Obavijesti

News

Komentari 2

Deklaracija o gladomoru otvorila novu rundu sukoba oporbe i većine oko Ukrajine

Deklaracija o gladomoru otvorila novu rundu sukoba oporbe i većine oko Ukrajine

Prijedlog vladajućih da se Deklaracijom gladomor prizna genocidom nad ukrajinskim narodom oporba podržava, no uz kritike što se nije usvojila i prije. Vladajući su uzvraćali podsjetnikom na neizglasavanje vojne pomoći

VIDEO

Hrvatska je spremna pomoći Ukrajini, na tome radi godinama i prije ove vojne agresije te snažno podržava europski put Ukrajine. Ruskom agresijom Ukrajina je, nažalost, ponovno postala žrtva kršenja i uskraćivanja osnovnih ljudskih prava, slobode, demokracije, kao i u razdoblju od 1932.-1933. godine, kada je staljinistički režim smišljeno i na najokrutniji način izazvao glad. Uvjerena sam da ćemo ujedinjeni svi zajedno usvajanjem ove Deklaracije obraniti naše ljudsko dostojanstvo, našu čovječnost, poštenje, poštovanje i pripadnost civiliziranom svijetu, poručila je HDZ-ova Zdravka Bušić govoreći o Deklaraciji o priznavanju gladomora 1932.-1933. genocidom nad ukrajinskim narodom, a koju je njena stranka uz koalicijske partnere uputila u Sabor. 

Suverenisti: 'Prije dvije godine smo predložili istu Deklaraciju, nije bilo političke volje'

Suverenist Marko Milanović Litre podsjetio je kako su oni istu Deklaraciju uputili u proceduru još prije dvije godine, ali da je vladajući nisu htjeli staviti na dnevni red sjednice. 

- Nažalost, nije bilo političke volje, no mi ćemo podržati ovu vašu - rekao je pa se javio Hrvoje Zekanović kao dio vladajuće većine podsjetivši kako isti ti Suverenisti i ostatak oporbe nisu podržali obuku ukrajinskih vojnika. 

Zelenski: Pristupanje Ukrajine u NATO bi dodatno ojačalo savez
Zelenski: Pristupanje Ukrajine u NATO bi dodatno ojačalo savez

- Tada su ostali hladni, a danas kada se govori o zločinu prije 90 godine pune su im okice suza - dodao je. 

Izgleda da je Zeko dobio nove baterije, uzvratio je Davor Dretar iz Domovinskog pokreta. 

- Pojma čovjek nema što znači založiti se za Deklaraciju, a što znači direktno vlastitu zemlju uključiti u ratni sukob. Sjedi, 1 - rekao je, a na noge se digao i njegov stranački kolega Stipe Mlinarić Ćipe. 

- Dovoljno ste imali godina da sudjelujete u Oluji i obrani svoje Domovine. Ako ste tako zainteresirani za oružje, pušku u ruke i pravac u Ukrajinu - poručio je Zekanoviću.

'Nema tog sapuna koji može sprati ljagu s vaših imena'

Predsjednik Suverenista Marjan Pavliček naglasio je kako Zekanović namjerno brka kruške i jabuke. 

- Svi dobro znamo da je danas ova Deklaracija na sjednici upravo zato što su vladajući bili prisiljeni donijeti je obzirom da druga stoji na dnevnom redu već dvije godine - rekao je, a Zekanović ponovio kako su imali priliku pružiti pomoć i podršku Ukrajini, ali da su bili kukavice. 

- Nema tog sapuna koji može oprati ljagu s vaših imena - dodao je. 

Putin o nuklearnom oružju: 'U slučaju prijetnje mogli bi ga upotrijebiti, ali nema potrebe'
Putin o nuklearnom oružju: 'U slučaju prijetnje mogli bi ga upotrijebiti, ali nema potrebe'

Ako je netko kukavica u ovom Saboru, onda ste to vi, poručio mu je Daniel Spajić iz DP-a. 

- Kakav si ti heroj? Stid te bilo - odbrusio mu je, a Zekanovića je Pavliček podsjetio na njegovo okretanje za 180 stupnjeva u samo nekoliko mjeseci od oporbe do vladajuće većine. 

- Tog sapuna niti najboljeg deterdženta koji to može oprati nema - rekao je, a Zekanović nije odustajao unatoč opomenama koje su pljuštale od strane predsjednika Sabora. 

- Ja ću Pavličeka podsjetiti da se vozio u automobilu zatamnjenih stakala na tajne razgovore kod Plenkovića i nudio mu svoju ručicu. Ministar Banožić je nazočio i toj vožnji i tom sastanku, imamo svjedoka - naglasio je. 

U podsjećanje na one koji nisu glasali za vojnu misiju pomoći Ukrajini uključili su se i HDZ-ovci, a Pavliček ih direktno pitao zašto im je toliko dugo trebalo da donesu ovu Deklaraciju, ako ona na dnevnom redu stoji dvije godine, još prije ruske agresije. 

Dramatična snimka iz Ukrajine: Izvukli ženu iz ruševina nakon bombardiranja Kramators'ka
Dramatična snimka iz Ukrajine: Izvukli ženu iz ruševina nakon bombardiranja Kramators'ka

- Mislim da nismo ništa izgubili... Zašto bismo mi donosili Deklaraciju onda kad vi želite - protupitanjem je uzvratila Bušić dodavši kako njihov prijedlog nije ni bio zadovoljavajuć. 

'Kako vas nije sram?'

Uz kritike HDZ-ovcima što već prije nisu prihvatili i donijeli ovu Deklaraciju, oporba je najavila podršku. 

- Hoće li neki kolege iz Domovinskog pokreta i Suverenista ipak, jer nisam čuo u javnosti predsjednika Republike što misli o ovoj Deklaraciji, u konzultaciji s njim ne glasati za nju kao što nisu konkretnu vojnu pomoć - upitao je HDZ-ov Miro Totgergeli, što je razljutilo Dretara, koji je pločicom udario po svojoj klupi. 

- Kako vas nije sram? Mene je sram riječi koje ste izgovorili, ovdje razgovaramo o milijunima žrtava, katastrofalnom zločinom nad ukrajinskim narodom, a vi gadite sve te žrtve ovakvom dnevno-političkom glupošću. Duboko ste uvrijedili sav pošteni svijet koji diše na  ovoj zemaljskoj kugli, kako vas nije sram - zagalamio je Dretar. 

Socijaldemokrat Davorko Vidović podsjetio je kako se ista Deklaracija predlagala i davne 2008. upitavši zašto se tada nije podržala. 

- Trebali smo to napraviti i prije Krima i prije ovoga što se sada dogodilo. Mi smo taj zločin trebali osuditi davno - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije