Obavijesti

News

Komentari 20

Šeks na Dan Sabora: 'Skinuli smo teški mlinski kamen koji nas je 70 godina vukao u ponor'

Šeks na Dan Sabora: 'Skinuli smo teški mlinski kamen koji nas je 70 godina vukao u ponor'

Uzvanicima, među kojima će biti članovi Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, bivši predsjednici Sabora i Vlade, prigodnim će se govorom obratiti predsjednik Sabora Gordan Jandroković...

VIDEO

Svečanim intoniranjem „Lijepe naše“ i minutom šutnje na početku današnjeg zasjedanja Sabor je obilježio je svoj Dan - 8. listopada, u sjećanje na dan kad je Sabor 1991. godine donio povijesnu Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom SFRJ, čime je Hrvatska je proglašena samostalnom i neovisnom državom. Od prošle godine se, podsjetimo,ovaj dan obilježava kao spomendan. U Sabor su stigli bivši predsjednici Sabora Vladimir Šeks, Luka Bebić i Josip Leko, bivši predsjednici Republike Stipe Mesić i Ivo Josipović, kao i bivši premijeri Franjo Gregurić s tadašnjim potpredsjednikom Vlade Matom Granićem, Zlatko Mateša, Jadranka Kosor, Tihomir Orešković te aktualna vlast predvođena Andrejom Plenkovićem. Bivša predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, kao ni aktualni predsjednik Zoran Milanović nisu došli.

Zastupnici su se na početku prisjetili i te povijesne sjednice na kojoj je Vladimir Šeks, tadašnji potpredsjednik Sabora, pročitao odluku o okončanju postupka razdruživanja i prestanku postojanja Jugoslavije. 

- Hrvatski sabor je na toj sjednici jednoglasno odnio spomenutu odluku, u punoj slozi su bili predstavnici svih političkih stranaka, nažalost, nisu bili prisutni zastupnici SDSS-a, koji nisu prepoznali trenutak u kojem su se trebali naći - poručio je Šeks na današnjoj sjednici dodavši kako je Ivica Račan tada pokazao državničku mudrost. 

- Skinuli smo teški mlinski kamen, koji nas je 70 godina vukao u ponor - naglasio je. 

Sve to ostalo bi samo slovo na papiru da nije bilo žrtve branitelja i hrvatske vojske, dodao je Šeks. 

Aktualni predsjednik Sabora Gordan Jandroković podsjetio je na sve one koji su odigrali ključne uloge u tom razdoblju i doveli do prvih demokratskih izbora, kao i na heroje Domovinskog rata. 

- Prisjetimo se i svih onih koji su na bilo koji način sudjelovali u stvaranju hrvatske države. U ime nas ću zahvaliti prvom predsjedniku, Franji Tuđmanu, Žarku Domljanu, Franji Greguriću. Zahvalio bih se i tadašnjim zastupnicama koji su donijeli tu odluku, među kojima su i sadašnji Andro Krstulović Opara i Ante Prkačin. Zahvale braniteljima, ali i bivšim predsjednicima Republike, Sabora i Vlade. Čini mi se da smo nekako tanki kad se trebamo zahvaliti onima koji su prije nas, da su zaboravljeni - rekao je naglasivši kako je Sabor uvijek simbolizirao hrvatsku državnost i branio interese naroda.

- Unatoč nekim kritikama, vjerujem da je Sabor ovih 30 godina ispunio sve svoje ključne odluke - dodao je podsjetivši na izvanredne okolnosti rada Sabora u vrijeme pandemije korona virusa, ali i potresa.

- Mlade moramo poučavati o temeljima moderne hrvatske države. I 1991. se činilo kako će biti teško ostvariti snove o demokraciji i samostalnosti, no ostvarene su ideje hrvatskog naroda. Ponekad mi se čini da je tada bilo manje optuživanja, zle krvi, tereta, iako je vrijeme bilo jako teško, no zajedničkim djelovanjem su svi iznašli snage da se izbore za samostalnost. I danas je budućnost neizvjesna, ugledajmo se na to vrijeme, te ljude, pokažimo više poštovanja jedni prema drugima jer svi smo mi Hrvatska - zaključio je Jandroković.

Sabor će u podne nastaviti svoj radni dio, raspravljat će o ovlastima Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora. A popodne će i predsjednik SDP-a, Peđa Grbin, osnovati novi Klub zastupnika nakon što je jučer iz stranke isključio još sedmero članova. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.