Obavijesti

News

Komentari 6

Demokrati sastavljaju točke optužnice protiv D. Trumpa

Demokrati sastavljaju točke optužnice protiv D. Trumpa
1

Demokrati u Predstavničkom domu Kongresa vikend provode u pripremama za posljednji tjedan u mjesecima dugoj istrazi u okviru procesa mogućeg opoziva predsjednika koji je ugrozio Trumpov mandat

VIDEO

Čitavu subotu iza zatvorenih vrata demokratski članovi odbora Predstavničkog doma za pravosuđe proveli su u izradi nacrta točaka optužnice, tzv. članaka opoziva, koje će to tijelo potom proslijediti na glasanje čitavom donjem domu Kongresa najranije u četvrtak.

Zastupnik Jamie Raskin kazao je novinarima u subotu navečer da je odbor proveo čitav dan proučavajući informacije koje im je proslijedio odbor Predstavničkog doma za obavještajna pitanja, kao i ustavni stručnjaci koji su svjedočili pred Kongresom u srijedu.

"Sad povezujemo zakone i činjenice kako bismo mogli početi razmišljati o idućem koraku", kazao je.

House Judiciary Committee hearing on the impeachment of US President Donald Trump on Capitol Hill

Zastupnici su u subotu objavili izvještaj na 55 stranica u kojemu se vide obrisi ustavnih temelja za članke opoziva.

Objavljujući to izvješće čelnik odbora demokrat Jerrold Nadler kazao je da je opoziv jedini način na koji se može osigurati da republikanski predsjednik odgovara za svoja djela.

"Predsjednik Trump zloupotrijebio je svoje ovlasti, izdao našu nacionalnu sigurnost i potkopao naše izbore, a sve zbog osobne koristi", naveo je Nadler u priopćenju. "Ustav za takve povrede predviđa samo jedan lijek: opoziv".

"Sada imamo zadaću da se usmjerimo na to koje bi točno točke opoziva mogle biti", kazao je Eric Swalwell, demokratski zastupnik u odboru za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa u subotu nakon cjelodnevnog rada na točkama optužnice.

U ponedjeljak se na sjednici odbora razmatraju svi dokazi

Taj će odbor u ponedjeljak održati javnu sjednicu na kojoj će razmotriti dokaze prikupljene u istrazi.

Republikanci su zatražili da traje čitav dan kako bi proučili vlastite dokaze među kojima i izvješće od 110 stranica po kojemu istraga nije rezultirala nikakvim dokazima o djelima koja zaslužuju opoziv.

U petak Bijela je kuća Nadleru poručila da neće surađivati i osudila je istragu kao "potpuno neutemeljenu". Nadler je, odgovarajući na taj stav, izrazio razočaranje: "Američki narod zaslužuje odgovore od predsjednika Trumpa".

'Činjenice su neosporne': Traže pripremu optužnice za Trumpa
'Činjenice su neosporne': Traže pripremu optužnice za Trumpa

Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi dala je u četvrtak nalog odboru da sastavi optužnicu nakon tjedana istrage Trumpova zahtjeva Ukrajini da istraži bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena, vodećeg kandidata za demokratsku nominaciju za američke predsjedničke izbore koji se održavaju krajem 2020.

U.S. House Speaker Nancy Pelosi (D-CA) speaks at a news conference on Capitol Hill in Washington

Izglasavanje optužnice u Predstavničkom domu u kojemu demokrati imaju većinu sada je više nego izgledno i rezultiralo bi suđenjem pred gornjim domom Kongresa - Senatom o tome treba li Trumpa opozvati s dužnosti američkog predsjednika. Republikanci, koji su u većini u Senatu, dosad nisu pokazali da podupiru Trumpovu smjenu.

Trump koji odbija surađivati u istrazi koju provodi Predstavnički dom jasno je kazao kako će ga njegovi odvjetnici žestoko braniti na suđenju pred Senatom.

Dva osnova za optužnicu

Odbor za pravosuđe usmjeren je na dvije moguće osnove za opoziv po kojima bi se predsjednika optužilo za zloupotrebu vlasti u postupanju prema Ukrajini i opstrukciju kongresne istrage.

Demokrati također moraju odlučiti hoće li treća točka optužnice biti ometanje pravde na temelju izvješća bivšeg posebnog saveznog istražitelja Roberta Muellera o ruskom miješanju u predsjedničke izbore 2016.

"O tome ćemo odlučiti sada", kazala je uoči vikenda zastupnica Debbie Mucarsel-Powell.

Istraga se usmjerila na telefonski razgovor Trumpa 25. srpnja s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem o otvaranju istrage protiv Bidena i  njegova sina Huntera na osnovu neutemeljene teorije Trumpa i njegovih saveznika da se Ukrajina, a ne Rusija miješala u izbore 2016.

Hunter Biden bio je član upravnog odbora ukrajinske energetske tvrtke Burisme dok je njegov otac bio potpredsjednik.

FILE PHOTO: Former U.S. Vice President Biden and his son Hunter attend an NCAA basketball game between Georgetown University and Duke University in Washington

Trump je optužio obojicu Bidena za korupciju. Oni su zanijekali da su učinili išta loše a svoje optužbe Trump nije potkrijepio ikakvim dokazima.

Giuliani Kongresu šalje izvješće o svojoj istrazi protiv Bidena

Trumpov osobni odvjetnik Rudy Giuliani, koji je putovao ovoga tjedna u Budimpeštu i Kijev, kazao je u četvrtak da će Amerikanci uskoro saznati kako je Joe Biden pridonio korupciji u Ukrajini.

"Mislim da će podnijeti izvješće, mislim, glavnom državnom odvjetniku i Kongresu", kazao je u subotu Trump novinarima u Bijeloj kući. "Čuo sam da je mnogo otkrio".

Pravni stručnjaci: 'Počinio je djela koja zaslužuju opoziv'
Pravni stručnjaci: 'Počinio je djela koja zaslužuju opoziv'

Demokrati su također optužili Trumpa da je zloupotrijebio vlast time što je zadržao 391 milijun dolara vojne pomoći Ukrajini, ranjivoj američkoj saveznici suočenoj s ruskom agresijom, kao metodu pritiska na Kijev da istraži Bidenove, a istu svrhu imalo je i mahanje mogućim pozivom ukrajinskom predsjedniku da posjeti Bijelu kuću.

"Predsjednik koji izigra svoju ulogu kao vodećeg diplomata kako bi služio osobnim a ne općim interesima neupitno je počinio 'značajna zlodjela i prekršaje' posebno ako je privukao umjesto da se protivi stranom miješanju u našu politiku", naveli su u subotu u izvješću demokrati u odboru za pravosuđe.

Utvrđivanje "značajnih zlodjela i prekršaja" moglo bi po ustavu predstavljati osnove za opoziv.

Republikanci žele ispitati Huntera Bidena i anonimnog zviždača koji je pokrenuo čitav slučaj s Ukrajinom prijavljivanjem dvojbi oko zakonitosti Trumpova telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom no čini se da ih Nadler za sada ne želi pozvati.

Trump je četvrti predsjednik koji je suočen s postupkom opoziva i koji je do sada jedino u slučaju Richarda Nixona rezultirao njegovom ostavkom zbog skandala Watergate 1974. kada je otkriveno da su nezakonito prisluškivani demokrati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag