Obavijesti

News

Komentari 102

Dražena Slavicu oslobodili su krivnje za kornatsku tragediju

Dražena Slavicu oslobodili su krivnje za kornatsku tragediju
1

U rujnu 2013. na zadarskom Županijskom sudu nepravomoćno je oslobođen. Vrhovni je sud u travnju 2016. zbog formalnog propusta ukinuo presudu i vratio predmet na ponovno suđenje

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO:

Završilo suđenje za kornatsku tragediju u Zadru: Dražen Slavica nije kriv!

Završilo suđenje za kornatsku tragediju u Zadru: Dražen Slavica nije kriv! Više na http://bit.ly/2Kjk7Wc Reporterka: Rozeta Bogeljić

Posted by 24sata on Friday, 27 April 2018

Županijski sud oslobodio je Dražena Slavicu, županijskog zapovjednika JVP-a Šibenik, optuženog za tragediju u kojoj je krajem kolovoza 2007. na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca.

U tijeku je čitanje obrazloženja oslobađajuće presude. Sudac Boris Radman obrazlaže zašto je sudsko vijeće stava da ničim nije dokazano ono kazneno djelo za koje ga tereti optužnica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon presude sudac Boris Radman bit će oslobođen sudačke dužnosti. Slavica je jedini optužen za stradanje 13 vatrogasaca, među kojima je, s teškim ozljedama, preživio jedino Frane Lučić iz Tisnog. U rujnu 2013. na zadarskom Županijskom sudu nepravomoćno je oslobođen. Vrhovni je sud u travnju 2016. zbog formalnog propusta ukinuo presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Stručnjak je pojasnio što je bio "huk" kojeg je Frane Lučić čuo
Stručnjak je pojasnio što je bio "huk" kojeg je Frane Lučić čuo

PROČITAJTE TEKST OPTUŽNICE:

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je pred Županijskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv hrvatskog državljanina D. S. (1967.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine - teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz čl. 271 st. 2. u vezi s čl. 263 st. 2. Kaznenog zakona, a kažnjivo po čl. 271 st. 2. istog Zakona. (2. 12. 2008.) 

Okrivljeniku se optužnicom stavlja na teret da je 30. kolovoza 2007. u Šibeniku, kao zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik; a nakon što je oko 11,50 sati dobio obavijest da je u Nacionalnom parku Kornati na otoku Kornat izbio požar koji se uslijed jakog južnog vjetra širi po cijeloj dužini otoka; zapovjedio da se organizira skupina gasitelja za gašenje tog požara od pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Šibenik i Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Tisnog, Vodica i Zablaća.

Vatrogasci su gorjeli dva puta? 'Imali samo 7 sekundi za bijeg'
Vatrogasci su gorjeli dva puta? 'Imali  samo 7 sekundi za bijeg'

Na heliodrom su došli Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marinko Knežević, Nenad Alviž, Josip Klarić, Mate Bačić, Josip Zoričić, Šime Copić i Mate Gulam iz JVP Šibenik, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, mldb. Karlo Ševerdija, Ante Juričev Mikulin i Mario Jozić iz DVD-a Vodice, mldb. Marko Stančić, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Frane Lučić i ročni vojnik Josip Lučić iz DVD-a Tisno te Ivica Perković, Kristijan Popović i Krešimir Grgas iz DVD-a Zablaće. 

Okrivljeni D. S. je nakon dolaska imenovanih, protivno odredbama Zakona o zaštiti na radu, Zakona o vatrogastvu, Zakona o radu, Pravilnika o poslovima na kojima se ne smije zaposliti malodobnik i o poslovima na kojima se može raditi samo nakon prethodnog utvrđivanja zdravstvene sposobnosti, Pravilnika o poslovima s posebnim uvjetima rada, 

'Poziv u pomoć čuli su svi na obali, nisam mogao zatajiti...'
'Poziv u pomoć čuli su svi na obali, nisam mogao zatajiti...'

Popisa poslova s posebnim uvjetima rada, uvjeta koje moraju ispunjavati radnici i rokova za ponovnu provjeru sposobnosti radnika te Zakona o civilnoj službi i Pravilnika o određivanju pravnih osoba i tijela u kojima se obavlja civilna služba u Republici Hrvatskoj, zapovjedio da se svi ukrcaju u helikopter unatoč tome što je vidio okupljene gasitelje i znao za njihovu osposobljenost. 

Dakle, postupio je protivno prethodno navedenim zakonima i propisima, znajući da su obuku za desantiranje prošli samo Dino Klarić, Ivan Marinović i Nenad Alviž, dok ostali nisu prošli obuku, da ne smiju desantirati i da su nedovoljno osposobljeni za obavljanje ovakve vrste protupožarne intervencije te da su među njima dvojica malodobnika i jedan civilni ročnik. 

Optužnicom ga se nadalje tereti da unatoč tome što ga je u dva navrata zapovjednik požarišta Dino Klarić izvijestio o velikom požaru, njegovu širenju velikom brzinom zbog čega ga ne mogu kontrolirati a i da je komunikacijska veza jako slaba i situacija opasna, ali i nakon što su mu iste informacije dojavili Josip Klarić i Nenad Alviž, te pilot kanadera Stjepan Lešković koji je zatražio i dodatne snage radi gašenja požara, naložio da se kanader s toga požarišta preusmjeri na drugo požarište što je pilot najprije odbio, a potom postupio po ponovljenoj zapovijedi okrivljenika; a zatim i nakon dviju dojava od nadzornika Nacionalnog parka Kornati koji mu je dao iste informacije te tražio i dodatne snage radi gašenja, i nakon većeg broja identičnih dojava građana s Kornata; protivno Planu intervencija kod velikih požara otvorenog prostora na teritoriju Republike Hrvatske, nije poslao dodatne snage znajući da svim time dovodi u opasnost živote gasitelja. 

Tužitelj: Zapovjednik Slavica nije na vrijeme pozvao pomoć
Tužitelj: Zapovjednik Slavica nije na vrijeme pozvao pomoć

Tereti ga se nadalje da ni nakon dojave Mirka Juričeva Mikulina o opkoljenim gasiteljima u vatri te dojave Nenada Alviža, nije sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju o tome izvijestio nadležni Centar 112 u Šibeniku niti bilo koga drugoga radi pokretanja akcije spašavanja i izvlačenja oštećenika iz vatrenog okruženja, a niti je poduzeo bilo kakve radnje da se oštećenicima na otoku izuzetno teške konfiguracije terena pruži pomoć, već je sve te dojave ignorirao znajući da dovodi u opasnost živote oštećenika. 
Optužnicom se nadalje D. S. stavlja na teret da unatoč obavijesti Josipa Klarića, a odmah zatim i Krešimira Grgasa o daljnjem širenju vatre, zahvaćanju oštećenika i njenog prelaska preko njih zbog čega su tražili hitnu akciju spašavanja i izvlačenja ozlijeđenih gasitelja, o tome nije izvijestio nadležni Centar 112 u Šibeniku, već je nazvao pomoćnika Glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Tomislava Vuku i lažno mu prikazao stanje na tom požarištu, govoreći mu da su vatrogasci u okruženju ali prešućujući stvarno stanje pri čemu je samo zatražio da se na Kornat uputi helikopter za izviđanje, ali ne i spašavanje, tako da su posade dvaju helikoptera upućenih na Kornat koje nisu raspolagale točnom informacijom o stanju na požarištu, sa sobom nisu povezle opremu za spašavanje gasitelja i pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja, zbog čega, stigavši i vidjevši stvarno stanje na Kornatu, nisu mogli pomoći ozlijeđenim gasiteljima. 

Tek po njihovoj dojavi s traženjem drugog helikoptera s opremom za spašavanje i pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja, iz Splita je poletio helikopter s pripadnicima. 
Uslijed navedenoga je došlo do teških posljedica jer su na mjestu događaja smrtno stradali 
Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman i mldb. Marko Stančić, a od zadobivenih brojnih teških tjelesnih ozljeda naknadno su u bolnicama preminuli Marinko Knežević, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Ante Juričev Mikulin i mldb. Karlo Ševerdija, dok je Frane Lučić zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život, a čiji su život liječnici uspjeli spasiti. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!