Obavijesti

News

Komentari 10

Jugo stvara kaos: Valovi visine 6-7 metara su prekinuli promet

Jugo stvara kaos: Valovi visine 6-7 metara su prekinuli promet
1

U centru Poreča vjetar je čupao antene, a sa zgrade Talijanske zajednice pala je i fasada. Jedan konobar je ozlijeđen. Za noć je najavljena plima i plavljenje obale

VIDEO

Kako i najavljivano u popodnevnim satima ojačalo je jugo koje na mahove puše i do 150 kilometara na sat. Zbog toga u Poreču se rušila i ona najveća stabla, lomile se grane, pa vatrogasci nisu imali gotovo niti jedan trenutak mira i odmora. 

Na velikome parkiralištu Doma zdravlja i ljekarne jedno je deblo palo na automobil i srećom nitko nije nastradao.  

Ceste su pod vodom, odsječeni otoci: Valovi su visoki 6 metara
Ceste su pod vodom, odsječeni otoci: Valovi su visoki 6 metara

U centru grada vjetar je čupao antene, a sa zgrade Talijanske zajednice pala je čak i fasada lakše ozlijedivši jednoga konobara koji radi u kafiću.

'Zaštitite se! Bit će poplava, a snažan vjetar će čupati stabla'
'Zaštitite se! Bit će poplava, a snažan vjetar će čupati stabla'

Na cestama ima razbijenih crjepova, otkinutih tendi i lišća, pa tko god ne treba bolje da drži se zatvorenih prostorija. Noć donosi neizvjesnost i za ribare i druge vlasnike plovila jer najavljuje se velika plima i plavljenje obale. Hoće li konopi izdržati tek je za vidjeti. 

Ratna mornarica pružit će utočište brodovima 

Zbog najavljenih vremenskih neprilika koje se očekuju u ponedjeljak u večernjim satima, Hrvatska ratna mornarica spremna je pružiti potporu splitskoj Lučkoj upravi i Jadroliniji, javlja Ministarstvo obrane. 

Uslijed nevremena koje je zahvatilo Jadran u prekidu su pojedine trajektne, brodske i katamaranske linije i pružena je mogućnost privezivanja brodova u luci Lora vojarne "Admiral flote Sveto Letica-Barba". 

Brod Ministarstva znanosti i obrazovanja "Naše more" zatražio je utočište u toj luci već u subotu sve dok se uvjeti ne stabiliziraju. 

U večernjim satima u Dalmaciji se očekuje, uz orkansko jugo, obilna kiša i grmljavina. 

Valovi visine 6-7 metara 

Voditeljica agencije Jadrolinije u Splitu Jelena Ivulić je rekla kako su danas i večeras u prekidu sve katamaranske linije na splitskome plovnom području te trajektne linije: Split-Vis, Split-Stari Grad (Hvar), Split-Rogač (Šolta), Split-Supetar (Brač), Split-Vela Luka, Split-Lastovo te Sućuraj-Drvenik i Supetar-Makarska.

"Orkanski jugo danas je na otvorenome moru stvarao valove do šest ili sedam metara visine a udari vjetra su 50 do 60 kilometra na sat", rekla je za Hinu Jelena Ivulić.

Jugo ruši stabla i u Zadru 

Fortuna juga na zadarskom je području vezala brodove i katamarane po lukama, a po cestama je porušila stabla. Na sreću, osim prometne nesreće u Kukljici, koja je prošla bez ozlijeđenih nakon što je vozilo udarilo u srušeni telefonski stup na cesti, nije bilo težih posljedica.

U Centru 112 nabrajaju kako se veliko stablo srušilo u Biogradu pokraj autokampa Soline, pokraj crkve na Ploči u Ulici Svetoga Vinka Paulskoga, u Ulici bana Josipa Jelačića u Zadru, telefonski stup srušio se i u Crnome, a u Salima na Dugom otoku  vjetar je s crkvenoga krova rušio crijep. 

- Stabla su srušena i na Krešimirovoj obali, Obali kneza Trpimira, Kampusu, Putu Dikla, Putu Nina, Zrinsko-frankopanskoj, a jedrilicu u uvali Maestral valovi su odnijeli dalje od obale - kažu u Centru 112.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"