Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
33 komentara

Deportirali obitelj u Hrvatsku, iako im je sin rođen u Sloveniji

Sirijka Carol Korbe i njezin suprug Hany Suleimany imaju sina koji se rodio u Sloveniji. Slovenske vlasti su ih vratile jer su prema Dublinskoj uredbi, azil trebali zatražiti u prvoj zemlji EU-a u koju su ušli

Foto: Bojan Velikonja/Dnevnik.si
33 komentara

Mladi sirijski bračni par izbjeglica te njihov godinu i pol dana stari sin, koji se rodio u Sloveniji, deportirani su u srijedu ujutro iz Slovenije u Hrvatsku. Trenutno se nalaze u Kutini. 

Prilikom deportacije je pred domom za azilante u Ljubljani, gdje je obitelj bila smještena, prosvjedovalo je 40-ak aktivista koji su za obitelj tražili odobrenje azila u Sloveniji. Nakon što su aktivisti pokušali blokirati kombi vozilo u kojemu je policija iz doma odvozila izbjegličku obitelj, prosvjednici su legitimirani i popisani, a jedna je osoba privedena na policiju, ali je kasnije puštena.

Izbjegličku obitelj su, sukladno dogovoru u Hrvatskom, preuzeo predstavnik Dublinskog ureda, objavila je policija.

Sirijka Carol Korbe i njezin suprug Hany Suleimany su na početku izbjegličke krize 2015. godine iz ratom zahvaćenog dijela Sirije u Hrvatsku doputovali zrakoplovom, dobivši prije toga vizu u jednoj arapskoj zemlji.

Nakon što su stigli u Hrvatsku produžili su u Sloveniju, gdje im se u međuvremenu rodio sin Adel. Nakon što su od kolovoza 2015. godine bili smješteni u prihvatnom centru za izbjeglice u Ljubljani, deportirani su u Hrvatsku. Slovenska policija ih je predala hrvatskim vlastima jer, prema Dublinskoj uredbi, azil trebaju zatražiti u prvoj zemlji Europske unije u koju su ušli.

Na tome su slovenski pravosudni organi i ministarstvo unutarnjih poslova inzistirali, iako je izbjeglička obitelj htjela azil zatražiti u Sloveniji i unatoč mišljenju nevladinih organizacija da bi takvo rješenje bilo u interesu djeteta koje je rođeno kao apatrid (osoba bez državljanstva, nikad ga nije imala, ali ni stekla). 

Slovenski aktivisti za prava azilanata zadnjih su dana diskrecijsko pravo države da migrantima ponudi azil navodili kao argument protiv deportacije, a isticali su i navodno loše zdravstveno stanje majke i djeteta.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message