Obavijesti

News

Komentari 16

Osim Credo banke još su četiri banke pod nadzorom HNB-a...

Osim Credo banke još su četiri banke pod nadzorom HNB-a...
3

HNB je na izvanrednoj sjednici oduzela dozvolu za rad Credo banci, a istodobno su pokrenuli i njezinu likvidaciju. Davor Holjevac kaže kako nema razloga za paniku

VIDEO

Viceguverner HNB-a Davor Holjevac izjavio je za Dnevnik 3 HTV-a kako su, osim splitske Credo banke, pod pojačanim nadzorom središnje banke još četiri hrvatske banke, među kojima su Varaždinska i Karlovačka banka. Ipak, Holjevac je istaknuo kako razloga za paniku nema jer, kako kaže, ako je nešto u hrvatskoj stabilno, onda je to bankarski sustav.

HNB je na izvanrednoj sjednici Savjeta oduzela dozvolu za rad Credo banci, a istodobno su pokrenuli i njezinu likvidaciju. Ta banka, osnovana 1993. godine, čini samo 0,44 posto hrvatskog bankarstva te njezin bankrot neće imati važnije posljedice za bankarski sustav. 

Adut marketinga im je bio i Mucalo

Brojne štediše propale splitske Credo banke u srijedu su obijali pragove svojih poslovnica i raspitivali se kako da dođu do svoje štednje. Dan prije Hrvatska narodna banka zabranila je njezin rad zbog kriminala vlasnika. Oni su sami sebi nezakonito dodjeljivali kredite i potom ih nisu vraćali.

- Došao sam se raspitati o svojih 10-ak tisuća eura. Nadam se da neće biti problema jer se HNB obvezao građanima namiriti uloge do 400.000 kuna - rekao je Luka Marelić, štediša Credo banke iz Splita. U HNB-u potvrđuju da će građani dobiti svoje štednje u sljedećih nekoliko dana, a Državna agencija za osiguranje štednih uloga za to je namijenila 465 milijuna kuna. No ako štednja građana premašuje taj iznos, do novca će moći doći samo sudskim putem. Svi koji imaju kredite u toj banci, morat će ih i dalje vraćati. Zanimljivo je da je predsjednik uprave Credo banke bivši nogometaš Šime Luketin (58). On je, paradoksalno, baš u utorak postao član i potpredsjednik Nadzornog odbora Hajduka. Na isti dan banka je prestala raditi.

- Čovjek koji bi trebao biti moralna vertikala u Hajduku običan je lopov. Nije trebao ni ući u Hajduk - poručio je dr. Hrvoje Tomasović iz splitskog HSP-a.

Jedan od marketinških aduta Credo banke bio je i Duško Mucalo, današnji v.d. ravnatelja splitskog HNK. Luketin ga je hvalio da je “pun ideja i da se zbog velike Mucalove kreativnosti za Credo banku čulo”. No u srijedu se ni jedan od njih nije javljao na telefon za komentar. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...