News

Komentari 100

Davor Filipović udara po ćirilici, Klisović se 'šali' s Hercegovcima

Davor Filipović udara po ćirilici, Klisović se 'šali' s Hercegovcima

HDZ-ov kandidat pohvalio se kako "osobno ne zna ćirilicu", komentirajući natpis "Bećarac" na ćirilici za Balaševića, a SDP-ov kandidat je rekao da ćemo "konačno imati kandidata iz Hercegovačke, a ne iz Hercegovine".

HDZ je opalio po ćirilici, a SDP se "našalio" s Hercegovcima.

Tako, eto, izgleda kampanja za gradonačelnika Zagreba.

Najprije se Davor Filipović hvalio neznanjem.

"Osobno ne znam ćirilicu, natpis u Ilici ne bih mogao ni pročitati", izjavio je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba jučer na N1 televiziji, komentirajući ćirilični natpis "Bećarac" u Ilici u sjećanje na Đorđa Balaševića. "Nisam vidio transparent", kazao je Filipović, inače rođen i dijelom školovan u Sarajevu. "Međutim, u Hrvatskoj treba koristiti službeno pismo".

Onda je Joško Klisović pokušao biti duhovit.

"Možda će u ovom trenutku ljudi reći ‘konačno ćemo imati kandidata iz Hercegovačke, a ne iz Hercegovine", kazao je kandidat SDP-a za gradonačelnika Zagreba, hvaleći istodobno metropolu punu "zaslužnih dotepenaca".

Dotepenci iz Hercegovine

I tako, tamo gdje je Mirela Holy stala s "dotepencima", nastavio je Klisović s Hercegovcima. A tamo gdje su stali vukovarski stožeraši sa ćirilicom, nastavio je Filipović sa svojim javnim i naoštrenim odricanjem od ćirilice. 

Pa čak i onda kad je istaknuta u čast preminulog glazbenika.

HDZ tako opet igra na nacionalizam, a SDP na urbani rasizam. HDZ računa na nacionalnu čistoću, a SDP na zavičajnu. Jedni ne vole ćirilicu i još više one koji se njome služe, a drugi ne vole "dotepence".

I nije problem u činjenici što Davor Filipović, inače sveučilišni profesor, ne zna ćirilicu, jer je ne zna nitko tko je školovan u Hrvatskoj unazad trideset godina. Problem je što se time javno hvali. Problem je što kritizira natpis na ćirilici koji bi, po njemu, trebao biti na "službenom pismu".

Stožeraš Filipović

I problem je što Filipović zvuči kao vukovarski stožeraš koji čekićem navaljuje na ćiriličnu ploču, a pritom zaboravlja da u Hrvatskoj mnoga mjesta imaju uvedenu dvojezičnost, da njegov HDZ koalira sa strankom koja je kampanju vodila na ćirilici, da se iz hrvatskog proračuna financira izdavaštvo na ćirilici i da je, uostalom, ćirilica bila staro hrvatsko pismo.

Puno toga bilo je u Filipovićevoj izjavi promašeno, ne samo prilika da se na Balaševiću može osvojiti koji glas na izborima.

Uostalom, Margareta Mađarić svojedobno se protivila prijedlogu da se pjevaču grupe Ekatarina Velika, rođenom Zagrepčaninu Milanu Mladenoviću, dodijeli ulica u Zagrebu, pa je dobila pet posto glasova na izborima za gradonačelnicu.

Ipak, najgori je bio taj osorni, gotovo uvrijeđeni ton kojim je Filipović odbacio ćirilicu. Jer kako bi neki HDZ-ov kandidat mogao tolerirati ćirilicu, to srpsko pismo, pa još u Zagrebu?

U svakom slučaju, Davor Filipović ispalio je ono što misli da HDZ-ovci od njega očekuju.

Šale koje to nisu

S druge strane, i Joško Klisović je ispalio ono za što misli da njegovi birači očekuju. Nagovijestio je da njegova kampanja neće biti fokusirana na rušenje kompromitiranog, korumpiranog i štetnog gradonačelnika, već na rušenje gradonačelnika iz Hercegovine.

Sada nisu samo bitna Bandićeva (ne)djela, već i njegovo podrijetlo. 

I poput nedavnih "dotepenaca" Mirele Holy, Klisović je ovom dosjetkom (ili "dosjetkom") širom otvorio prostor ksenofobičnim, rasističkim šalama o Hercegovcima. Već se nazire slogan "Iz Hercegovačke protiv Hercegovaca".

Klisović kaže da se šalio, ali nema nikakve sumnje da će takva šala pasti na plodno tlo kod mnogih "urbanih, čistih purgera" kojima je dosta "dotepenaca", pa još i Hercegovaca. Na birališta će ići s motivom da maknu gradonačelnika iz Hercegovine i postave gradonačelnika iz Hercegovačke, danas elitnog zagrebačkog kvarta.

Uglavnom, jučer smo od kandidata najvećih stranaka dobili jasnu poruku: Filipovićeva metropola bit će zatvorena za ćirilicu, a Klisovićeva za Hercegovce, a možda i druge dotepence.

Kad se već ne mogu nametnuti konkretnim programima, odlučili su zaigrati na najniže strasti. Što nije uopće smiješno. 

Najčitaniji članci