Obavijesti

News

Komentari 5

'Poziv u pomoć čuli su svi na obali, nisam mogao zatajiti...'

'Poziv u pomoć čuli su svi na obali, nisam mogao zatajiti...'

Slavica je, iznoseći obranu, kazao kako je poziv preko radio-veze kojim se s Kornata nakon tragedije javio Joško Klarić, išao preko prvog kanala kojeg svi vatrogasci na priobalju Šibensko-kninske županije mogu čuti

VIDEO

Dražen Slavica, bivši šibensko-kninski vatrogasni zapovjednik, jedini optuženi za stradavanje vatrogasaca na otoku Kornatu, u četvrtak je više od sat vremena iznosio svoju obranu. Vrlo opsežno i detaljno je odgovorio na sve inkriminacije, no nije želio odgovarati na pitanja tužitelja i odvjetnika obitelji stradalih.

Vatrogasci su gorjeli dva puta? 'Imali samo 7 sekundi za bijeg'
Vatrogasci su gorjeli dva puta? 'Imali  samo 7 sekundi za bijeg'

Uvodno je rekao kako intervencija na Kornat u startu nije bila zamišljena kao desantiranje, nego prijevoz vatrogasaca na otok. Budući da mu se na teret stavlja da je na gašenje požara poslao maloljetnike i ročnike, Slavica je istaknuo kako je angažiranje sezonskih vatrogasaca u nadležnosti DVD-ova, odnosno svake postrojbe ponaosob. Posebno detaljno Slavica je pojasnio svoja postupanja nakon prvih dojava da su vatrogasci na Kornatu u okruženju, odnosno da ima mrtvih i ranjenih.

– U optužnici stoji da nisam izvijestio Centar 112. Postoji sedam standardnih operativnih postupaka, među ostalim i kako treba postupati županijski vatrogasni zapovjednik i vatrogasni operativni centar. Kod izvanrednih događaja treba obaviti i izvanredno izvješćivanje, a mi smo postupili upravo tako. Kontaktirali smo VOS u Divuljama i ja sam bio u stalnoj komunikaciji s pomoćnikom Glavnog vatrogasnog zapovjednika, Tomislavom Vukom - rekao je Slavica. Dodao je kako je na prvu dojavu u 15.24 tražio da se na Kornat pošalje helikopter te pošalju dodatne vatrogasne snage. Sat vremena kasnije u VOC Šibenik se radio-vezom preko prvog kanala javio Joško Klarić koji je rekao kako treba Hitna pomoć jer ima mrtvih i ranjenih vatrogasaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Poziv za pomoć bio je javan'

– To je radni kanal vatrogasaca i tu poruku mogli su svi čuti na priobalju Šibensko-kninske županije. Bio je to javni poziv u pomoć, tako da ja nisam mogao ništa zatajiti - rekao je Slavica. Dodao je kako je dežurni u VOC-u odmah o svemu obavijestio Divulje, a on Tomislava Vuku. Opovrgnuo je navode iz optužnice da je zabranio podređenima da vijest o stradalima šire dalje.

Na pitanje suca Borisa Radmana je li ikada tijekom njegove obuke ili obuke drugih vatrogasaca čuo da se ne smije gasiti u klancu, Slavica je odgovorio kako nije te kako prema njegovu saznanju takve preporuke nema u hrvatskoj vatrogasnoj literaturi.

Odgovarajući na primjedbu tužitelja kako u nekim segmentima drukčije govori nego u istrazi, Slavica je rekao kako je on samo čovjek na kojega je tragedija stresno djelovala te da je još u istrazi rekao kako će tijekom postupka podrobnije govoriti o svim događanjima.

– Moja obrana potkrijepljena je i materijalnim dokazima, s kojima u trenutku istrage nisam ni raspolagao - rekao je Slavica.

Sudsko vijeće odbilo je nove dokazne prijedloge državnoga odvjetništva te zaključilo dokazni postupak. Suđenje se nastavlja idućega tjedna završnim govorima obrane i tužiteljstva, nakon čega se očekuje objava presude. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!