Obavijesti

News

Komentari 57

Davor Bernardić, učenik Milana Bandića na čelu je SDP-a...

Davor Bernardić, učenik Milana Bandića na čelu je SDP-a...
3

Noć za pamćenje: U zagrebačkoj Praškoj ulici, gdje je nekad stolovao i Milan Bandić, Bernardić je počeo slaviti pobjedu. Tulum je završio u Savskoj pjevajući s Ostojićem

VIDEO

Recite joj da bez nje nestale su sve, sve tajne ljubavi, sve tuge, radosti, i da je volim još i ne mogu bez nje, bez ruže crvene, orilo se s pozornice privatnog tuluma u Savskoj, gdje su novopečeni šef SDP-a Davor Bernardić i gubitnik Ranko Ostojić zapjevali uglas.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:15

Pokretanje videa...

00:41

Nakon proglašenja izbornih rezultata SDP-ovci su tulumarili na dvije adrese. U zagrebačkoj Praškoj ulici slavili su Berini pristaše. Tamo je nekad stolovao i Milan Bandić. Dok je bio predsjednik gradskog SDP-a, Bandić je Bernardića lansirao u političku orbitu i postao njegov učitelj. Učenik Bero u slavljeničkoj noći napustio je Prašku. Otišao je na proslavu koju je organizirao Ranko Ostojić u Savskoj. Čim je Bero došao, ispunio mu je glazbenu želju pa su zajedno zapjevali “Ružo moja crvena”. Pridružio im se i Rajko Ostojić, koji je bio desna ruka Bernardiću u kampanji. No sam doček Bernardića na tulumu bio je mlak. 
 Nije bilo poznate stranačke euforije, pa je dio okupljenih tražio da snažnije najave njegov dolazak kako bi ga pozdravili. Bernardić i Ostojić bili su zvijezde večeri 15 minuta, koliko se novi predsjednik stranke ondje zadržao. Osim što su pjesmom zabavljali stotinjak kolega, uzbuđene članice stranke molile su ih za selfieje kako bi imale uspomenu. Kad je zajednička točka na sceni završila, Bernardić se prošetao tulumom i stiskom ruke svakog pozdravio te s Rajkom Ostojićem, Vedranom Banić, Frankom Vidovićem i Domagojem Hajdukovićem otišao u nepoznatom smjeru.

Nakon slavljeničke večeri Bernardića čeka ozbiljan posao u stranci. SDP je još podijeljen na ljubitelje i preziratelje Zorana Milanovića, a tako su etiketirani i pojedinci u vrhu stranke. Dio dosadašnjih milanovićevaca već se okrenuo u smjeru novog šefa. Primjerice, Arsen Bauk, koji je u Milanovićevoj vladi bio ministar uprave, na tulum kod Ostojića došao je s Bernardićem, i to vrlo dobro raspoložen. Uz nekoliko plesnih koraka pohvalio je nastup Bernardića i Ostojića.

- Ovaj duet je odlična stvar jer do prije šest mjeseci bilo je nezamislivo da pobjednik kao Milanović dođe na tulum poraženoga kao Komadine i da još i pjeva s njim - pojasnio je Bauk, za kojeg se u stranačkim krugovima govori da bi mogao postati novi glavni tajnik stranke. Dan nakon slavlja među SDP-ovcima je uglavnom vladala tišina. Neki su se odmarali od tulumarenja, a drugi razm išljali o tome što ih čeka. Jedan od neutralnih članova dobro upućen u stranačku atmosferu pojasnio nam je što SDP sad može očekivati.

- Prvo što će Bernardić učiniti vidjet će se već u prosincu, a to je preuzimanje Glavnog odbora i Predsjedništva stranke. To je radio i Milanović da bi si učvrstio poziciju. Znači, ondje će postaviti svoje ljude. Možemo očekivati da će glavnu riječ voditi Franko Vidović, Domagoj Hajduković, Vesna Nađ, Bojan Glavašević, Romana Jerković, Ivo Jelušić, Zlatko Komadina i svakako Rajko Ostojić - kaže nam upućeni SDP-ovac.

Za očekivati je da najodaniji Milanovićevi ljudi neće biti “u milosti”. Neće im se ništa dramatično dogoditi, samo će im oslabjeti pozicije, tvrde članovi stranke bliski novom šefu.     

Dok se SDP bavio izborom novog predsjednika, u Zagrebu se već razvila velika borba za mjesto gradonačelnika. SDP je već u debelom zaostatku u toj utrci.

- Nije samo Zagreb problem, tu su i ostali veliki gradovi, poput Splita, Šibenika, Zadra, da ne govorim o Slavoniji. Bernardića čeka velik posao, a onaj tko ne može osvojiti Zagreb neće moći ni državu - pojašnjava naš izvor iz SDP-a. Zbog toga smatra da bi bilo najmudrije u ovoj utrci podržati kolegicu iz HNS-a Anku Mrak-Taritaš.

- Ona je bila ministrica u našoj vladi, popularna zbog svoje radišnosti. Bilo bi u redu, kad već nemamo jako SDP-ovo lice za Zagreb, u ovom trenutku, recimo, njoj dati potporu, no to je moje osobno mišljenje. Hoće li se i ostali s njim složiti, ne znam. Novi šef će odlučiti - dodaje naš izvor. U svakom slučaju Bernardića čeka izgradnja nekog novog SDP-a, u kojem će velikim dijelom biti poznata “stara” lica.

Bernardić je odrastao u skromnim uvjetima. Majka je radila kao patronažna sestra, a otac je bio službenik. Roditelji su mu se rastali kad je imao osam godina. Oduvijek je pokazivao posebno zanimanje za matematiku i fiziku, pa ne čudi da je na kraju završio PMF. Od svoje 14. godine zarađivao je kako bi pomogao obitelji. Ljeti je radio na zagrebačkim bauštelama kao pomoćni radnik, na ekonomiji u Botincu prenosio je vreće kukuruza i graška, radio je u marketinškim agencijama, primjerice u Vjesniku, davao instrukcije iz fizike i matematike. Otac mu je umro na početku njegova studija, nosio se s bolestima majke i brata pa dio života proveo s bakom i djedom. Kao jedan od najboljih studenata na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, dobio je i stipendiju tjednika Nacional, koju mu je osobno uručio Ivica Račan.

- Moja veza sa SDP-om bila je šibenska. Ljeti sam znao ići k prijatelju Mariju Klariću, koji je sa mnom bio na natjecanjima iz fizike, a njegov brat Stipe tad je bio u SDP-u. Stipe je poznavao Igora Dragovana, tad predsjednika Foruma mladih, i odveo me na Iblerov trg. Tako sam se učlanio u SDP – otkriva Bernardić početke svog aktivizma u SDP-u.

Od 2008. do 2010. godine obavljao je dužnost predsjednika Foruma mladih SDP-a Hrvatske. U svibnju 2010. godine postao je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Zagreb. Od 2008. do 2012. član je Glavnog odbora SDP-a Hrvatske, a od lipnja 2012. član Predsjedništva SDP-a.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica
Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.