Obavijesti

News

Komentari 0

Dan je zaštite prirode te Međunarodni dan bioraznolikosti u Hrvatskoj

Dan je zaštite prirode te Međunarodni dan bioraznolikosti u Hrvatskoj

Kako bi ukazao na veliku ulogu koju bioraznolikost ima u održivom razvoju, UN je 1993. proglasio 22. svibnja - Međunarodnim danom bioraznolikosti

VIDEO

Dan je zaštite prirode u Hrvatskoj te Međunarodni dan bioraznolikosti koji se obilježava pod geslom "Od dogovora do djelovanja: Obnovimo bioraznolikost" budući da je oko milijun vrsta u svijetu u opasnosti od izumiranja, a u Hrvatskoj je 46 posto vrsta u nepovoljnom stanju.

Kako bi ukazao na veliku ulogu koju bioraznolikost ima u održivom razvoju, UN je 1993. proglasio 22. svibnja - Međunarodnim danom bioraznolikosti.

Ovogodišnje globalno obilježavanje tog dana donosi obvezu djelovanja radi ispunjenja novousvojenih globalnih ciljeva za bioraznolikost, ističu u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Podsjećaju da je u prosincu 2022. prihvaćen novi Globalni okvir za bioraznolikost iz Kunminga i Montreala koji zahtjeva transformativne promjene društva te sadrži ključne ciljeve zaštite 30 posto svjetskog kopna i mora i restauraciju 30 posto degradiranih kopnenih, slatkovodnih i morskih ekosustava.

Poplave su poharale vrgorački kraj, nasadi su pod vodom. 'To je tako kada se priroda poigra'
Poplave su poharale vrgorački kraj, nasadi su pod vodom. 'To je tako kada se priroda poigra'

Tu je i pokretanje hitnih mjera za zaštitu vrsta i očuvanje genetske raznolikosti, smanjenje rizika od zagađenja iz svih izvora, značajno smanjenje rizika od pesticida i štetnih kemikalija, te osiguravanje održivog upravljanja površinama pod poljoprivredom, ribarstvom i šumarstvom uz primjenu praksi bliskih prirodi. Zato se, kažu, ovogodišnji Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava pod geslom "Od dogovora do djelovanja: Obnovimo bioraznolikost".

Prema globalnoj studiji o bioraznolikosti i uslugama ekosustava, kao i o degradaciji i restauraciji zemljišta, objavljenoj 2019., stanje prirode je alarmantno, milijun vrsta je u opasnosti od izumiranja, dalekosežne su posljedice degradacije ekosustava te ozbiljne posljedice klimatskih promjena.

Hrvatska obećala povećati zaštitu mora do 30 posto

EU odgovor sadržan je u Strategiji bioraznolikosti EU-a do 2030. kojoj je cilj do te godine europsku bioraznolikost postaviti na put oporavka, za dobrobit ljudi, klime i cijele planete.

U Ministarstvu kažu da Hrvatska čvrsto stoji uz obećanje da će povećati zaštitu mora do 30 posto, a to će dovesti do trostrukog dobitka - očuvanja bioraznolikosti, povećanja prinosa ribarstva i stabilne pohrane CO2.

Hrvatska je na kopnu već ostvarila cilj od 30 posto zaštite, ali je potrebno poboljšati učinkovitost upravljanja i pomoći prirodi da se obnovi, ističu u Ministarstvu i dodaju da je kroz Program konkurentnost i kohezija 2021. - 2027. već osigurano 122 milijuna eura, a u idućem razdoblju radit će se i na novoj strategiji zaštite prirode i definiranju nacionalnih ciljeva, u skladu s globalnim i EU obvezama.

MINGOR - Poslušaj glas prirode!
MINGOR - Poslušaj glas prirode!

Uvriježeno je, kažu, mišljenje da je priroda Hrvatske dobro očuvana, međutim, istina je da je situacija kod nas bolja nego u velikom dijelu EU-a, no trendovi zabrinjavaju te upućuju na potrebu za žurnim aktivnim djelovanjem.

U Hrvatskoj je 46 posto vrsta u nepovoljnom stanju zbog ljudskih aktivnosti koje za posljedicu imaju narušenu kvalitetu ili gubitak staništa divljih vrsta te smanjenje brojnosti njihovih populacija, kažu u Ministarstvu i upozoravaju: "Degradacija i uništavanje staništa, prekomjerna eksploatacija, zagađenje, klimatske promjene i invazivne strane vrste najčešće djeluju sinergijski te narušavaju stabilnost ekosustava i mogu rezultirati nepovratnim promjenama".

Poslušaj glas prirode - i smanji svoj ekološki otisak

Podsjećaju kako je ulaskom u EU hrvatska priroda postala dio Europske ekološke mreže "Natura 2000", najveće mreže zaštićenih područja na svijetu i temeljnom sustava zaštite prirode u EU. Ta je mreža u Hrvatskoj, s obzirom na ukupni teritorij, među najvećima u EU i obuhvaća 25.956 četvornih kilometara, pokriva 36,8 posto kopnenog teritorija te 9,3 posto mora. Sastoji se od 745 područja očuvanja značajnih za vrste i stanišne tipove te 38 područja očuvanja značajnih za ptice.

Kako svijet možete učiniti malo boljim mjestom? Birajte drvene igračke, staklene boce...
Kako svijet možete učiniti malo boljim mjestom? Birajte drvene igračke, staklene boce...

Ministarstvo već gotovo godinu dana provodi nacionalnu kampanju „Poslušaj glas prirode“ kojom se želi potaknuti pozitivnu promjenu stavova i navika stanovništva. "Svatko kroz promjene svakodnevnih navika - davanjem prednosti lokalnim, svježim i sezonskim poljoprivrednim proizvodima, razdvajanjem otpada i recikliranjem, ozelenjivanjem prostora - može smanjiti svoj 'ekološki otisak'", kažu i upozoravaju da je ukupni ekološki otisak Hrvatske trenutno skoro dvostruko veći od dostupnih resursa.

"Činjenica da se nalazimo u drugoj polovici svibnja koji je ekstremno kišan i hladan, otvara niz pitanja povezanih s klimatskim promjenama koje je uzrokovao čovjek. Očuvana priroda nam je saveznik u borbi protiv klimatskih promjena", poručuju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije