Obavijesti

News

Komentari 21

'Danas bi bila živa. Samo da su uzeli opremu za oživljavanje...'

'Danas bi bila živa. Samo da su uzeli opremu za oživljavanje...'
1

Smrt 32-godišnje majke četvero djece ostavilo je prostora za mnogo nagađanja. Iako je autopsija pokazala da je Hayley umrla prirodnom smrću obitelj se pita je li se to moglo izbjeći adekvatnom intervencijom

VIDEO

Roditelji majke četvero djece koja je preminula u siječnju prošle godine od srčanog infarkta obratili su se javnosti. Tvrde da bi njihova kćer Hayley Gascoigne (32) danas možda bila živa da joj je hitna medicinska pomoć pružena na vrijeme - i da bolničar nije ostavio opremu za oživljavanje u kolima hitne pomoći.

Nakon što je primila loše vijesti, Hayley se srušila na obiteljskom sudu u Velikoj Britaniji. Pozvana je hitna pomoć, no ženi naizgled nije bilo spasa - preminula je u bolnici. 

Je li 'prirodna smrt' bila neizbježna?

Liječnici tvrde da se u ovom slučaju ništa nije moglo učiniti i smatraju da je vjerojatno riječ o još jednom slučaju sindroma slomljenog srca - srčanog infarkta koji se može dogoditi nakon proživljavanja intenzivnog emocionalnog stresa. No mnogim svjedocima nesretnog događaja upalo je u oči inertno ponašanje bolničara hitne pomoći koji su izašli na intervenciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Po provedenoj autopsiji, viši mrtvozornik profesor Paul Marks zaključio je da je Hayley umrla prirodnom smrću. Prema njegovom izvještaju, nema dokaza koji potkrjepljuju teoriju da je bilo šanse da se njezin život spasi.

S time se ne slažu njezini roditelji i njihov pravni savjetnik, koji smatraju da je Hayleyinoj smrti kumovao 'niz pogrešaka koje su se mogle izbjeći'. 

- Sama činjenica da se Hayley srušila bila je užasavajuća, a još je teže bilo čuti da se toliko više toga moglo učiniti da se njezina smrt izbjegne. Ona je mogla biti danas s nama - majka četvero djece, naša prekrasna djevojčica. Razumijemo naravno da se ništa sa sigurnošću ne može tvrditi, no jednako je tako jasno da bi šanse za preživljavanje bilo mnogo bolje da su nadležne službe brže djelovale. Posljednjih nekoliko mjeseci bili su najteži u životu, imali smo veliku podršku od članova obitelji. Cijenimo otvorenost istrage o postupanju hitne službe koja je otkrila da se u slučaju naše kćeri postupalo s nemarom - izjavili su za medije.

- Ako bilo što dobro može proizaći iz ovih tužnih događaja, onda se iskreno nadamo da će se izvući pouke iz svega što se dogodilo i da više nitko neće izgubiti život na tako šokantan način - zaključuju.

Prema izvještaju o postupanju hitne službe u slučaju, bolničar koji je izašao na intervenciju četiri minute nije pružio ženi odgovarajuću medicinsku pomoć i nije prepoznao 'šokantan' srčani ritam

Policijski službenik koji se nalazio na mjestu događaja opisao je da kako je bolničar koji je išao pružiti prvu pomoć 'hodao po stepenicama' prema Hayley, pa polako izvlačio dio opreme, očito ne doživljavajući 'ozbiljnost incidenta'. 

Isto tako, načuo je kad je taj isti bolničar kolegi rekao da je opremu za oživljavanje ostavio u kolima. 

Sindrom slomljenog srca

Daljnja istraga je pokazala da je Hayley imala hipertenziju, koja u mnogo slučajeva može izazvati srčani infarkt, no u datom trenutku djelatnicima hitne pomoći to nisu znali. 

- Sve se više susrećemo sa sindromom slomljenog srca - napomenuo je nezavisni medicinski stručnjak za hitne intervencije dr. Francis Morris. 'Proživljavanje intenzivnog emocionalnog stresa može dovesti do srčanog infarkta' izjavio je. 

Viši mrtvozornik prof. Marks naveo je i da je Hayley, zbog zdravih koronarnih arterija, bila izvrstan kandidat za reanimaciju defibrilatorom koji se primjenjuje kod kardiorespiratornog aresta, no u većini slučajeva učinkovit je ako se primijeni u roku od četiri minute. Prema njegovom izvještaju, bolničar se pokraj Hayley nalazio pet minuta i trebalo bi mu još 90 sekundi zaprvi pokušaj oživljavanja, piše Daily Mail

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21