Obavijesti

News

Komentari 59

Zagreb: Darinko Kosor izabran je za predsjednika Skupštine

Netko je morao biti predsjednik. Ja sam skupio dovoljno potpisa i podržali su me. Mogu jamčiti da neće biti opstrukcije i blokada kao u prošlom sazivu, kaže Kosor

VIDEO

Darinko Kosor iz HSLS-a novi je predsjednik gradske Skupštine Zagreba. 

Njegovim izborom se napokon potvrdila i većina koju ima gradonačelnik Milan Bandić. Bandić ima sigurnih 27 od 51 glasa i to kroz 17 svojih zastupnika, sedam HSLS-a i HSS-a i tri HSU-a. HNS koji je u klubu s HSU-om ipak nije podržao Kosora, a samim tim se svrstao u opoziciju. Međutim u toj stranci koja je u koaliciji sa SDP-om nije sve prošlo glatko. Predsjednik gradskog HNS-a Dragan Kovačević koji je svojim izjavama dao naslutiti da će podržati Bandića i Kosora, jednostavno nije bio u dvorani, a njegov kolega Tomislav Stojak je jedini bio protiv. Stojak kaže da bi podržali Kosora samo da je postojao konsenzus svih stranaka.

Bandić nije htio komentirati izbor predsjednika Skupštine

- Imao sam važnog posla. Dolazi ruska delegacija, morao sam izaći. Treba netko i raditi - rekao je Kovačević. Na dodatno pitanje kako bi glasao nije odgovorio.

Za razliku od njega, kolega Stojak se izjasnio da je HNS opozicija, te da će podržati samo dobre projekte. Opće je poznato da vrh HNS-a ne bi podržao koaliciju s Bandićem, pa je Kovačević ostao usamljen u svojoj ideji.

Milan Bandić također nije htio ništa komentirati oko novog izbora predsjednika i njegove nove većine. 

Rebalans proračuna, besplatne knjige

Već sljedeći mjesec bi trebala biti održana Skupština na kojoj bi bio i rebalans proračuna s besplatnim knjigama za osnovnoškolce, smanjenje komunalnog doprinosa za legalizaciju.

Darinko Kosor koji je nakon izbora tvrdio da neće u koaliciju s Bandićem, isto tvrdi i sada. Kaže da će raditi na dobrobiti građana.

"Nije bilo trgovine"

 - Netko je morao biti predsjednik. Ja sam skupio dovoljno potpisa podrške i podržali su me. Mogu samo jamčiti da neće biti opstrukcije i blokada kao u prošlom sazivu - kaže Kosor. On kaže da HSLS i HSS neće tražiti niti biti niti na jednoj funkciji u Holdingu ili gradskoj upravi.

- Nije bilo nikakve trgovine - tvrdi. 

I Vladimir Ferdelji koji je formalno nezavisni je također sa svojim kolegama iz HSLS-a i HSS-a podržao Kosora.

HDZ i SDP u oporbi

HDZ s partnerima i SDP u Zagrebu su sada ujedinjeni u jednoj stvari. Oboje su oporba. SDP-ovih 12 zastupnika je prvi puta nakon 12 godina sjelo u zadnje klupe skupštine.

 - Glasanje o predsjedniku je pokazalo tko je većina, mi smo čvrsta opozicija. Pazit ćemo svaki korak vlasti kao i dosad – rekao je Bernardić. Dodao je da je sve odluke donosio u prethodnom mandatu nakon prospavane noći i da su pazili na svaku kunu.

 - Mi, uključujući i pokojnog Borisa Šprema uspjeli smo staviti pod kontrolu Bandića kao najmoćnijeg čovjeka u državi. Uštedjeli smo puno novca građanima kroz kontrolu – kaže Bernardić

Iako se kalkuliralo da će HDZ-ovi zastupnici biti za Bandića, glasovanje je pokazalo da se nisu uspjeli dogovoriti.

- Mi smo oporba. To je sada jasno svima – zaključio je predsjednik gradskog HDZ-a Andrija Mikulić.

Potpredsjednici Skupštine su Jelena Pavičić Vukičević s liste Milana Bandića, Andrija Mikulić iz HDZ-a, Vesna Sudar iz HSU-a i Davor Bernardić iz SDP-a

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca