News

Komentari 21

Dan kada je spašen Radio 101: Na ulice je izašlo 100.000 ljudi

Dan kada je spašen Radio 101: Na ulice je izašlo 100.000 ljudi

Prije 22 godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održane su najveće hrvatske građanske demonstracije za slobodu medija i javne riječi. To je bio i ostao najveći prosvjed u novijoj hrvatskoj povijesti

Vijeće za telekomunikacije koje je bilo pod kontrolom tadašnje vlasti, 20. studenog 1996. godine, odlučilo je oduzeti koncesiju za emitiranje Radiju 101, jednom od rijetkih nezavisnih elektroničkih medija koji su se kritički odnosili prema autoritarnom načinu vladanja i kršenju građanskih i medijskih sloboda, prije svega slobode javne riječi. 

Ta odluka momentalno je dovela do kulminacije nezadovoljstva i bunta građana svih političkih opcija i ideoloških opredjeljenja. I građani su odlučili stati u obranu radija...

Stojedinica kao simbol otpora

Radio 101 tih je 90-ih godina prošloga stoljeća bio simbol slobode razmišljanja i govora. 

Na Trgu se sljedećeg dana, 21. studenog 1996., okupilo stotinjak tisuća ljudi i to je bio najmasovniji skup protiv aktualne vlasti u Hrvatskoj. Građani su prosvjedovali protiv odluke Vijeća i zahtijevali su od vlasti da ponište odluku te da omoguće nesmetano emitiranje Stojedinice. Prosvjed je bio miran i civiliziran.

I američki State Department oštro je osudio oduzimanje koncesije. Izjavili su kako ovaj slučaj predstavlja gušenje slobode i usporavanje demokracije u Hrvatskoj. Tadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith, bio je jedini strani diplomat koji je podržao Radio 101.

Najvećim demonstracijama u novijoj hrvatskoj povijesti Stojedinica je spašena, a zahvaljujući do tada neviđenoj podršci domaće i međunarodne javnosti uspjela je sačuvati svoju vlasničku i programsku neovisnost. Skup  na kojem je bilo 100 tisuća ljudi, osim što je sačuvao koncesiju Radiju 101, uspio je sačuvati demokraciju u Hrvatskoj te oslabiti utjecaj politike na policijski aparat.

Vlada je uskoro na izvanrednoj sjednici zaključila kako su se stekli uvjeti za novi natječaj te da bi se do tada trebalo omogućiti emitiranje Stojedinice. Koncesija za emitiranje vraćena je na sjednici Vijeća koja se održala početkom iduće godine.

Najčitaniji članci