Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
236 komentara

'Delikatno je da je spomenik HOS-a postavljen u Jasenovcu'

Želim čvrsto odbaciti sve insinuacije o refašizaciji hrvatskog društva. To nije slučaj. Riječ je o određenim pojavnostima koje nisu trend - rekao je premijer Plenković...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
236 komentara

U ponedjeljak navečer održano je Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a nakon kojeg se novinarima obratio čelnik stranke i premijer Andrej Plenković.

- Izvijestio sam kolege o aktivnostima Vlade i o poreznoj reformi. Vlada priprema nacrt proračuna za iduću godinu. Pripremamo se za sjednicu Vlade i Sabora na kojoj ćemo idućeg tjedna raspraviti, i nadam se u ustavnom roku, usvojiti proračun i tako ispuniti dva temeljna cilja.

Premijer je govorio i o aktualnoj temi postavljanja ploče s natpisom "Za dom spremni u Jasenovcu".

- Želim čvrsto odbaciti sve insinuacije o refašizaciji hrvatskog društva. To nije slučaj. Riječ je o određenim pojavnostima koje nisu trend. Izražavam pijetet prema svim žrtvama u ustaškom logoru Jasenovac. Isto tako izražavam pijetet prema 11 pripadnika HOS-a koji su poginuli za Hrvatsku. Naravno da je delikatno da je ovakav spomenik podignut baš u Jasenovcu, ali to je grb udruge koja je dobila odobrenje službi u Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave u vrijeme SDP-ove vlade. Želim pokrenuti inicijativu koja bi odgovarajuće regulirala ovo pitanje. Očekujem doprinos stručnjaka i političkih aktera. Tražit ćemo zakonsko rješenje jer nemamo mehanizme za rješavanje ovog pitanja - rekao je Plenković.

Upitan o svom odnosu s novim čelnikom SDP-a Davorom Bernardićem, premijer je rekao kako očekuje dijalog:

- Čestitao sam mu na izboru. Smatram da Bernardić može doprinijeti raspravama. a očekujem kulturan dijalog kakvog sam ja forsirao i nametnuo. Mi se poznajemo i zato očekujem normalan dijalog na dobrobit građana.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message