Obavijesti

News

Komentari 222

Mirenje nije uspjelo: 'Vladini pregovarači su bezveznjaci'

Mirenje nije uspjelo: 'Vladini pregovarači su bezveznjaci'
12

Završio je sastanak predstavnika četiriju sindikata javnih službi s pregovaračkim odborom Vlade. Dogovor nije postignut. Sindikati će 17. prosinca izgubiti sva prava

VIDEO

Proces mirenja o dodatku Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe danas je neuspješno završen, izjavio je nakon sastanka sa sindikatima potpredsjednik Vlade RH Neven Mimica. Dodao je kako su sindikati tijekom pokušaja mirenja na stol ponovno vraćali stvari koje nisu mogle imati uspjeha "jer pregovaraju s vladinim bezveznjacima pa ih ova bezvezna strana nije ni mogla razumjeti".

Predstavnici četiriju sindikata sastali su se u podne s Vladinim pregovaračkim odborom kako bi se posljednji put pokušali dogovoriti oko dopuna ugovora. Zvonimir Laktašić iz Sindikata hrvatskih učitelja izjavio je kako sindikalna strana nije mogla prihvatiti Vladin prijedlog iz više razloga.

- Mnogo toga je ostalo nedorečeno, a Vlada nije pristala na nikakve izmjene pa mirenje nije imalo smisla - rekao je Laktašić.

Ministar rada Mirando Mrsić najavio je kako postoji mogućnost da će Vlada već u ponedjeljak otkazati Temelji kolektivni ugovor.

- Mi u pregovaračkom procesu nismo sindikate etiketirali i bili smo fer. Išli smo time da se mirimo. Nismo mogli dopustiti da nas nazivaju bezveznjacima i odšutjeli smo na to, a Ribić je demonstrativno napustio pregovore - kazao je ministar Mrsić i dodao kako će Vlada i dalje pregovarati u dobroj vjeri.

- Čini se da je otpočetka stav četiri sindikata da se ne dogovorimo, a ovo je bio pokušaj odugovlačenja - govori Mrsić.

- Nakon zaključenja mirenja iskoristit ćemo sve daljnje mogućnosti koje trebaju dovesti do zadanog cilja ušteda koje su nužne, raskid temeljnog kolektivnog ugovora i predlaganje novog - kazao je ministar Mrsić.

Zbog neuspješnog mirenja, Vlada bi mogla već u ponedjeljak raskinuti temeljni kolektivni ugovor. Tri mjeseca nakon raskidanja vrijedit će produžena prava, a nakon toga slijede novi rezovi. Mrsić je najavio da će 17. prosinca sindikati ostati bez svih prava koja su im zagarantirana temeljnim kolektivnim ugovorom.

- Mi ćemo koristiti sve zakonske okvire da održimo proračun i spasimo radna mjesta. Prvi korak je otkazivanje TKU,a onda idemo u pregovore za novi - zaključio je Mrsić.

- Kada bi ova Vlada bila fleksibilna vlast, koja nije tu samo da bi pokazivala moć, onda bi trebala revidirati svoje stavove nakon referenduma - izjavio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Na referendumu je čak 90 posto članova sindikata reklo "NE" rezanju prava iz kolektivnog ugovora. Izmjenama TKU-a morali bi se odreći dviju božićnica i jednog regresa, te pristati na smanjenje jubilarnih nagrada, dnevnica i naknade za prijevoz. Vlada je već ranije najavila da će u slučaju sindikalne "odbijenice" raskinuti TKU i zaposlenima u javnim službama smanjiti plaće za 10 posto. 

Ministar financija Slavko Linić nedavno je ponovio da će se planirane uštede na troškovima za zaposlene u javnim i državnim službama do kraja godine ostvariti, i ako treba, rezanjem njihovih plaća. Čelnici četiriju sindikata ipak kao da ne vjeruju tim najavama. Najavili su da će borbu nastaviti štrajkovima, prosvjedima i pravnim sredstvima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 222
VIDEO

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'

Loše vremenske prilike ometaju spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'
UPUTILI OSAM VOZILA

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'

Na gašenje požara upućeno je osam vozila. Vatrogasci su nam potvrdili da je požar pod nadzorom te da se radilo o požaru stroja
Banožić tvrdi da nije pretjecao. Evo što kažu policija i optužnica
TRAGIČAN SUDAR KOD VINKOVACA

Banožić tvrdi da nije pretjecao. Evo što kažu policija i optužnica

Medije je optužio da lažu u vezi pretjecanja te da frontalnog sudara, "far od far", nije bilo. Policija i optužnica koju su protiv njega podignuli prije tri i pol tjedna tvrde drugačije