Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

'Dao sam nalog da se ispita kakva su izvješća išla od nas'

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković napomenuo je da 2016. godine kada je pripremljeno izvješće o pomilovanju on nije bio na čelu tog resora. Utvrdi li se propust, navodi, reagirat će se

Zagreb: Hrvatski sabor počeo 10. sjednicu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
6 komentara

Čija je odgovornost da je predsjednica pomilovala Danka Seitera, osuđenog za gospodarski kriminal, a protiv kojega se vodi još jedan kazneni postupak ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u ovom trenutku nije mogao odgovoriti. Naime, Ministarstvo pravosuđa je to koje predsjednici države predlaže pomilovanja.

- To se dogodilo 2016. godine kad nisam  bio tamo. Dao sam nalog da se ispita kakva su izvješća otišla od nas. U svakom slučaju, ako u tom izvješću nisu percipirali činjenicu da se protiv tog čovjeka vodi određeni postupak, mi ćemo reagirati - kazao je Bošnjaković. 

Izvijestio i kako je gotov novi Zakon o pomilovanjima u suradnji s Uredom predsjednice. 

- Većinu stvari smo izdefinirali i to će ići vrlo brzo. U sljedećih mjesec dana - poručio je Bošnjaković. 

Seiter je pomilovan nakon što je osuđen za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju na godinu dana zatvora. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prokomentirala je pomilovanje Seitera s kojim je na optuženičkoj klupi sjedio karlovački poduzetnik i bogati donator njezine kampanje Nikola Hanžel. Tvrdi kako nije znala da se protiv pomilovanog Seitera vodi još jedan postupak.

- Prihvatila sam prijedlog tadašnjeg Povjerenstva za pomilovanja, koje je nastavilo praksu bivših predsjednika da se pomiluje veći broj ljudi. Raspustila sam to povjerenstvo jer nisam htjela bagatelizirati pomilovanja već da se čine kada su doista nužna. Što se tiče toga slučaja, doista nisam znala, a nije znalo ni Ministarstvo koje je pomilovanje predložilo - izjavila je Grabar-Kitarović.

Navodi da ne radi nikakvu razliku između ljudi koji su financirali njezinu kampanju i onih koji nisu, uključujući i volontere. 

- Ja sam predsjednica svih građana i jednom kad je kampanja gotova, tako se moram i ponašati. Što se tiče donacija, ako se ne varam, mislim da sam osobno bila najveći donator u svojoj kampanji, osim stranke - kazala je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message