Obavijesti

News

Komentari 9

Danas sunčano i vruće. Stiže novi toplinski val, temperature idući tjedan i preko 40°C

Danas sunčano i vruće. Stiže novi toplinski val, temperature idući tjedan i preko 40°C

Temperatura će već potkraj vikenda naglo porasti zbog čega slijede nova upozorenja na vrućinu i toplinski val koji će trajati do srijede

VIDEO

U Hrvatskoj će danas prevladavati sunčano i vruće, prognoza je za subotu Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Vjetar na kopnu uglavnom slab, na sjeveru mjestimice do umjeren jugoistočni i južni, a na Jadranu do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni, osobito od sredine dana.

Ujutro uglavnom po kotlinama gorskih krajeva kratkotrajna magla. Najviša dnevna temperatura između 31 i 36 Celzijeva stupnja.

Za splitsku regiju danas je izdan narančasti alarm zbog iznimno visokih temperatura.

Sutra pretežno vedro i vruće, poslijepodne ponegdje i vrlo vruće. Vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu slab i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Najniža temperatura većinom između 19 i 24, a najviša od 33 do 36 °C, u gorju mjestimice niža.

Na kopnu će temperatura još porasti, osobito u unutrašnjosti Dalmacije gdje bi živa u termometru u utorak mogla dosegnuti i 40 stupnjeva. Bit će sunčano, ali od utorka u sjevernim krajevima povremeno mala do umjerena naoblaka. Vjetar i dalje većinom slab, javlja HRT.

Odveć jakog vjetra neće biti ni na moru, iako će popodne blago osvježenje donositi slab do umjeren maestral. Zbog vedrine koja će vladati, UV indeks bit će vrlo visok pa se zbog njega i vrućine ne preporučuje boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana.

I noć će sve manje pružati predah od topline zato što se u sve više mjesta temperatura neće spuštati ispod 25 stupnjeva.

'Idemo prema rekordima koji su  u Hrvatskoj bilježeni i prije'

Komentirajući velike vrućine i u državama koje nisu baš poznate po visokim temperaturama glavna ravnateljica DHMZ-a rekla je kako su južna Europa i Sredozemlje izloženi izuzetno toplom zraku sa sjevera Afrike.

- Taj zrak prolazi kroz Sredozemlje, skuplja vlagu i nad europskim kopnom, pogotovo nad dizanjem tog zraka nad Alpama, dolazi do ovakvih konvektivnih oluja i velikih vrućina. Svjedoci smo da pogotovo Španjolska, Italija, Grčka ovih dana upozoravaju svoje stanovništvo na temperature od 40°C pa i više. Hrvatska je za sada moramo reći još uvijek blaže prošla od ostatka Sredozemlja, bez obzira što smo bili suočeni i s velikim toplitnim valovima, u dva navrata i prošlih dana, ali isto tako i protekla dva dana ovih velikih konvektivnim olujama - rekla je Branka Ivančan-Picek.

VIDEO Nevrijeme poharalo Zagorje: Tuča razbijala krovove i aute, padao led veličine oraha
VIDEO Nevrijeme poharalo Zagorje: Tuča razbijala krovove i aute, padao led veličine oraha

- Ono što mi sa sigurnošću možemo reći je to da je pred nama predstoji idući tjedan izuzetno toplog vremena. Moramo najaviti temperature u Hrvatskoj također vrlo blizu 40°C, ako ne prelazi možda u Dalmatinskoj Zagori i koji stupanj više, ali približit ćemo se sigurno onim rekordima koji su u Hrvatskoj bilježeni i prije. U svakom slučaju takva vremenska situacija, pri nailasku malo hladnijeg, nestabilnijeg zraka sa sjevera, sjeverozapada, doprinosi nestabilnosti atmosfere, velikim konvektivnim energijama, razvoju velikih olujnih oblaka, što smo bili svjedoci u protekla dva dana, i bojim se da ćemo ovog ljeta doživljavati još pokoji ovakvu epizodu kakvu smo imali u protekla dva dana - istaknula je Ivančan-Picek.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)