Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kirurgu radi kojeg je Maškarin izgubio nogu, uvjetna kazna!

Rijeka: Miroslav Maškarin (26) ipak se nije pojavio na izricanju presude. Popovićev odvjetnik i dalje tvrdi da nije bilo liječničke pogreške već da je došlo do komplikacije

Goran Kovačić / PIXSELL
Foto: Goran Kovačić / PIXSELL
52 komentara

Doktor Branko Popović je u četvrtak na Općinskome sudu u Rijeci proglašen krivim za nesavjesno liječenje iz nehaja u slučaju operacije Rabljanina Miroslava Maškarina. Riječ je o operaciji slijepog crijeva koja je bila u ljeto 2006. godine, kada je na operacijskome stolu Maškarinu ozlijeđena aorta. Ozljeda je dovela do amputiranja lijeve noge i lošeg općeg zdravstvenog stanja pacijenta.

Sutkinja Sandra Vučković osudila je Popovića na nepravomoćnu kaznu zatvora od osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine. Novinarima zbog nedostatka mjesta nije dozvolila ulazak u sudnicu, pa je javnost ostala uskraćena za obrazloženje presude.

Miroslav Maškarin nije se pojavio na izricanju, a Popović je nakon što je čuo odluku sutkinje šutke prošao kraj novinara. Njegov je odvjetnik, Milenko Škrlec, komentirao kako je Popović iznenađen presudom.

- Nije očekivao ovakav rasplet situacije. I dalje se smatra nevinim. Kad proučimo presudu, uložit ćemo žalbu, rekao je Škrlec. 

Maškarinova odvjetnica Ingrid Barić komentirala je kako je postupak predugo trajao. 

- Medicinari su od početka znali o čemu je riječ. Žao mi je što je unatoč tome postupak trajao više od pet godina. Osuđujuća presuda puno nam znači, no prava nas borba tek očekuje u građanskoj parnici za odštetu - rekla je Barić. 

- Činjenica koja je prevladala pri izricanju presude bio je trenutak uvođenja troakara okomito, a ne pod kutom od 45 stupnjeva. Zbog toga je došlo do ozlijede aorte, krvarenja i naposljetku amputiranja noge Maškarina. Za to postupanje nema opravdanja. Liječnik je time počinio grubu grešku i bez obzira što se borio za pacijentov život, grubo je prekršio pravila struke - rekla je tužiteljica državnog odvjetništva.

Sutkinja je kao olakotne okolnosti Popoviću u obzir uzela to što je dugogodišnji i uspješan kirurg. Morati će platiti i sve sudske troškove, a o kolikom je iznosu riječ za sada nije poznato.

Kirurg Popović je Maškarinu na zadnjem ročištu rekao kako će taj teret nositi do kraja života.

Možda vas zanima i ovo:
Message