News

Komentari 1

Demokratima došle sumnjive pošiljke: 'Bolji smo od ovoga!'

Demokratima došle sumnjive pošiljke: 'Bolji smo od ovoga!'

Sumnjive pakete dobili su u srijedu Clintoni, Barack Obama, jedna je pronađena u zgradi CNN-a u New Yorku. Poslane su i guverneru Andrewu Cuomu, kongresnici Schultz i senatorici Harris

Demokratski guverner države New Yorka Andrew Cuomo rekao je u srijedu da je sumnjiva naprava poslana i u njegov ured čime je postao još jedno ime na popisu demokrata kojima su upućene takve prijetnje koje su osudili i republikanski čelnici i Bijela kuća, prenose agencije. 

"Naprava je poslana u moj ured u New Yorku", rekao je Cuomo na tiskovnoj konferenciji ispred zgrade CNN-a, gdje je tijekom jutra zaprimljena eksplozivna naprava".

"Ne bi me iznenadilo da se pojave i druge eksplozivne naprave", dodao je Cuomo nakon slanja niza potencijalno eksplozivnih paketa istaknutim demokratskim čelnicima i mreži CNN-u.

Nije trebalo dugo čekati i agencije su prenijele da je sumnjiv paket adresiran i na demokratsku zastupnicu Maxine Waters, prenio je ABC.

Prijetnje osudili istaknuti republikanci, Bijela kuća, demokrati

Slanje prijetećih paketa osudio je republikanski predsjednik američkog Senata Mitch McConnell nakon slanja potencijalno eksplozivnih paketa bivšem demokratskom predsjedniku Baracku Obami, bivšoj državnoj tajnici i demokratskoj kandidatkinji na predsjedničkim izborima Hillary Clinton i mreži CNN-u.

"Dižem svoj glas zajedno sa svim Amerikancima i osuđujem pokušaj čina domaćeg terorizma koji su se dogodili danas", napisao je McConnell u priopćenju.

Zahvalio je policijskim snagama i poštanskoj službi koji "štite naše čelnike i javne osobe od takvih nedopustivih čina".

I vođa republikanske većine u Zastupničkom domu Steve Scalise, treći po važnosti politički čelnik u Sjedinjenim Državama, oštro je osudio slanje takvih paketa, nepuna dva tjedna prije presudnih parlamentarnih izbora 6. studenog.

"Nećemo trpjeti pokušaje teroriziranja javnih osoba", napisao je na Twitteru. "Odgovorni za tako strašne čine moraju biti privedeni pravdi".

Američki predsjednik Donald Trump obaviješten je o sumnjivim paketima i "tomu pristupamo vrlo ozbiljno", rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće. 

"Ti činovi terora su vrijedni prezira i tko god stoji iza toga bit će pozvan na odgovornost...", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders  i dodala da se istraga vodi i bit će poduzete "sve odgovarajuće akcije kako bi se zaštitili svi koje ugrožavaju te kukavice".

Predsjednička savjetnica Ivanka Trump snažno je osudila te pokušaje napada.

"Nema izgovora - Amerika je bolja od ovoga", napisala je ona na Twitteru.

Osudu napada izrekla je i prva dama Melania Trump poručivši da su takvi napadi "neprihvatljivi" i da ih "oštro osuđuje".

Savezna služba zadužena za zaštitu bivših predsjednika i njihovih obitelji priopćila je u srijedu da je otkrila dva paketa s "potencijalno eksplozivnim napravama" namijenjena Hillary Clinton i Baracku Obami, dva dana pošto je kod Georgea Sorosa, još jednog poznatog demokrata, pronađena bomba kućne izrade.

"To je jasan čin terora u pokušaju da se umanje naša sloboda govora i čelnici ove zemlje kroz te čine nasilja", rekao je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

Floridska policija je nešto kasnije u srijedu objavila da vodi istragu u vezi s pronalaskom "sumnjivog paketa" blizu ureda američke kongresnice Debbie Wasserman Schultz, bivše predsjednice nacionalnog odbora demokratske stranke.

"Vodimo istragu o sumnjivom paketu", objavila je na Twitteru policija u Sunriseu, dodajući da je naprava pronađena blizu ureda Wasserman Schultz koja je podnijela ostavku usred predsjedničke kampanje 2016. pod sumnjom da je na stranačkim predizborima bila naklonjena Hillary Clinton.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za slanje tih paketa. Bijela kuća je odmah osudila te "gnusne" čine.

Ured demokratske senatorice Kalifornije Kamale Harris nakratko je bio evakuiran u srijedu u San Diegu pošto su u blizini otkriveni "sumnjivi paketi", no to se poslije pokazalo kao lažna uzbuna.

Ured je evakuiran "zbog pretjeranog opreza", rekao je načelnik policije San Diega Kevin Wadhams za lokalnu mrežu Kusi. U paketima koji nisu bili naslovljeni na senatoricu bili su bezopasni predmeti, rekla je njezina glasnogovornica.

Najčitaniji članci