Obavijesti

News

Komentari 0

'Dan pobjede obilježavamo dok se na europskom tlu ratuje'

'Dan pobjede obilježavamo dok se na europskom tlu ratuje'

Istarski župan Boris Miletić je, prilikom polaganja vijenaca u povodu Dana pobjede nad fašizmom, izrazio žaljenje što se ova povijesno značajna obljetnica obilježava u vrijeme kada se u Europi događa još jedan rat

"Istra može biti cijelom svijetu primjer kako je moguće voljeti svoje, držati do svog identiteta i vrijednosti, a da se baš ničime ne umanjuje tuđe. Na ovim smo se prostorima odavno opredijelili za antifašizam, poštivanje ljudskih i manjinskih prava, suživot i multikulturalnost", istaknuo je u ponedjeljak Miletić u Puli kod Spomenika palim borcima i žrtvama fašizma Istre.

'Da nije bilo partizanske borbe, ne bi bilo današnje Hrvatske'
'Da nije bilo partizanske borbe, ne bi bilo današnje Hrvatske'

No, upozorio je, i sada u 21. stoljeću ponovno se dovode u pitanje prava i slobode žena, jači ugnjetavaju slabije te se iznova poseže za oružjem, pa je na svima "da još glasnije progovaramo o nepravdi i još snažnije stanemo u obranu mira i dostignutih sloboda".

Stoga se i danas, naglasio je, treba još jednom podsjetiti na ratne strahote iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata koje nisu donijele ništa dobro, već su ostavile dugoročne negativne i bolne posljedice, a pritom se treba prisjetiti i Labinske republike kao prvog otpora fašizmu.

'Antifašizam i dalje predmet dubokih podjela društva'
'Antifašizam i dalje predmet dubokih podjela društva'

"Moramo se pojedinačno i kolektivno boriti protiv svih oblika iskazivanja mržnje, od govora mržnje, pa sve do raznih oblika nasilja. Istra je bila progresivna i kada je kao prva županija u Hrvatskoj otvoreno iskazivala želju za pripadanjem europskoj obitelji te smo prvi počeli graditi mostove prijateljstva i suradnje s brojnim europskim regijama", poručio je župan.

U povodu obilježavanja Dana Europe u Kinu Valli večeras će se prikazati ukrajinski film "Donbass" redatelja Sergeya Loznitsa, crnohumorni antiratni film o apsurdima, okrutnosti, korupciji, beznađu i preživljavanju.

Film je u sekciji Un Certain Regard osvojio nagradu za najbolju režiju (Cannes Film Festival, 2018.) te Srebrnu piramidu, poznatu i kao Posebnu nagradu žirija za najbolju režiju na 40. međunarodnom filmskom festivalu u Kairu.

Ukrajinci iz studija 24sata: To što rade je fašizam, ušli su nam u državu i kradu naše domove...
Ukrajinci iz studija 24sata: To što rade je fašizam, ušli su nam u državu i kradu naše domove...

Cjelokupni prihod od ulaznica bit će usmjeren Crvenom križu Pula za pomoć izbjeglim osobama iz Ukrajine koje su svoje utočište trenutno pronašli u Hrvatskoj.

Mandić: Dan pobjede nad fašizmom obilježavamo zbog žrtava, ne zbog pobjednika

Dan pobjede nad fašizmom čelnici Karlovačke županije i Grada Karlovca u ponedjeljak su obilježili polaganjem vijenaca pod križ na groblju Jamadol, a karlovački gradonačelnik Damir Mandić pritom je poručio da taj dan obilježavaju zbog žrtava, ne zbog pobjednika.

Iz Ureda gradonačelnika priopćili su da je moderna Hrvatska utemeljena na antifašizmu i borbi protiv svih totalitarnih režima te da pritom podsjećaju i na temeljne europske vrijednosti koje baštinimo promičući mir, slobodu, demokraciju, toleranciju i zajedništvo.

Gradonačelnik Mandić istaknuo je da su stoga položili vijenac i zapalili svijeću za milijune žrtava koji su u 20. stoljeću vlastitim životom platili "divljanje totalitarizama, fašizma, ustaštva i komunizma".

"Ovakva obilježavanja su upravo zbog žrtava, ne zbog pobjednika. Pogotovo ako osvijestimo da se u komunističkim zemljama pobjeda pretvorila u poraz, jer se pod krinkom antifašizma i pobjede dokinulo slobodu i demokraciju", naglasio je.