Obavijesti

News

Komentari 13

Dario Juričan pisao Vijeću za elektroničke medije: Je li Pripuz vlasnik vodećih radio postaja?

Dario Juričan pisao Vijeću za elektroničke medije: Je li Pripuz vlasnik vodećih radio postaja?

O stvarnim vlasnicima najvažnijih radio postaja u Hrvatskoj govori se već godinama, par novinara se polomilo da dokaže prikriveno vlasništvo u medijima, ali Vijeće to ne zanima, piše među ostalim Juričan

VIDEO

Dario Juričan je uputio otvoreno pismo Josipu Pupovcu, predsjedniku Vijeća za elektroničke u kojem se osvrnuo na vlasničke odnose vodećih hrvatskih radija oko kojih se, prema pisanju Nacionala, spore Miroslav Kutle i Petar Pripuz. Pismo prenosimo u cijelosti.

Dragi moj Josipe,

tajna svakog neuspjeha je u lošem tajmingu.

Prvo želim pohvaliti Vijeće za elektroničke medije (VEM), kojem predsjedaš, za dobivanje priznanja i medaljona Nikola Tesla “za poseban doprinos radijskoj industriji”, a koji ti je u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade uručila udruga Hrvatski radijski forum (HRF).

Evo baš čitam novi broj Nacionala u kojem lijepo piše da se oko stvarnog vlasništva nad nekim od najvažnijih radio postaja čupaju Miroslav Kutle i Petar Pripuz. O tome se govori već godinama, par novinara se polomilo da dokaže njihovo (navodno?) prikriveno vlasništvo u medijima, tvrdeći kako Pripuz drži oko 70 posto zagrebačkog etera. U Nacionalu se spominju i novinari koje je navodno ekipa oko obitelji Pripuz doslovno polomila, ali tebe Josipe to ne brine - ti u miru tamaniš kanape sendviče i primaš nagrade od paravan - vlasnika radija koje bi trebao kontrolirati.

Znam, na webu Agencije za elektroničke medije (AEM) lijepo piše da su stopostotni vlasnici tih radija Hrvoje Barišić (Antena Zagreb), Katijan Knok (Narodni radio), Davor Gavranić (Extra FM) i Ivan Jurić-Kaćunić (Enter Zagreb, Radio Dalmacija). Bitno je da je sve transparentno, makar i upitno istinito… Zar te zbilja nikada nije zainteresiralo kako su ti anonimci najednom postali vlasnici postaja koje vrte desetke milijuna kuna? Znaš li da su Jurić-Kačunić i Knok poslovni partneri Ivana Pripuza, sina Petra Pripuza? I da je kao vlasnica Enter FM-a ranije upisana Tihana Colić, bliska prijateljica Petra Pripuza zbog čijeg se zapošljavanja na mjesto šefice zagrebačke plinare u aferi Agram sudi Milanu Bandiću?
Inače, dobri Milan, je bio uvijek neobično široke ruke s gradskim novcem upravo prema tim radijskim postajama...

Na derneku u Esplanadi su bili i Katijan Knok i Hrvoje Barišić, dvojica likova koji se s Jurićem-Kačunićem godinama izmjenjuju na mjestima direktora i vlasnika spomenutih radio postaja. Jesi li možda, onako čavrljajući, upitao tu trojicu kako su oni ušli u tu priču i koga zapravo zastupaju? A ako ih ponovno sretneš, sad imaš i dodatno pitanje - zašto ne demantiraju pisanje Nacionala o tome da su oni samo Pripuzov paravan?

Nije li ti čudno da jedan od pokretača HRF-a, udruge registriranoj na istoj adresi kao i sve spomenute Pripuzove / Kutline radio postaje, tako silno uspješni Ivan Jurić-Kaćunić, koji je preko sudskog registra povezan s 35 tvrtki iz medijskog biznisa pa ga mediji koje kontrolira zovu "vodećim radijskim strategom u Hrvatskoj”, nije u životu dao intervju?

Znaš li da on, kao formalni vlasnik Radio Entera i Radio Dalmacije, te bivši vlasnik Antene i Extra FM-a, ne želi zainteresiranim novinarima objasniti kako je sve to stekao? I znaš li da ga je AZTN, koji očito nešto bolje od VEM-a radi svoj posao, 2017. kaznio jer nije prijavio stjecanje kontrole nad Enterom i Radio Dalmacijom?

Upućujem te, moj Josipe, na statut AEM-a, a gdje se navodi da tvoj VEM mora paziti na obveze iz čl. 52 Zakona o elektroničkim medijima po kojem je "zabranjeno prikrivanje vlasničke strukture pružatelja medijskih usluga".

Nadam se da će se sada, nakon što su kanapeići iz Esplanade dobro provareni, moj Josipe, AEM pokrenuti, pa će po potrebi u rubrici “vlasnik” kod Antene Zagreb, Narodnog radija, Extra FM-a, Entera Zagreba i Radio Dalmacije dodati ili promijeniti poneko ugledno ime. Ili ćete - dok se dečki napokon ne dogovore oko vlasništva - tim radijima privremeno oduzeti koncesije?

Dario Juričan, gradonačelnik svemira

p.s.
Žao mi je što na dodjelu nagrade AEM-u nije bio i Petar Pripuz koji je inače rado pohodio ‘‘20 godina vrhunske radijske produkcije u Hrvatskoj‘‘ u organizaciji Narodnog radija, Antena Zagreb, Radio Dalmacije, Enter Zagreb... upravo u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.