Obavijesti

News

Komentari 1

Danska i Italija protjerale ruske diplomate zbog masakra u Buči

Danska i Italija protjerale ruske diplomate zbog masakra u Buči

Danska je rekla da će protjerati 15 ruskih diplomata, u skladu s koracima koje su poduzele druge zemlje Europske unije, nakon izvješća o pronađenim masovnim grobnicama i ubojstvima civila u gradu Buča

Danska i Italija objavile su u utorak da protjeruju određen broj ruskih diplomata, nakon izvješća o masakru u Buči kod Kijeva otkrivenog tijekom vikenda.

Danska je rekla da će protjerati 15 ruskih diplomata, u skladu s koracima koje su poduzele druge zemlje Europske unije, nakon izvješća o pronađenim masovnim grobnicama i ubojstvima civila u ukrajinskom gradu Buča.

- Ovo je još jedan primjer brutalnosti, okrutnosti i ratnih zločina, koji su se očigledno dogodili u Buči - rekao je danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod tijekom brifinga za medije.

Danska je odluku donijela nakon što je nekoliko drugih zemalja Europske unije uključujući Francusku i Njemačku u ponedjeljak reklo da će izbaciti ruske diplomate.

Moskva, koja tvrdi da su snimke smaknutih civila u Buči lažni proizvodi ukrajinske i zapadne propagande usmjereni ka diskreditiranju Rusije, rekla je da će uzvratiti na protjerivanje, prenose RIA Novosti.

Gradonačelnik Buče: Masakr je ruska odmazda za naš otpor
Gradonačelnik Buče: Masakr je ruska odmazda za naš otpor

Danski ministar vanjskih poslova rekao je da ne želi prekinuti diplomatske veze s Moskvom i da ruski veleposlanik i ostatak veleposlanstva neće biti protjerani.

Danska sigurnosna i obavještajna služba rekla je u izvješću ranije ove godine da je u ruskom veleposlanstvu radilo nekoliko obavještajnih dužnosnika koji su bili uključeni u špijunažu.

Ukrajinske majke navodno na tijela svoje djece pišu osobne podatke, brojeve telefona...
Ukrajinske majke navodno na tijela svoje djece pišu osobne podatke, brojeve telefona...

- Želimo poslati jasan znak Rusiji da je špijunaža na danskom tlu neprihvatljiva - rekao je Kofod.

Italija je protjerala 30 ruskih diplomata zbog sigurnosnih razloga, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio, a Rusija planira odgovoriti, prema TASS-u.

Ministrica BiH osudila Zaharovu zbog izjava o Srebrenici
Ministrica BiH osudila Zaharovu zbog izjava o Srebrenici

Italija je u utorak pozvala ruskog veleposlanika u ministarstvo vanjskih poslova kako bi mu rekla da će protjerati diplomate.

- Mjera je poduzeta u sporazumu s Europskom unijom i atlantskim partnerima i nužna je iz razloga povezanih s našom nacionalnom sigurnošću i u kontekstu trenutne krize koja je uzrokovana neopravdanom agresijom protiv Ukrajine od strane Ruske federacije - priopćio je Di Maio.

Rusija će primjereno odgovoriti, novinska agencija TASS prenijela je riječi glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marije Zaharove.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<