva koji simboliziraju toliki broj žrtava ekshumiranih s Novoga vukovarskog groblja, koje se nalazi uz Memorijalno groblje. Od ranog jutra građani pohode i mjesto masovne grobnice na Ovčar,i na kojem već nekoliko zadnjih dana pred Sve svete gori mnoštvo svijeća. Na tome mjestu su 1996. ekshumirani posmrtni ostaci 200 ljudi odvedenih 19. studenoga 1991. iz vukovarske Opće bolnice i ubijene na Ovčari.

Svi sveti u Vukovaru prolaze u ozračju nadolazeće 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu koja će se obilježiti od 13. do 20. studenoga nizom komemorativnih događaja, a središnje obilježavanju održat će se 18. studenoga, na dan kada je 1991. godine slomljena obrana Vukovara.

Bozanić predvodio euharistijsko slavlje

 Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u srijedu je rekao kako je Crkva sveta jer kao Kristova zaručnica očituje svoju ljepotu. 

Kardinal Bozanić to je istaknuo u propovijedi u crkvi Krista Kralja na Mirogoju gdje je u prigodi svetkovine Svih svetih predvodio euharistijsko slavlje.

Crkva je sveta jer je njezina glava Krist, rekao je dodavši kako je ona mistično tijelo Kristovo.

Sveta je unatoč tomu što su pojedinci tijekom povijesti uprljali njezino lice, a svi su, kako je rekao, pozvani na svetost, rekao je Bozanić.

Povijest čovječanstva je mukotrpna i isprepletena zlim djelima pojedinaca, napomenuo Bozanić dodavši da je ljudska povijest ispunjena divnim svjedočanstvima Božje ljubavi.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa